Voordelen van keramische tegels

Keramische tegels zijn een echte trend op het gebied van tuintegels en tuinaanleg. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten en u kunt ze op twee verschillende manieren leggen. De keramische tegel is zeer duurzaam: een groot voordeel van deze tegel. In dit blog leggen wij als eerst uit waarom het zo’n duurzaam product is, de voordelen van keramische tegels, de nadelen en wat de verscheidene manieren van leggen zijn.

Wat zijn keramische tegels?

Keramiek is leem en klei dat heet wordt gebakken tot een hard gesteente, waarop niet zo snel krassen ontstaan. Ook wordt de tegel kleurvast tijdens het bakken. Er zijn keramische tegels voor zowel binnen als buiten voor bestrating. De keramische buitentegels zijn echter dikker en steviger. Dit is nodig omdat de ondergrond buiten minder stabiel is dan binnen. Ook hebben de buitentegels een dikkere antislip laag, omdat u buiten te maken heeft met bijvoorbeeld neerslag wat zorgt voor gladheid. Een betere antislip laag zorgt ervoor dat de tegels meer structuur hebben, waardoor u minder snel valt. Daarbij wordt een buitentegel dubbel zo lang gebakken en is minimaal 2 centimeter dik.

De voordelen van keramische tegels op een rijtje

1. Antislip laag
Als een tegel nat wordt, kunt u hier aardig op uitglijden. Gelukkig is het zo dat de meeste keramische tegels een antislip laag hebben, waardoor de kans op een valpartij na regenval aanzienlijk verkleind wordt. De antislipwaarde wordt aangegeven met een R-waarde, die u altijd op kunt vragen bij de leverancier van de tegels. De R-waardes die het vaakst worden toegekend bij keramische buitentegels zijn:
• R10- normale antislipwaarde
• R11- verhoogde antislipwaarde
• R12- grote antislipwaarde

2. Duurzaam en milieuvriendelijk
Doordat de tegel door de jaren heen het zelfde uiterlijk behoudt, zijn mensen minder snel geneigd om een nieuw terras aan te leggen. De tegel heeft bijna tot geen onderhoud nodig. Het is een wat duurder product, maar daarentegen blijft uw tuin veel langer mooi dan wanneer er met een betontegel of echt natuursteen wordt gewerkt. Ook zijn keramische tegels heel milieuvriendelijk. Het productieproces is namelijk niet heel schadelijk voor het milieu, de tegels gaan lang mee en keramiek kan hergebruikt worden. Hierdoor worden er dus ook minder grondstoffen gebruikt op de langere termijn.

3. Makkelijk schoon te houden
Door de hardheid van de tegel beschadigd de tegel niet snel. Ook kan het water hierdoor niet goed de tegel indringen. Het maakt dus niet uit als er tijdens een barbecue of een feestje vlekken op de tegel komen. Doordat het water niet in de tegel trekt, zal het vuil er ook niet intrekken en kun je gemakkelijk de vlek verwijderen met een vochtige doek. Mocht de vlek toch wat hardnekkiger zijn, kunt u gerust wat harder schrobben of een sterker schoonmaakmiddel gebruiken. De tegels kunnen namelijk prima tegen chemicaliën! Ook ontstaat er geen groene aanslag bij deze tegel, door de lage vochtopname. Hierdoor is het een ideale tegel, die weinig onderhoud nodig heeft.

4. Kleurvast
Keramische tegels zijn goed bestemt tegen UV-stralingen van de zon, omdat er een afbeelding op de tegels wordt geprint. Tegenwoordig zijn deze afbeeldingen zo goed nagemaakt dat ze bijna niet te onderscheiden zijn van een echte natuursteen tegel. Het enige verschil is dus eigenlijk dat de tegel er als nieuw uit blijft zien. Ook niet verkeerd, toch?!

5. Slijtvast en krasvast
Soms wilt u wel eens wat gaan verschuiven in uw tuin, zoals de loungebank of de buitentafel en stoelen. Op een natuurstenen tegel wordt dit gelijk zichtbaar, maar bij een keramische tegel niet. De reden hiervan is dat het grootste deel van klei is gemaakt en onder grote druk wordt geperst, de tegels zijn hierdoor extreem hard en dus slijt- en krasvast.

6. Vorst- en hittebestendig
Door de hardheid van de keramische tegels en de lage vochtopname, kunnen de tegels tegen zowel lage als hoge temperaturen tussen de -50 en 60 graden Celsius.

7. Veel mogelijkheden
Keramische tegels worden, zoals eerder gezegd, machinaal gemaakt. Er wordt een afbeelding op geprint en hierdoor is er heel veel mogelijk. Naast de veel gekozen natuurstenen print, die zeer veel lijkt op een echte natuursteen, zijn er nog veel meer keuzes. Ga dus voor uzelf goed na welke stijl u wilt creëren in de tuin. Twijfelt u over een tegel? Dan is dat niet de juiste. Ga vooral voor een tegel waarbij u een goed gevoel heeft. Mocht u interesse hebben en een kijkje willen nemen bij onze leverancier Van der Donk in Vinkel in hun showroom, kan dat natuurlijk ook. Wij zijn er ook om u te adviseren over de juiste tegel bij uw tuinontwerp of het sfeerbeeld wat u wilt creëren.

Nadelen keramische tegels

Het belangrijkste nadeel is de vaak genoemde lage vochtopname. Hierdoor blijft het water wat langer op de tegel zelf liggen. Daarnaast kan de aanschafprijs van keramische tegels heel wisselend zijn. Een goede keramische tegel heeft wel een prijskaartje, maar vergeet niet dat het een product is wat echt een hele lange tijd mee gaat en weinig onderhoud nodig heeft.

Manieren van leggen

De normale keramische tegel moet minimaal 2 cm dik zijn. Omdat de ondergrond buiten vaak uit aarde of los zand bestaat, gebruiken we de manier van splitbeton om de tegel te leggen. Nederlandse steenslag bindt de mortel en hecht mortel. Hiermee hecht de tegel op de ondergrond. Dit kan wel wat meer kosten met zich meebrengen, omdat er veel tijd in gaat zitten. Een vaak goedkopere optie om de keramische tegel te leggen is GeoCeramica. Deze manier wordt het vaakst toegepast. De bovenste laag bestaat uit keramiek en de onderste laag uit beton, ook wel Stabikorn-drager genoemd. De keramiek heeft de maximale voordelen en de Stabikorn is eenvoudiger te verwerken in het terras. De tegels zijn dan 4 cm dik (meest voorkomende dikte). Ook is het eventueel mogelijk om 6 cm dikte te gebruiken voor een oprit. De aanschaf van de tegel is iets duurder, maar dit is wel makkelijker leggen voor een hoveniersbedrijf waardoor het minder tijd kost.

Vragen over keramische tegels?

Wij hopen u met dit blog meer informatie te hebben gegeven over de voordelen van keramische tegels. Maar ook dat dit blog helpt bij de keuze van de tegel die u wilt gebruiken om uw terras mee aan te leggen. Bent u na het lezen over de streep om een nieuwe tuin te willen aanleggen of een tuin te renoveren voor de zomer? Vraag bij ons vrijblijvend een offerte aan, wij helpen u graag veder met advies en de mogelijkheden die er allemaal zijn voor uw tuin op maat!

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met het leggen van keramische tegels?

Wilt u uw tuin aanleggen of renoveren met keramische tegels? Mist u nog belangrijke informatie over keramische tegels of twijfelt u nog? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!