Vijver verwijderen: tips en mogelijkheden

Heeft u een vijver in de tuin, maar wilt u die verwijderen? Bijvoorbeeld bij een nieuwe tuinaanleg, omdat u de plek wilt gebruiken voor iets anders, zoals een overkapping of tuinhuisje? Of omdat u niet langer de vijver wilt onderhouden? Dan zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. Er zijn namelijk verschillende problemen die kunnen ontstaan als de vijver niet op de juiste manier verwijderd of gedempt wordt. Met onze tips voorkomt u problemen bij het verwijderen van de vijver.

Tuinrenovatie? Van Hout Tuinprojecten helpt u bij de aanleg van uw nieuwe tuin

In dit artikel geven we u graag meer informatie over het dempen van uw vijver. Van Hout Tuinprojecten is niet in te schakelen voor enkel het dempen van vijvers. Wilt u echter uw tuin renoveren? Bij het realiseren van een nieuwe tuinaanleg pakken wij het dempen van uw vijver uiteraard mee op.

Van Hout tuinprojecten uit Rosmalen is uw hovenier in de regio Den BoschEmpelBerlicum, Den Dungen en Nuland. Ook daarbuiten bent u van harte welkom.

Mogelijkheden verwijderen vijver

Er zijn verschillende mogelijkheden of opties om de vijver uit uw tuin te verwijderen:

  • De vijver droogleggen
  • De vijver dempen
  • De vijver dichtgooien

Vijver droog leggen

De eerste stap is altijd om de vijver droog te leggen. Zorg voor een nieuwe bestemming voor de vissen en verwijder het water. Bij grote vijvers is het aan te raden een specialist in te schakelen die de vijver gemakkelijk kan leegpompen. Belangrijk: verwijder ook altijd meteen de vijverfolie. De folie zorgt ervoor dat het water niet wegzakt in de grond. Als de folie dus nog even blijft liggen, wordt eventueel regenwater niet opgenomen door de grond en dat is slecht voor de ondergrond.

De vijver dempen of dichtgooien

Een vijver dempen of dichtgooien is zowel het droog leggen van de vijver als het opvullen van het gat dat overblijft. Zo kan de plek later, na de tuinrenovatie, opnieuw gebruikt worden voor een andere toepassing. Vooral bij het dempen of dichtgooien van de vijver zien wij vaak, op latere termijn, problemen ontstaan. De vijver wordt namelijk vaak gedempt of dichtgegooid met zand of zwarte grond, omdat dit over het algemeen de goedkoopste oplossing is. Het is echter belangrijk dat de grondstof waarmee de vijver wordt gedempt wel hetzelfde is als de ondergrond. Anders kan de grond later erg gaan verzakken, wat zeer moeilijk is om te herstellen.

Wilt u een gazon of planten aanbrengen op de plek van de vijver? Kies dan altijd voor zwarte grond als opvulling. U kunt het beste even wachten met het aanleggen van graszoden of zaaien van gazon op de plek van de vijver. De grond zal namelijk altijd nog wel wat inzakken na bijvoorbeeld een regenbui. Als u te snel bent en de grond gaat verzakken met graszoden of nieuwe planten, is het erg moeilijk dit te herstellen.

Als u een terras, overkapping of schuur op de plek van de vijver wilt plaatsen, dan kunt u wellicht beter kiezen voor een andere grondstof als opvulling. Neem contact op met een hovenier als u vragen heeft over de juiste methode voor het dempen van uw vijver.

Vijverbak verwijderen

De meeste vijvers zijn ingegraven met folie en eventueel keien als ondergrond. Soms zien we ook dat een vijver bestaat uit een grote bak, welke ingegraven is. Ook deze kan op dezelfde manier verwijderd worden. Het water dient eerst verwijderd te worden en daarna kan de bak uit het gat worden gehaald. Daarna kan de vijver eventueel gevuld worden met zand, zwarte grond of een andere grondstof, afhankelijk van de nieuwe toepassing van dat stuk van de tuin.

Björn van Hout

Hulp of advies nodig voor het verwijderen van uw vijver?

Kortom, er zijn een aantal aandachtspunten bij het verwijderen van uw vijver. Het is met name belangrijk om te kiezen voor de juiste grondstof als opvulling. Van Hout Tuinprojecten heeft ruimte ervaring met het verwijderen en dempen van vijvers. Wij komen graag bij u langs om te kijken naar de mogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op. We helpen u graag!