Zwembad voor in een kleine tuin

De zomers worden steeds langer en heter in ons mooie kleine kikkerland en daarom wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van opzet zwembaden. Misschien herinnert u het zich nog, omdat u vorig jaar zomer nét misgreep: de opzetzwembaden waren overal uitverkocht. Maar nu is er een nieuwe opkomende trend: de Plunge Pool. Ook wel een klein, kant en klaar zwembad genoemd met een niet al te grote afmeting. Ideaal, want een plunge pool is realiseerbaar in bijna elke soort tuin, dus ook in een kleine tuin! Denkt u erover na om uw tuin summer ready te maken of droomt u al jaren van een zwembad? Wij zetten belangrijke informatie over een zwembad voor in een kleine tuin voor u op een rij!

Waar komt de naam plunge pool vandaan?

Een plunge pool is een klein zwembad dat bedoeld is om lekker in te ontspannen. De naam plunge pool is afkomstig van een verschijnsel dat plaatsvindt bij een waterval. Wanneer het water van de waterval de bodem raakt, ontstaat er slijtage. Al deze aanrakingen zorgen voor bodemslijtage, waardoor er in de grond onder het water een ‘kuil’ ontstaat. Dit noemt men een plunge pool.

Hoe groot is een plunge pool?

Deze kant en klare en kleine zwembaden zijn er in verschillende afmetingen. De gemiddelde afmeting van zo’n zwembad is 3 meter bij 2,5 meter en is 1,25 meter diep. Geschikt voor vrijwel elke kleine tuin. Andere veelgekozen maten voor een plunge pool zijn 2 bij 2 meter, 4 bij 2,5 meter en 5 bij 3 meter. Uiteraard is het ook mogelijk om dit type zwembad op maat te laten leveren. De standaard diepte is dus 1,25 meter, maar u kunt dit ook wijzigen naar 1,40 meter of zelfs 1,50 meter.

Van wat voor materiaal is het kant en klare zwembad gemaakt?

Een plunge pool bestaat uit polyester, daarbij worden er nog eens vier lagen aan toegevoegd om het zwembad goed te verstevigen. De lagen bestaan uit:

  1. Een gelcoat, dit zorg ervoor dat de wanden extra glad worden en vuil afstotend zijn.
  2. Een vinylester, dit is een vloeibaar hars en dit zorgt ervoor dat het polyester zich met de gelcoat mengt.
  3. Een polyester versterker met glasvezel. Door dit toe te passen, wordt de constructie van het kant en klare zwembad enorm sterk. Zo bent u ervan verzekerd dat het zwembad een zeer lange levensduur heeft.
  4. Als laatste wordt er gebruik gemaakt van isolatieschuim, ook wel bekend als PU isolatieschuim. Hierbij wordt ook de bodem meegenomen. Door deze stap toe toevoegen aan het zwembad, bent u zeker van een goede isolatiewaarde. Het zwembad zal hierdoor langer warm blijven.

Kan het zwembad verwarmd worden?

Ja dat kan zeker. Aangezien een plunge pool relatief weinig water nodig heeft, kan een bad makkelijk verwarmd worden. De pomp hoeft dus ook niet constant aan te staan. Als de pomp een paar uur aanstaat, bereikt u al een aangename temperatuur. Ook de kosten om een warmtepomp te gebruiken liggen gemiddeld rond €0,20 cent per uur. Een groot voordeel!

Wat kost de aanschaf van een plunge pool?

De kosten van een plunge pool vallen relatief mee, als u het vergelijkt met een groot inbouwzwembad. Bij een inbouwzwembad komen er veel meer aspecten bij kijken, zoals de constructie en manuren. Dit kan aardig in de prijs oplopen. Daarom is een plunge pool een leuke, kant en klare optie dat zo geplaatst kan worden. Uiteraard heeft ook een plunge pool aansluitwerk nodig, maar nooit zoveel als een groot inbouwzwembad.

Nadelen van een plunge pool

Elk voordeel heeft zijn nadeel, zeggen wij bij Van Hout Tuinprojecten. Het is geen groot zwembad, dus baantjes trekken is geen optie. Ook de waterspellen zullen moeilijker gaan. Een plunge pool is echt een relax zwembad, waardoor u in de warme zomer maanden heerlijk kan afkoelen.

Björn van Hout

Heeft u interesse in een plunge pool of vragen?

Mocht dit blog over een zwembad in een kleine tuin u helemaal aanspreken en wilt u meer informatie over een plunge pool? Bent u benieuwd hoe een plunge pool in uw tuin zou staan en wat de mogelijkheden zijn? Van Hout Tuinprojecten staat klaar om u hierbij te helpen. Wij richten ons met tuinen op de regio Rosmalen. Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden in uw tuin. Neem gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.