Zwembad in de tuin? Hier moet u op letten!

De zomers worden steeds warmer en duren steeds langer in Nederland. Hoe lekker is dat. Niet vreemd dus als u het wel ziet zitten om een zwembad in uw tuin te hebben! Dat kan natuurlijk met een opstaand zwembad, maar dit verpest het uiterlijk van uw tuin en de ondergrond waar het bad op moet komen te staan. Met een permanent, ingegraven zwembad heeft u jaar in jaar uit plezier van uw zwembad terwijl de esthetische waardes van uw tuin intact blijven. Wilt u dit jaar een zwembad in uw tuin aanleggen? Van Hout Tuinprojecten geeft u hierbij vast wat tips om aan te denken!

De beste tijd om het zwembad in uw tuin te plaatsen

Zoals gezegd worden de zomers steeds langer. Vanaf april kunnen de eerste ‘zomer temperaturen’ vaak al worden genoteerd. Een groot voordeel van een permanent zwembad is de flexibiliteit die het u biedt. Is het maar een weekje warm weer? Dan is het niet rendabel om een opzet zwembad met water te vullen. Wilt u zeker weten dat u wel direct in het water kan plonzen wanneer de eerste warme dagen zich aandienen? Onderneem dan op tijd actie! In december en januari is de grond soms nog te hard om te graven. Wanneer u te lang wacht met het inplannen kunt u door drukte bij hoveniers mogelijk te maken krijgen met een ongekende wachttijd. Als u in februari of maart uw zwembad laat aanleggen weet u echter zeker dat u goed voorbereid het voorjaar tegemoet gaat!

Waar moet u aan denken bij het kiezen van een zwembad?

Een zwembad is een mooie aanvulling in uw tuin. Het geeft extra comfort aan uw tuin en werkt daarnaast sfeerverhogend. Zwembaden zijn al lang niet meer alleen verkrijgbaar in blauwe, rechthoekige vormen. Zowel in materiaalsoorten, kleuren en vormen is een brede range aan keuzes mogelijk.

De vorm van uw zwembad

Het de vorm van uw zwembad bepaald voor een groot deel de sfeer die u erbij creëert. Rechthoekige zwembaden zijn nog altijd het meest populair. Dit is natuurlijk een hele praktische vorm, waarmee geen ruimte in de tuin wordt verspilt. Naast dit praktische oogpunt is de manier waarop u het zwembad wilt gebruiken en de sfeer van uw tuin belangrijk om mee in overweging te nemen wanneer u de vorm van uw zwembad kiest. Kijkt u ernaar uit om ’s ochtends de dag te beginnen met een paar baantjes zwemmen in uw eigen achtertuin? Dan is een rechthoekig zwembad simpel de meest verstandige keuze. U hoeft hierbij niet direct te denken aan een 25 meter bad. Tegenwoordig kunt u al zwemmen een in zogenaamde plunge pool vanaf 2 tot 2,5 meter met een tegenstroomsysteem, of te wel jetstream, voor weerstand.

Heeft u kinderen? Bent u al wat meer op leeftijd en wilt u het zwembad met name gebruiken voor verkoeling in de warme zomerdagen? Denk dan eens na over een zwembad met één of meerdere ronde vormen. Deze lenen zich uitstekend voor een geïntegreerd zitgedeelte in het zwembad. Zo kunt u zonder inspanning genieten van het verkoelende water. Een genoemde ‘kidney-vorm’ is populair bij mensen die een soort hybride vorm zoeken. Een gedeelte is gegolfd en een gedeelte loopt recht. Zo heeft u het beste van beide werelden.

Naast de vorm en het gebruik is de sfeer van uw tuin belangrijk. Heeft u een moderne tuin met strakke design elementen? Dan wilt u waarschijnlijk een zwembad dat hierop aansluit. Daar staat tegenover dat een zwembad in weelderige vormen, al dan niet voorzien van mozaïek, voor een meer natuurlijke of mediterrane sfeer in de tuin kan zorgen. Zeker wanneer u ervoor kiest het zwembad niet te vullen met chloorwater maar natuurlijk water.

Zwembad of zwemvijver?

Wilt u wel graag in uw eigen tuin kunnen zwemmen maar vindt u het aangezicht van een zwembad in de tuin niet aantrekkelijk? Overweeg dan een zwemvijver te laten aanleggen. Dit ziet eruit als een vijver, maar dan met natuurlijk gefilterd water waar u veilig en comfortabel in kan zwemmen. Een groot voordeel van een zwemvijver ten opzichte van een zwembad; ook in de winter is een zwemvijver absoluut sfeerverhogend. Daarnaast is dit type, door het ontbreken van chloor, een stuk beter voor het milieu. Zowel voor het aanleggen van een zwembad als een zwemvijver, bent u bij Van Hout Tuinprojecten aan het juiste adres. Uiteraard zorgen we in beide gevallen ervoor dat uw zwembad of -vijver naadloos opgenomen wordt in het tuinontwerp zodat het elkaar complimenteert.

Lagune zwembad

Wel graag een echt zwembad maar tegelijkertijd een zo natuurlijk mogelijke look? Dan is een lagune zwembad wellicht wat voor u. Dit type zwembad loopt in organische vormen, alsof de waterplek natuurlijk is ontstaan. De structuur wordt gemaakt door gewapend beton, voorzien van diverse coatings voor zowel praktische als cosmetische doeleinden. Vaak wordt een Laguna zwembad omringt en beplanting om een tropisch effect te realiseren. De randen van een Lagune zwembad lopen geleidelijk af. Zodoende wordt het effect van een natuurlijk strand nagemaakt. Het zwembad gevuld met helder zwembadwater. Hier zullen dus, in tegenstelling tot een zwemvijver, geen vissen met u meezwemmen. Met dit type zwembad waant u uzelf in een waar tropisch paradijs. Maar… hou er rekening mee dat dit type zwembad ook met een hoger prijskaartje gepaard gaat dan de meer standaard type zwembaden.

Het formaat van het zwembad

Het is voor de hand liggend dat het formaat van het zwembad voor een groot deel wordt bepaald door de beschikbare ruimte die u in uw tuin beschikbaar heeft. Zwembaden zijn in alle formaten beschikbaar en daarmee beschikt voor zeer grote maar ook kleinere tuinen.

Voor kleine tuinen is een plunge pool dé oplossing. Dit type zwembad is, zoals de naam al suggereert, bedoeld om even ter verkoeling in te plonzen. Het is hetzelfde als een normaal zwembad, maar simpelweg kleiner waardoor baantjes trekken geen optie is zonder jetstream. De diepte van een plunge pool is echter wel berekent op een volwassene waardoor u met deze oplossing voor jong en oud verkoeling kan bieden in de tuin. Een plunge pool is een zwembad dat niet groter is dan 5 x 3 meter. Groter dan dit bestaat uiteraard ook, maar dan noemt met het niet langer een plunge pool, maar gewoon een zwembad.

Automatisering in het zwembad

Vroeger was het onderhouden van een zwembad een hels karwei, maar door technologische ontwikkelingen hoeft dit al lang niet meer het geval te zijn. Slimme oplossingen houden voor u in de gaten hoe de kwaliteit van het water is en wanneer de filters vervangen moeten worden. Met het grootste gemak houdt u de temperatuur op energiezuinige manier aangenaam warm.

Chloor, zout of natuurlijk water

Een zwembad kan volledig geautomatiseerd worden onderhouden. Of u nu gebruik wilt maken van chloor, zout of gewoon natuurlijk water. Filtering is nodig en chloor of zout zorgen ervoor dat bacteriën en algen minder tot geen kans krijgen om zich te ontwikkelen. Chloor is het meest gebruikte desinfectiemiddel voor zwembaden en spa’s. Maar het is chemisch en kan zorgen voor jeuk, rode ogen en een gevoelige huid. Een andere optie is het gebruik van zoutelektrolyse, hierbij wordt het zout omgezet naar een natuurijk chloor. Chloor is een onderdeel van zout (Natrium Chloride). Dit kan ijzer of aluminium delen aantasten. U hoeft niet bang te zijn dat uw zwembadwater proeft als de zee. Wel zal er een lichte zilt smaak aanwezig zijn, dit is minimaal. In aanschaf is zoutelektrolyse wat duurder maar u heeft minder onderhoud en zachter zwembadwater. Daarbij maakt u gebruik van een natuurlijk middel en geen chemicaliën. Laat u goed informeren is hierbij ons advies, dit kunt u ook aan ons vragen.

Verwarmen van het zwembad

Het verwarmen van een zwembad kan op vele manieren, gewoon door de zon zonder extra materialen. U kunt ook denken aan een warmtepomp of zonnecollectoren. Of het gebruik van een warmtewisselaar met of zonder houtkachel. Er zijn vandaag de dag vele mogelijkheden om uw zwembad te verwarmen. Ook met speciale zwembadafdekking als bijverwarming voor de door u gekozen optie voor hoofdverwarming. Door verwarming kunt u nog langer gebruik maken van uw zwembad.

Verlichting in het zwembad.

Bovendien kunt u uw zwembad extra aantrekkelijk maken door verlichting toe te voegen. Hierbij kunt u denken aan lichtgevende strips aan de rand, net boven het water, maar ook onder het wateroppervlak. Zo kan de uitlijning van het zwembad op de bodem extra worden geaccentueerd met verlichting of kunt u voor meer gemak en comfort kiezen voor verlichting te laten monteren bij het in-en uitstap gedeelte van het zwembad. Door de tredes op sfeervolle wijze te verlichten maakt u het voor uzelf gemakkelijker om wanneer de zon onder is een baantje te trekken in uw zwembad. Deze verlichting is indien gewenst volledig geautomatiseerd in te richten.

Kosten van een zwembad in eigen tuin

Voor de het kostenplaatje van een zwembad in de tuin valt geen eenvoudige indicatie af te geven. Dit is volledig afhankelijk van het formaat, de vorm, de manier van aanleggen en het gebruikte materiaal. Over de meeste facetten hebben we u al wat toelichting gegeven.

Materiaalsoorten voor een zwembad

Dit zijn een aantal zaken die u, kort opgesomd, in het achterhoofd moet houden wanneer u materiaalsoorten voor uw zwembad in overweging neemt:

  • Polyester: Dit materiaal wordt al decennia lang veel gebruikt voor vervaardiging van zwembaden en is het meest voordelige materiaalsoort. Mits goed onderhouden gaat dit materiaal uiterlijk 20 jaar mee. Echter zien we vaak al na een paar waar cosmetische slijtage bij dit materiaal. De kleur begint te vervagen en het oppervlak wordt ruwer. Hierdoor kan vuil en schimmels zich gemakkelijker aan het oppervlak hechten. Daardoor lopen de onderhoudskosten bij dit type zwembad snel op.
  • Epoxy: Dit type materiaal is als het ware een upgrade van polyester. De eigenschappen van het materiaal zijn vrij vergelijkbaar, maar het materiaal slijt minder snel. Het kan 25 jaar meegaan en zal minder snel slijtage laten zien van polyester.
  • Polypropyleen: Dit materiaal is kwalitatief beter dan polyester en epoxy. Net als de overige twee type kunststof is ook polypropyleen gevoelig voor UV-licht. Ook hier zal daardoor de bekende slijtage gaan optreden, maar minder snel dan bij epoxy.
  • Beton: Dit materiaal wordt vaak samen met een PVC-liner, polyester of tegelafwerking ingezet en biedt u hoge kwaliteit. Het aanleggen van dit type zwembad kost echter beduidend meer tijd waardoor de aanschafkosten een stuk hoger zullen liggen. Een belangrijk voordeel is dat bij dit type zwembad de PVC-liner vervangen kan worden waardoor de slijtage, aangericht door UV-licht, kan worden verholpen zonder het gehele zwembad te vervangen. Een afwerking met tegels is eigenlijk alleen aan te raden wanneer u hier om esthetische redenen de voorkeur aan geeft. Doordat de voegen poreus worden en gemakkelijk vies worden gaat deze afwerking altijd gepaard met hoge onderhoudskosten.
  • Roestvrij staal: dit materiaal wordt nog niet zo heel lang gebruikt voor zwembaden, maar biedt wel de hoogste kwaliteit. De aanschafkosten van dit type zwembad ligt hoger dan eerder genoemde opties, maar de onderhoudskosten zijn daarentegen vele malen lager. Dit materiaal heeft een levensduur van maar liefst 75 jaar! Met andere woorden; dit zwembad hoeft u maar één keer in uw leven aan te leggen. RVS geeft bacteriën en vuil nagenoeg geen kans waardoor dit het meest hygiënisch materiaal is voor een zwembad.

Terras of terrasoverkapping naast uw zwembad is sfeer- en comfort verhogend

Wilt u graag een zwembad in de tuin? Dan is het verstandig hierbij het omliggend terras ook in overweging te nemen. Per slot van rekening wilt u op de warmere dagen van het jaar gebruik maken van uw zwembad. Heeft u al een comfortabele plek waar u na het zwemmen van de zon kan genieten? Op een ligbed of in een grote hangmat? Wilt u de gelegenheid hebben een poolparty te houden waarbij u uw gasten een etentje en frisse duik kan aanbieden? Dan is een terras met eetgedeelte wellicht een uitkomst.

Een terrasoverkapping biedt u beschutting van de zon tijdens de warme zomerdagen. In de avonduren kan een terrasoverkapping er juist voor kan zorgen dat de warmte langer blijft hangen. Zo kunt u van een lekker drankje genieten op uw terras, naast uw mooi verlichte zwembad. Van Hout Tuinprojecten heeft veel ervaring met het bestraten van terrassen en het vervaardigen en plaatsen van terrasoverkappingen. Uiteraard voorzien van verlichting. Wij weten precies waar we op moeten letten om te zorgen dat uw terras niet te lijden heeft onder het chloor van het zwembad water en niet glad wordt, zodat uitglijden wordt voorkomen.

Van Hout Tuinprojecten legt uw zwembad vakkundig voor u aan.

Wilt u dit voorjaar al kunnen genieten van een zwembad in uw tuin? Zorg dan dat u niet te laat actie onderneemt en naam vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag wat uw wensen zijn. Van Hout Tuinprojecten kan u helpen met het ontwikkelen van een tuinontwerp zodat de plaatsing van uw zwembad exact voldoet aan uw esthetische en praktische wensen. We verzorgen tevens graag de aanleg van het zwembad voor u. Doordat de plaatsing van een zwembad vaak een grote impact heeft op de rest van uw tuin kan een tuinrenovatie van toepassing zijn om te zorgen dat u optimaal kan blijven genieten van uw tuin. Ook voor tuinaanleg zijn wij uw partner. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Bel (+31) 06 228 028 44 of stuur een mailtje naar info@vanhouttuinprojecten.nl. We horen graag van u.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!