9 tips voor het aanleggen van een beregeningsinstallatie in uw tuin

Met de steeds hetere en vooral drogere zomers neemt een automatische beregeningsinstallatie in populariteit toe. Deze installatie is ideaal als u op vakantie gaat of niet meer fysiek in staat bent om uw tuin te besproeien. Een dergelijk systeem zorgt voor tijdwinst en gemak in het onderhouden van uw tuin. In deze blog leggen we uit hoe u zelf een beregeningsinstallatie kunt aanleggen.

Stap 1 – Welke beregeningsinstallatie kies jij?

De eerste stap is om te bedenken op welke manier u uw tuin wilt bewateren. Het is van belang welke plekken van de tuin u wilt bewateren. Hierin is het aan te raden om een grondplan te maken om zo doordacht de locaties van de sproeiers te kunnen bepalen.

Stap 2 – Welke materialen heb ik nodig?

Om te bepalen welke materialen u nodig heeft is het belangrijk om te kijken naar uw persoonlijke wensen en behoeften. Is het van belang dat de sproeiers gecombineerd worden met een tuinslang en wat voor een oppervlakte is er nodig om de gehele tuin te bewateren. Dit zijn allemaal factoren die bijdrage aan hoeveel materiaal er nodig is. Mocht u hier hulp bij nodig hebben, dan kunt u altijd contact met ons op opnemen. Wij denken graag met u mee.

Stap 3 – Waar zit de bestaande waterleiding?

Wilt u van een bestaande waterkraan gebruik maken of is een regenton voor u ook al voldoende? Uit onze eigen ervaring merken wij dat een buitenkraan het meest handig is in gebruik. Hier heeft u geen zorgen of het water opraakt en dit is bij een regenton wel het geval. Ons motto hierin is om eerst een goed plan te maken, zodat u achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Stap 4 – De tijdschakelaar installeren en instellen

Om te voorkomen dat u het systeem niet handmatig hoeft aanzetten is het aan te raden om een tijdschakelaar hier tussen te zetten. Deze tijdschakelaar kunt u op vaste tijden instellen. Op deze tijden zorgt de tijdschakelaar dat er automatisch wordt gesproeid. Er zijn verschillende soorten systemen. Specifieke systemen zorgen dat de vochtigheid wordt gemeten door middel van een sensor. Hiermee zorgt u ervoor dat er nooit overmatig water wordt gebruikt.

Stap 5 – Is het nodig om een drukverlager te plaatsen?

In veel gevallen is het nodig om een drukverlager toe te voegen aan de waterslang. Dit heeft als oorzaak dat de slang de originele waterdruk niet aan kan. In sommige tijdschakelaars zit een drukverlager ingebouwd. Het is dus altijd even aan te raden om dit te controleren om dubbele aankopen te voorkomen.

Stap 6 – Is het verstandig om een grondplan te maken?

Wij raden het zeker aan om een grondplan te maken. Met een grondplan zorgt u ervoor dat alle planten voorzien worden van water. Hierbij is ook uit te meten welke lengte u nodig heeft voor de tuinslang. Door te kijken naar alle factoren in een geheel zorgt u voor een duidelijk en strak plan en voorkomt u extra kosten achteraf.

Stap 7 – Nu is het tijd om het systeem aan te leggen

Vanuit het grondplan kunt u het systeem gaan leggen. Het systeem kan worden gelegd met gootjes of los in de tuin. Afhankelijk van wat u wilt kunt u het grondplan aanhouden om zo realisatie mogelijk te maken.

Stap 8 – Sproeiers koppelen aan de bestaande beregeningsinstallatie

Nu we de slang hebben aangelegd gaan we de sproeiers koppelen aan de bestaande waterslang. Zorg ervoor dat de sproeiers (in het grondplan bepaald) stevig gemonteerd zijn.

Stap 9 – Is het verstandig om een tijdschema toe te voegen?

Het is aan te raden om een tijdschema toe te passen. Zo zorgt u ervoor dat u niet geregeld moet gaan controleren of de planten wel het nodige water hebben gehad. Er zijn verschillende tijdschakelaars beschikbaar. Afhankelijk van de mogelijkheden op de besproeingscomputer kunt u de tijdschakelaar instellen.

Met de eerdergenoemde stappen kunt u zelf een beregeningsinstallatie aanleggen. Deze kunt u aan de hand van de eerdergenoemde stappen naar eigen voorkeur instellen. Mocht u vragen hebben of bent u op zoek naar een gehele tuinaanleg inclusief beregeningsinstallatie? Dan kunt u altijd contact opnemen.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinontwerp en tuinrenovatie tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!