Een zintuigelijke tuin, wat is dat?

We hebben allemaal een druk bestaan, waar kunt u vervolgens tot rust komen. In een omgeving die uw zintuigen prikkelt of juist prikkelarm is. In dit artikel willen we hier graag wat dieper op ingaan omdat we zien dat een zintuigelijke tuin, belevingstuin of sensorische tuin voor vele mensen ideaal kan zijn. Binnen zorginstellingen zien we toepassingen terug die hierop inspelen. Dit kan een complete tuin zijn of onderdelen binnen een tuin waarbij zintuigen meer of minder geprikkeld worden. Is dit voor u ook een optie om te overwegen bij uw tuinaanleg?

Een belevingstuin voor ouderen ontwerpen

Een belevingstuin is vaak een tuin die speciaal wordt ontworpen voor ouderen in de beginfase van dementie. De tuin wordt gebruikt als een vorm van therapie, de bedoeling is dat mensen opleven doormiddel van planten, bloemen, struiken, bomen en ornamenten. De tuin dient als een veilige en groene omgeving waarin mensen een stukje herkenning vinden. Dit helpt dementerende ouderen met het vinden van rust. Dit soort tuinen worden op een manier aangelegd zodat de verschillende zintuigen allemaal geprikkeld worden. De bedoeling is dat ouderen kunnen genieten, ontspannen, revalideren en bewegen in de belevingstuin. Niet alleen bij zorginstellingen maar ook in uw achtertuin is de aanleg hiervan mogelijk.

Een goed ontworpen belevingstuin heeft een hoop voordelen voor ouderen met dementie zo horen we terug vanuit de zorg:

  • Het is een zinvolle dagbesteding voor ouderen
  • Dementerende ouderen vinden plezier en trots in hun belevingstuin
  • Een groene omgeving bevordert de gezondheid en welzijn van de bewoners.

Zoals aangeven zien we belevingstuinen vaak terug in verzorgingshuizen. Maar met een tuinrenovatie kan ook uw tuin thuis omgetoverd worden tot een belevingstuin. Zo zal uw partner meer plezier beleven aan het buitenzijn. Dit geldt overigens niet alleen voor ouderen ook voor kinderen kan een belevingstuin prikkels oproepen die ten goede komen aan het plezier en de gezondheid bevorderen.

Langer thuis wonen door positieve prikkels

Door een belevingstuin thuis aan te leggen creëert u positieve prikkels voor haar bewoners. Of dit nu uw partner is of uw ouders, stimulans van plezier, herkenning en het buiten zijn in een groene omgeving kent vaak voordelen waar de zorg  over spreekt. Denk aan:

  • Mogelijke vertraging van een ziekteproces
  • Meer activiteit, prikkels wat vaak beter eten bevordert
  • Ook het slapen wordt vaak bevordert
  • En mogelijk vermindert daardoor de medicatie behoefte

Het verschil met een sensorische tuin

De verschillen tussen een sensorische tuin en belevingstuin zijn erg klein. Hoewel een belevingstuin vaak echt bedoeld is voor de rust en revalidatie van ouderen met bijvoorbeeld dementie heeft het gelijkenissen met een sensorische tuin. Een sensorische tuin is voornamelijk gericht op het stimuleren van de zintuigen. Een belevingstuin richt zich ook op het tot rust brengen van de bewoners. Daarom zijn sensorische tuinen ook enorm geschikt voor mensen die moeite hebben met prikkel verwerking. Een sensorische tuin is bijvoorbeeld erg goed voor slechtziende, kinderen met autismen en geestelijk gehandicapten. Maar een sensorische tuin is niet uitsluitend voor deze mensen. Vaak zijn deze tuinen bedoeld voor iedereen die even wilt ontsnappen aan overmatige prikkels. Dit soort tuinen zijn daarom geschikt voor parken van grote steden of op het dakterras van een groot en druk kantoor. In deze tuinen kunnen mensen even helemaal tot rust komen en zich verder opladen voor de rest van de dag.

Bedenkt u nu dat u ook aanpassingen wilt aanbrengen in uw tuin aan huis, dan zijn er een aantal onderdelen om rekening mee te houden. Natuurlijk kunt u hiervoor ook een hovenier voor tuinontwerp en tuinaanleg betrekken.

Hieronder geven we u graag nog wat tips.

Let hier op tijdens het ontwerpen

Tijdens het ontwerpen van zowel een sensorische als belevingstuin moet u rekening houden met een aantal belangrijke zaken. Zo is het erg belangrijk dat de tuin veilig is. Dit is van belang omdat de mensen die gebruik maken van een belevingstuin vaak niet met veiligheid bezig zijn. Zo gebruiken ouderen met dementie of kinderen met autisme de tuin om juist ontzorgt te worden van prikkels. Als ze constant met hun veiligheid bezig moeten zijn dan is tot rust komen erg lastig. Ook zijn rust plekken belangrijk in een sensorische of belevingstuin. De mensen die gebruik maken van dit soort tuinen komen dus voor hun rust, zorg daarom voor plekken waar ze van de felle zon kunnen ontsnappen en waar ze in stilte van de tuin kunnen genieten. Naast rust en veiligheid kan het stimuleren van de zintuigen natuurlijk niet ontbreken. Hier zijn enkele voorbeelden hoe de zintuigen gemakkelijk te stimuleren zijn:

  • Zicht, denk aan een hoop verschillende kleurrijke planten. Om visuele belangstelling ultiem te stimuleren kunt u verschillende kleuren op verschillende hoogtes hangen. Dit voegt extra dimensies toe aan uw belevingstuin.
  • Geur, een sterke natuurlijke geur past fantastisch bij een sensorische tuin. Dit is bijvoorbeeld te bewerkstelligen met bloemen zoals, rozen, anjers of viooltjes. Maar u kunt ook kruiden gebruiken om een sterke geur achter te laten.
  • Voelen, zorg voor objecten die gemakkelijk aan te raken zijn in uw tuin. Zo kunt u denken aan de zachte bladeren van een struik of een rozenblaadje. Maar ook een stapel kleine, gladde stenen werken erg stimulerend. Plaats ze in een plekje waar de zon ze makkelijk kan verwarmen zodat ze aangenaam zijn om vast te houden.
  • Smaak, kweek groenten of fruit in uw belevingstuin. Dit werkt niet alleen stimulerend voor de zintuigen maar geeft de bewoner ook wat te doen in de tuin. Het bijhouden van een klein moestuintje is een mooie dag activiteit.
  • Geluid, hoewel u natuurlijk rust wil creeëren in uw tuin kunnen een paar natuurlijke klanken geen kwaad. Denk bijvoorbeeld aan een zacht fonteintje of de natuurlijke geluiden van insecten.

Aan de gang met uw tuinontwerp

Bij een het ontwerpen van een goede belevingstuin komt een hoop kijken. Gelukkig hoeft u niet alles alleen te doen! Bij van Hout gaan wij graag aan de gang met tuinontwerp voor uw tuin. Tijdens een intake gesprek inventariseren wij uw wensen en bespreken we de mogelijkheden voor uw tuin. Wij luisteren aandachtig naar uw ideeën en wensen en geven wij vakkundig advies. Neem vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden!

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met een belevingstuin?

Wilt u uw tuin opnieuw laten ontwerpen, wilt u meer beleving aanbrengen in uw bestaande tuin. Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!