Een tuin aanleggen in de winter: kan dat?

Overweegt u om een tuin aan te leggen in de winter? Doordat de lage temperaturen eraan komen en u niet meer buiten kunt zitten, zien veel mensen dit als onbegonnen werk. Daarom wordt tuinaanleg vaak op de lange termijn geschoven onder het mom van ‘dat komt volgend jaar wel weer’. Ook denken veel mensen dat u niet kunt planten bij vorst, maar niets is minder waar; veel planten zijn juist winterhard en daardoor goed bestand tegen kou. Wist u dat tuinaanleg en tuinonderhoud in de winter juist veel voordelen met zich meebrengt? Wij zetten deze voordelen hieronder graag voor u op een rijtje.

Planten in de wintermaanden

Wanneer u uw tuin aanlegt (of laat aanleggen) in de winter, zorgt u voor de beste bloei in het voorjaar. Hierdoor krijgt u de mooiste planten! Hoe dat komt? Doordat planten in de winter rusten, zorgt deze rustperiode ervoor dat de planten tijdens het verzend- en vervoersproces geen schade oplopen. De aanleg van beplanting van groen in de winter behoudt dus zijn maximale waarde; daar kunt u in het voorjaar de vruchten van plukken.

Gazon aanleggen in de winter

Wilt u naast beplanting ook een gazon of graszoden aanleggen? Dan is het najaar zelfs de beste periode om dit te doen. In de winter maken we namelijk weinig gebruik van de tuin, het gazon wordt amper betreden. Tijdens het voorjaar nemen we na aanleg van het gazon deze al (te) snel in gebruik. Dit is niet bevorderlijk voor de groei van het groen. Wanneer je een gazon laat aanleggen in het najaar, krijgt deze voldoende rust in de wintermaanden. Dit zorgt voor voor een volgroeid gazon in het voorjaar.

Aanleggen in de winter, genieten in het voorjaar

Doordat u in de winter al bent begonnen met de tuinaanleg, kunt u vroeg genieten van een prachtige tuin! Veel mensen beginnen in het voorjaar pas met de aanleg en onderhoud van hun tuin. Doordat het een aantal weken duurt voordat planten volop in bloei staan, staat de tuin een tijdje op de schop. Dat is natuurlijk zonde, want dat betekent dat u bij de eerste zonnestralen nog niet zeker bent van een mooie groene tuin. Bij tuinaanleg en tuinonderhoud in de winter is uw tuin ruim op tijd klaar om van de eerste zonnestralen te genieten!

Advies rondom het aanleggen van uw tuin nodig?

Is uw tuin toe aan vernieuwing en wilt u bij de eerste zonnestralen genieten van een groene tuin? Neem dan contact met ons op, zodat wij uw tuin deze winter nog onder handen kunnen nemen. Zo krijgt het groen ruim de tijd om te groeien en bloeien!

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan vooral contact op met een van onze specialisten, samen bekijken we de mogelijkheden.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met tuinaanleg?

Wilt u in de winter de tuin door ons laten aanleggen ? Wij helpen u hier graag bij! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinonderhoud tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!