Hoe maak ik mijn zwembad of plunge pool winterklaar?

De dagen worden weer kouder en korter: de winterperiode komt er weer aan. Hoogste tijd om uw tuin winterklaar te maken. Heeft u een zwembad of plunge pool in uw tuin? Dan is het belangrijk om deze volgens de juiste stappen klaar te maken voor de winterperiode. Zo voorkomt u vorstschade en kunt u in het voorjaar, zodra de temperatuur het weer toe laat, snel weer genieten van uw zwembad.

Stap 1: Zorg voor de juiste materialen

Voordat u begint met het winterklaar maken van uw zwembad of plunge pool, moet u natuurlijk de benodigde materialen in huis hebben. Denk aan overwinteringsvloeistof, linerreiniger, winterpluggen, een winterzeil en winterdrijvers.

Stap 2: Maak het zwembad schoon

Voordat u uw zwembad kunt afdekken voor de winter, is het belangrijk dat het water en bodem schoon is. Anders zult u straks in het voorjaar een troebel zwembad met verkeerde waterbalans hebben waardoor u dan erg lang bezig bent deze weer klaar te maken voor gebruik. Zonde, want door nu eventjes wat extra tijd te nemen kunt u straks weer snel zwemmen in een schoon en helder zwembad. Controleer de waterbalans en voeg indien nodig de juiste chemicaliën toe. Maak de bodem en het water schoon en vrij van bladeren of ander vuil.

Stap 3: Waterpeil verlagen

De inbouwdelen van uw zwembad of plunge pool moeten worden beschermd tegen de vorst. Bij strenge vorst kunnen spuiters of skimmers gaan scheuren of lekken. Laat daarom het waterpeil zakken tot onder de bovenste spuiter of skimmer, zodat deze vrij liggen. Dit kan via een dompelpomp of met de backwash functie op uw installatie. Zet ook de kranen of leidingen naar de spuiters of skimmers dicht.

Let op: door neerslag kan het waterpeil gedurende de winter toch nog wat gaan stijgen. Controleer daarom regelmatig of de skimmers nog boven de waterlijn liggen.

Tip: maak meteen de oude waterlijn even schoon met linerreiniger. Zo kan vuil zich daar niet aan gaan vreten gedurende de winter.

Stap 4: De technische installatie winterklaar maken

Als de pomp en/of zandfilter in een ruimte staan waar het kan gaan vriezen, moet u deze leeg laten lopen. Hiervoor zijn aftappunten gemaakt onderaan de pomp en filter. Koppel alle leidingen los (warmtepomp, filterinstallatie, etc.). In de openingen kunt u winterpluggen stoppen om alles goed af te sluiten. Vervang ook meteen uw filterzand als deze ouder is dan 5 jaar.

Stap 5: Plaats winterdrijvers, overwinteringsmiddel en dek het zwembad af

Winterdrijvers zorgen ervoor dat water kan uitzetten bij bevriezing. Daardoor voorkom je schade aan je zwembad bij vorst. Voeg daarnaast overwinteringsmiddel of vloeistof toe aan het water. Dit beschermt het water tegen bijvoorbeeld algen. Dek vervolgens het zwembad of de plunge pool af met een winterzeil of ander ‘lichtdicht’ zeil. Als er namelijk toch licht kan doordringen tot het water, hebben algen alsnog de kans om te groeien in het water. De zomerafdekking kunt u beter niet laten liggen, deze kunnen kapot vriezen en geven bovendien niet de juiste bescherming in de winter.

Tip: u kunt ervoor kiezen om tijdsturing uit te zetten waardoor u nog wel uw verlichting kunt gebruiken en van uw zwembad of plunge pool kunt genieten als sfeerelement in de tuin.

Plunge pool winterklaar maken

Een plunge pool is een klein zwembad voor in een kleine tuin. Een kant en klaar zwembad met niet al te grote afmeting die de laatste tijd steeds populairder wordt in Nederland. Niet gek nu de zomers steeds warmer worden maar niet iedereen de ruimte voor een groot zwembad heeft. Een plunge pool winterklaar maken werkt in principe op dezelfde manier als een zwembad winterklaar maken. U kunt dus gewoon bovenstaande stappen volgen bij een plunge pool.

Bij bovenstaande methode zet u de gehele installatie buiten dienst. Daarnaast kunt u bij een plunge pool er ook voor kiezen om deze toch te laten functioneren gedurende de wintermaanden. Belangrijk is dan wel dat u regelmatig de plunge pool controleert. U dient de plunge pool en de randen schoon te maken, een overwinteringsproduct toe te voegen en dit een aantal uur te laten rondcirculeren. Vervolgens gaat u de draaitijden van de pomp wijzigen naar 2 tot 3 uur per dag. De verwarming mag op 5 graden. Dit is voldoende voor minimale behandeling zonder dat het water gaat vriezen. Maak gebruik van een winternet en controleer regelmatig of alles nog goed gaat.

Vragen over winterklaar maken zwembad of plunge pool?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over het winterklaar maken van uw zwembad of plunge pool? Of heeft u interesse in de aanleg van een plunge pool? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie. Van Hout Tuinprojecten is gevestigd in Rosmalen en levert onder andere tuinontwerp en tuinaanleg in de regio.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met een zwembad of plunge pool?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuw huis gekocht waar u graag een zwembad of plunge pool in wilt realiseren? Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen!