Waarom kiezen voor een zwemvijver?

Tegenwoordig wilt iedereen tijdens de warme zomerdagen een lekkere frisse duik nemen. Een zwembad aanleggen is dan een optie, maar dit vergt veel onderhoud en heeft een hoge prijs. Een andere optie is het aanleggen van een zwemvijver. Deze keuze is niet alleen ecologisch, maar is ook nog eens voordeliger voor uw portemonnee.

Wat is een zwemvijver?

Een zwemvijver is eigenlijk een combinatie van een vijver en een zwembad in één. Als u een duik wilt nemen in een zwemvijver hebt u gelijk het idee dat u zich in de natuur begeeft. Dit komt omdat een zwemvijver de mogelijkheid biedt om erin te zwemmen, maar er ook waterplanten in kunnen groeien. Een zwemvijver zou bijvoorbeeld prachtig kunnen staan in een mediterrane tuin. Door de mediterrane uitstraling en de zwemvijver die in allerlei vormen door de tuin aangelegd kan worden, zorgt dit voor een luxe en warme sfeer. Heeft u al besloten dat u een zwemvijver in de tuin wil, dan is het ontwerp van een zwemvijver erg belangrijk. Wilt u zich ook inlezen over de voordelen van een ‘plunge pool’, zodat u de twee opties tegen elkaar op kan wegen? Dan kunt u hierover meer lezen in het blog artikel: Zwembad in kleine tuin.

Wat zijn de voordelen van een zwemvijver?

Een zwemvijver heeft veel voordelen ten opzichte van een zwembad. Wij hebben deze voordelen voor u op een rijtje gezet, zodat u de juiste beslissing kan maken!

Biologisch zuiveringssysteem

Een zwemvijver beschikt over een biologisch zuiveringssysteem. Hierdoor maakt een zwemvijver geen gebruik van chemicaliën. Door het gebruikmaken van een zuiveringssysteem komen de ogen en de huid niet in aanraking met chloor. Dit is voor de gezondheid, irritaties en allergieën een groot voordeel.

Hele jaar plezier van

Van nature heeft een zwemvijver een warmere temperatuur dan bijvoorbeeld een zwembad. Dit komt door de zwemvijverfolie en de verwarming door de zon, waardoor de zwemvijver ongeveer 2°C warmer is dan een zwembad. Daarnaast heeft u het hele jaar plezier van een zwemvijver. Zomers kunt u er een frisse duik nemen, en in de winter heeft u een mooie eyecatcher in uw tuin met beplanting.

Voordelige aanleg van een zwemvijver

Een zwemvijver is voor elke tuin geschikt. Dit komt omdat een zwemvijver in allerlei vormen aangelegd kan worden. Daarnaast kunnen er ook ondiepe gedeeltes worden meegenomen voor kinderen. Een zwemvijver aanleggen is dus erg flexibel. Bovendien zijn de aanlegkosten van een zwemvijver aanzienlijk lager dan een zwembad.

Onderhoud valt mee

Een zwemvijver heeft minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een zwembad. De zwemvijver is een natuurlijke bron van bacteriën, die zelf hun werk doen om de zwemvijver schoon te houden. Er is een mogelijkheid om bacteriën toe te voegen aan de zwemvijver, zodat er een biologische balans gecreëerd kan worden. Daarnaast is er een biologisch filtersysteem dat het water blijft reinigen. Er wordt geadviseerd om regelmatig het water in de zwemvijver te testen op het biologische evenwicht, op deze manier wordt algengroei voorkomen.

Typen zwemvijvers

Er zijn drie verschillende soorten zwemvijvers. Allereerst de standaard zwemvijver. Deze standaard zwemvijver is rechthoekig en is opgedeeld in twee gedeeltes; het zwemgedeelte en een plantengedeelte. Door de scheiding kunt u optimaal in de vijver zwemmen, en wordt het water tegelijkertijd natuurlijk gezuiverd door de planten.
De tweede soort zwemvijver is de natuurvijver. De natuurlijke zwemvijver kan verschillen in vorm. Of u deze nu in een ovale vorm wilt of op een natuurlijke wijze door de tuin wilt laten lopen. Alle vormen zijn mogelijk, waardoor het lijkt of de zwemvijver uit zichzelf ontstaan is.
De derde soort zwemvijver is de Koivijver. Dit is een zwemvijver waar ook vissen in zwemmen. Deze vijver moet minimaal 80 cm diep zijn, om de vissen vrij te laten rondzwemmen. Daarnaast is er een vijverpomp nodig om het water continue te zuiveren.

Aanleg van een zwemvijvers

Bij Van Hout tuinprojecten helpen wij u graag met het adviseren van een zwemvijver. We zullen zo snel mogelijk naar jou toe komen om alle wensen te inventariseren. Wij houden van transparantie en duidelijkheid, daarom zorgen wij dat de betalingsvoorwaarden en de planning vooraf helder is zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!