Wat te doen bij wateroverlast in de tuin?

Merkt u ook dat het klimaat flink aan het veranderen is in Nederland? Zoals veel meer hevige regenbuien, waardoor het water minder goed wegloopt in uw tuin. In dit blog geef ik u tips waar u aan moet denken als u uw tuin gaat renoveren, wat u aan het wateroverlast probleem kunt doen en hoe u eventueel kunt voorkomen dat water in uw tuin blijft staan.

Tip 1: drainage

Het aanleggen van een drainage een van de betaalbaarste oplossingen, waarmee u wateroverlast gemakkelijk voorkomt. Met een drainage bepaalt u ook hoe het water afloopt. U kunt eventuele hoogtes in de tuin te brengen en daarmee het water sturen waar het naar toe moet lopen. Misschien heeft u al een drainage in de tuin, maar niet op de juiste plek. U weet tenslotte het beste hoe uw tuin in elkaar zit en waar het water blijft liggen. Wat moet er gedaan worden en wat is er nodig aan materiaal.

Drainage plaatsen vanwege wateroverlast

  • Sleuven graven van ongeveer 60 tot 90 centimeter diep. Na het graven wordt de sleuf gevuld met een klein laagje schelpen of grind.
  • Na de eerste stap komt het volgende: het leggen van de drainagebuizen. Daarna wordt de sleuf gevuld met 40 tot 45 centimeter schelpen of eventueel grofzand.
  • De laatste stap is het vullen van 20 cm van de sleuf. Deze wordt gevuld met straatzand of tuinaarde (voor de tegels).

Meestal is hiermee wateroverlast in uw tuin opgelost. Een drainage voorkomt ook dat er vocht op de tegels blijft liggen en dat bijvoorbeeld keramische tegels niet groen uit kunnen slaan. Heeft u een grote tuin? Dan adviseren wij om een water- of lijngoot aan te laten leggen.

Tip 2: watergoot of lijngoot

Een lijngoot of watergoot plaatsen kost al gauw meer geld dan het laten aanleggen van een drainage. Een watergoot of lijngoot is vaak duurder, omdat het materiaal uit kunststof bestaat. Daarbij moeten in de meeste gevallen de PVC buizen aangesloten worden op het riool. Een andere mogelijkheid kan zijn dat er met afvoersleuven wordt gewerkt, zodat het water diep genoeg naar beneden gaat. Deze optie is zonder aansluiting op het riool. We raden het aanleggen van een watergoot of lijngoot vaak aan in grotere tuinen die last hebben van wateroverlast.

Watergoot bij tuinaanleg of tuinrenovatie

Wanneer tuinaanleg of tuinrenovatie aan de orde is, kan de hovenier bepalen hoe de hoogtes worden. Door de juiste hoogtes te creëren kan water geleidelijk naar de watergoot geleid worden. Zo is het bijna zeker dat er geen water in de tuin blijft staan. Het voordeel is ook dat het water naar een gazon of een border geleid kan worden, zodat planten en gras meteen extra grondwater krijgen.

Lijngoot als wateroverlast het huis kan bereiken

Dan is er ook nog de lijngoot, deze komt vaak terug in de bestrating van het terras. Door een slimeline rooster aan te leggen, stroomt het water snel naar de buffer. Dit is een groot voordeel wanneer het water eventueel uw huis, schuur of garage in kan lopen.

Watergooi of lijngoot laten aanleggen

  • Op de plek waar de goot moet komen, wordt eerst een klein gedeelte uitgegraven. Daarna kan de goot geplaatst worden op de juiste plek. Er wordt rekening gehouden met dat de goten 2 tot 5 mm lager moeten liggen dan het terras.
  • Daarna wordt ruimte rondom de goten opgevuld met gestabiliseerd zand.
  • De PVC buizen worden aangesloten op de goten. Voor deze stap wordt PVC hardlijm gebruikt. Als deze stap gedaan is, wordt er nogmaals gestabiliseerd zand aangebracht.
  • Hierna wordt het gevuld met ophoogzand, zodat het terras netjes bestraat kan worden.

Tip 3: beter voorkomen dan genezen

Deze tip klinkt wellicht logisch, maar we maken nog vaak mee dat we onze expertise moeten inzetten terwijl er wateroverlast plaatsvindt. Weet u niet wat het beste is voor uw tuin? Wij voorzien u graag van vakkundig en professioneel advies. Wij gaan alle stappen en wensen met u na, zodat er geen één onderdeel vergeten kan worden. Dus bij vragen over (eventuele) wateroverlast in uw tuin, neem contact met ons op.

Björn van Hout

Heeft u last van wateroverlast in de tuin? Wij bieden hulp!

Of heeft u gelukkig nog geen last gehad van wateroverlast, maar bent u benieuwd of uw tuin wateroverlast kan handelen? Vraag ons ook dan om hulp. Het zou zonden zijn als u op een later moment met waterlast te kampen krijgt. Dit kan uw hele tuin (en huis, schuur of garage) de vernieling in helpen en dan lopen de kosten echt hoog op. Beter voorkomen dan genezen! Van Hout Tuinprojecten is er voor tuinaanleg en tuinrenovatie tot diverse tuinwerkzaamheden.