Hoe verwijdert u groene aanslag op tuintegels?

Groene aanslag op tuintegels komt helaas vaak voor. Het is natuurlijk geen mooi gezicht en daarbij zorgt het er ook voor dat de tegels erg glad worden na een regenbui. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de tuintegels op uw terras of tuinpad regelmatig te reinigen. In dit blog bespreken we praktische tips en tricks hoe u groene aanslag verwijdert op tuintegels.

Tuintegels schoonmaken en groene aanslag verwijderen

Er zijn verschillende manieren van schoonmaken mogelijk om groene aanslag op tuintegels te verwijderen. Let wel op dat niet alle manieren geschikt zijn voor alle soorten tegels en bestrating. In het ergste geval kunt u met de verkeerde manier uw tuintegels, bestrating of terras onherstelbaar beschadigen.

Eerste stap is heet water

Bij beginnende aanslag is heet water rond 65 graden al heet genoeg om de groene aanslag te verwijderen van uw tuintegels. Het is dan ook nog niet nodig om andere middelen toe te voegen aan het water. Eventueel lichtelijk schrobben en droog trekken is al voldoende.

Gebruik geen hogedrukreiniger

In de meeste gevallen is het schoonmaken van tuintegels en andere bestrating met een hogedrukreiniger of hogedrukspuit niet aan te raden. De kans is groot dat de krachtige waterstraal de tegels beschadigt, waardoor ze grover worden en mos en algen zich in de toekomst nog beter kunnen hechten. Hierdoor zal groene aanslag na verloop van tijd dus steeds sneller terugkomen. Bovendien kunt u met een hogedrukreiniger, als u niet oppast, ook de voegen tussen de tegels beschadigen.

Speciale reinigingsmiddelen tegen groene aanslag

De leverancier of het merk van de tuintegels kan u meestal ook voorzien van het geschikte reinigingsmiddel om groene aanslag mee te verwijderen. Zo voorkomt u verkleuringen of andere beschadigingen in de tegels. De leverancier weet wellicht veel meer over zijn of haar product dan de verkoper in een bouwmarkt of tuincentrum. Let er wel op dat het product biologisch afbreekbaar is, zodat uw beplanting of gazon geen schade oploopt. Tenslotte raden wij u aan om eerst één tegel te behandelen met het reinigingsmiddel, zo kunt u zien of er geen verkleuringen of beschadigingen optreden.

Het gebruik van huis, tuin en keuken middelen

Op het internet vindt u veel huis, tuin en keuken middelen om de groene aanslag van de tegels te verwijderen, zoals: schoonmaakazijn, chloor en zout. Het is echter niet aan te raden om agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken op uw tuintegels. Dit kan de tegels namelijk flink beschadigen, verkleuren of het laat vlekken achter.

Een andere veelgenoemde optie voor het schoonmaken van tuintegels is groene zeep. Dit kan alleen een effectieve methode zijn wanneer de hoeveelheid groene aanslag weinig is. Alsnog moet u hiermee uitkijken, want groene zeep bestaat namelijk uit olie en vet. Dit kan vervelende vlekken achterlaten op uw tegels of andere bestrating.

Groene aanslag voorkomen

Het beste advies is natuurlijk om groene aanslag te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk dat er geen water blijft liggen op uw tuintegels! Algen en mos groeien namelijk in een schaduwrijke en vochtige omgeving. Zorg er dus voor dat het water goed weg kan lopen. Als u uw tuin gaat renoveren of gaat voor een complete tuinaanleg, is het verstandig om ook een drainage aan te leggen.

Een andere tip: zorg ervoor dat er voldoende zonlicht op de tuintegels valt. Zonlicht zorgt ervoor dat algen en mos minder goed groeien. Bovendien zal dit er ook voor zorgen dat tuintegels sneller opdrogen na een regenbui. Uiteraard heeft u geen invloed op de hoeveelheid zon in een jaar, maar u kunt er wel voor zorgen dat er zoveel mogelijk zon op uw terras of tuintegels valt. Zet bijvoorbeeld tuinmeubels in de schaduw als u ze niet gebruikt of snoei uw heggen en bomen op tijd, zodat deze niet het zonlicht blokkeren.

Björn van Hout

Hulp nodig bij het verwijderen van aanslag op tuintegels?

Heeft u last van groene aanslag op uw tuintegels en besteedt u het verwijderen hiervan liever uit aan een hovenier? Of heeft u vragen over bovenstaande tips en tricks? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinwerkzaamheden op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!