Tips voor de aanleg van uw tuin

Het voorjaar is in zicht met dit weekend al heerlijke lente temperaturen. Daarbij is de tuin weer zichtbaar, nadat het dagen verdwenen was onder het sneeuw. Tijd om na te denken over de tuin! Droomt u van een nieuwe tuin? Met tuinaanleg creëert u de tuin waar u al jaren naar verlangt. Wilt u een nieuwe tuin aanleggen, maar weet u niet waar te beginnen? Geen probleem! Wij hebben een aantal tips voor de aanleg van uw tuin voor u op een rijtje gezet.

Tip 1: Huis en tuin in één stijl

Allereerst is het belangrijk dat u niet vergeet dat de tuin een verlenging is van uw huis. Het mooiste resultaat bereikt u wanneer u de stijl van uw huis doortrekt naar de tuin. Dit zorgt voor een mooi geheel dat rust uitstraalt. Houd hier rekening mee tijdens het aanleggen van uw tuin.

Tip 2: Begin met het meten van de tuin

Als u de juiste maten van de tuin weet, kunt u goed voorbereid een ontwerp maken voor uw droomtuin. Laat u tuinaanleg liever over aan een hovenier? Ook dan is het handig om de juiste maten bij de hand te hebben voor het eerste gesprek met een hoveniersbedrijf. Op deze manier is het namelijk makkelijker om de mogelijkheden te bespreken en een grove schatting te maken van de eventuele kosten. Mocht het niet lukken om uw tuin zelf op te meten of twijfelt u of u het goed heeft gedaan? Geen zorgen. De hovenier zal altijd de tuin nog even nameten, zodat hij de juiste maten kan verwerken in een (vrijblijvende) offerte.

Tip 3: Een moodboard of sfeerbeelden

Vindt u het lastig om te bedenken in welke stijl u uw tuin wilt hebben? Of willen u en uw partner iets totaal anders? Pak een aantal tijdschriften, knip eruit wat u mooi vindt en maak er een moodboard van. Dit is een hele makkelijke manier om een beeld te creëren bij hetgeen dat u voor ogen heeft voor de tuinaanleg. Ook als u zelf al precies in uw hoofd heeft hoe het eruit moet komen te zien, is het voor de hovenier fijn om een moodboard te ontvangen. Zo kan het hoveniersbedrijf in één oogopslag zien wat jullie mooi vinden en wat de wensen zijn, ook als u en uw partner niet op een lijn zitten. Een hovenier kan beide sferen combineren tot één geheel, waar jullie beide gelukkig van worden. Mocht het op deze manier nog niet lukken, hebben onze hoveniers altijd een aantal voorbeelden voor u beschikbaar. Uiteraard voorzien wij u altijd van vakkundig advies.

Tip 4: Wensen tuinindeling

Wat zijn uw wensen met betrekking tot de indeling van uw tuin? Voor de indeling van de tuin is het belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld de zonuren. Op welke plekken staat vaak schaduw en waar heeft u juist de meeste zonuren? Wilt u het terras aangrenzend aan uw keuken of woonkamer? Of juist niet? Heeft u kinderen en wilt u graag een veilige speelplek creëren waar u goed zicht op heeft? Het is goed om al uw wensen met uw hovenier te bespreken. De hovenier kan u voorzien van praktische informatie en tips, waar u wellicht zelf nog niet aan heeft gedacht.

Tip 5: Het tuinontwerp

U kunt het tuinontwerp zelf maken, in samenspraak met de hovenier of het ontwerp door de hovenier laten maken (en daarna zelf nog aanvullingen geven.) Het is natuurlijk fijn voor een hovenier als u al een opzetje heeft gemaakt, omdat hij zo precies kan zien wat de wensen zijn. Aan de hand van uw ontwerp of opzetje, kunnen we in gesprek gaan om eventueel nog wat dingen te wijzigen. Samen komt u vaak op meer creatieve en nieuwe ideeën. Een hovenier is natuurlijk een specialist, dus het maken van een tuinontwerp kunt u met een gerust hart aan hem overlaten.

Tip 6: Materialen voor tuinaanleg

Wat voor soort materialen wilt u gaan gebruiken om de nieuwe of bestaande tuin mee aan te leggen? Het is belangrijk om hier van te voren al goed over na te denken. Wilt u bijvoorbeeld een duurzame keramische tegel gebruiken voor uw terras? Of kiest u voor een wat goedkopere betonnen tegel, die minder lang meegaat? Bent u iemand die graag in de tuin bezig is en kiest u voor een gazon van echt gras, of gaat u voor kunstgras waar u niks aan hoeft te doen? Wilt u veel bloemen en planten, of juist niet? Wilt u uw tuin voorzien van verhoogde borders? En wat voor soort stapelblokken kiest u dan? Wilt u een overkapping, veranda of een schuur, denk dan goed na waar het van gemaakt moet worden. Onthoud ook de uitspraak: goedkoop is duurkoop. Een duurzame houtsoort gaat bijvoorbeeld veel langer mee. Mocht u wel vaker uw tuin willen veranderen of wilt u het enkel opknappen, voordat u gaat verhuizen? Dan kunt u natuurlijk gaan voor goedkopere materialen. Voor ons is het altijd de uitdaging om de juiste balans te zoeken tussen goedkopere en duurdere materialen. Zo krijgt u kwaliteit voor een lage prijs. Bij de keuze van het materiaal is het ook belangrijk dat u materialen kiest die bij elkaar passen. Dit geeft rust in uw tuin. Wij adviseren u hier graag in.

Tip 7: Creëer sfeer in de tuin

Waarmee creëert u sfeer in uw tuin? Beplanting is nummer 1 om echt sfeer te maken in de tuin, hierdoor gaat de tuin echt leven. Wij vinden het dan ook belangrijk om een border of een plaats voor plantenbakken mee te nemen in het ontwerp. Ook als u niet van planten houdt en meer van een strakke tuin, zijn er planten die een strakke tuin net wat meer sfeer kunnen geven. Ook een spiegelvijver of een waterval kan voor sfeer in de tuin zorgen, net zoals de aankleding.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!