9 tips tegen droogte in de tuin

Het zomerseizoen is gevoelsmatig nu echt begonnen! Officieel natuurlijk pas 21 juni, maar de tropische temperaturen verschijnen al in onze weer-apps voor de komende dagen. En hoewel we optimaal genieten van het mooie weer, is droogte voor uw tuin niet heel gunstig. In dit blog geven wij u 9 tips tegen droogte in de tuin, zodat uw tuin er ook na de zomer nog prachtig bij ligt.

Leg een beregeningssysteem aan

Zorgen dat het gras, planten en bomen de juiste hoeveelheid water krijgen kunt u perfect instellen met een beregeningssysteem. Deze kunt u professioneel laten aanleggen door een hoveniersbedrijf. Een beregeningsinstallatie zorgt ervoor dat uw tuin te allen tijde voorzien wordt van voldoende water. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over het sproeien van de tuin, u kunt het zelfs helemaal loslaten. Weekendje weg? Geen probleem. En wat dacht u van een (lange) vakantie? De buurman hoeft niet meer langs te komen, want het beregeningssysteem zorgt voor de tuin. Dit systeem voorkomt dat de tuin uitdroogt, beschadigd of zelfs vergaat.

Vang regenwater op

Wist u dat planten het beter doen wanneer u ze verzorgt met regenwater? In regenwater zit minder kalk dan in drinkwater uit de kraan, waardoor planten beter groeien en langer mooi blijven. Vang het regenwater op in een regenton, wadi of vijver. In de koele uurtjes vroeg in de ochtend of in de avond haalt u met een gieter het water uit de tuin en verdeelt u het over de dorstige planten. Daarbij het is gebruik van regenwater ook nog eens gratis. Win-win!

Gazon mulchen

Al eens gehoord van mulchen? Bij mulchen blijft het maaisel op het gras liggen. Het gazon ziet er tijdens de droge zomer al gauw dor en droog uit. Met mulchen kun je voorkomen dat het gras snel uitdroogt. Het gemaaide gras kunt u dus laten liggen op het gazon. Zet daarbij de grasmaaier op de hoogste stand, zodat het gras snel kan verteren of gebruik een speciale mulchmaaier. Grassnippers zitten boordevol voeding en vocht. En dat is precies wat uw gezond nodig heeft tijdens een droge, warme zomer.

Accepteer geel gras

U kunt geel gras in de zomermaanden maar het best accepteren, het wordt vanzelf wel weer groen. Gras kan geel worden – al verkleint u deze kans wel met bovenstaande tips – maar het wordt erna echt weer groen. Het is tijdelijk. Gras herstelt zichzelf namelijk heel snel.

Ga voor kunstgras

Kunt u geel gras niet verdragen of vindt u het te veel moeite om het gras in de droge zomermaanden bij te houden? Dan kunt u altijd kiezen voor kunstgras. Wij bieden kwalitatief hoogwaardig hoogpolig en kortpolig kunstgras aan. Ons kunstgras heeft een realistische uitstraling, werkt brandvertragend en is kind- en diervriendelijk.

Wanneer planten water geven?

Geef uw planten, gras en bomen bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de avond water. Voorkom dat u uw tuin midden op de dag besproeid, want dan wordt het water verdampt door de zon. Geef daarbij liever in één keer wat meer water dan steeds een beetje. Daarvan krijgt u luie planten. Geef planten gericht water, dus alleen planten of bomen die het echt nodig hebben en het liefst bij de voet van de plant.  

Geef zeker niet te veel water

Wanneer het in de zomer een paar dagen droog is, hoeft u zeker niet meteen al uw planten water te geven. Wacht hier even mee en geef planten zeker niet te veel water. Zo stimuleert u planten zelf op zoek te gaan naar water in de grond. Hierdoor ontwikkelen ze een sterk wortelgestel. Is het in de zomer een langere periode droog en ziet u dat uw planten er ’s ochtends slag bij hangen? Dan is het tijd om ze van water te voorzien.

Niet besproeien, maar bevloeien

Planten en gras van bovenaf besproeien is nooit een goed idee. U heeft dan meer kans op schimmelvorming. Sproei altijd laag aan de grond, bij de voet dus. Wanneer u van bovenaf sproeit kunnen planten te zwaar worden met gevolg dat ze knakken en dus doodgaan. Het gewas hoeft namelijk niet nat te zijn, maar de wortels wel.

Tuinplanten in potten

Planten in potten en hangmanden hebben meer water nodig dan planten in de volle grond. Zet potplanten op een schotel, zodat ze langer voorzien zijn van water. Hang hangmanden met planten in de schaduw op tropische dagen en geef ze tijdens hete dagen twee keer per dag flink water.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen om droogte in de tuin te voorkomen?

Kunnen wij u ontzorgen met een of meerdere tips in dit blog? Zoals een beregeningssysteem, kunstgras of een van onze andere tuinwerkzaamheden? Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot tuinrenovatie. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!