10x mediterrane planten voor in uw tuin

Een prachtige tuin om bij weg te dromen, te barbecueën met vrienden en familie. Een plek om echt samen te komen. De trend van nu is een mediterrane tuin, tropische planten, veel groen en een plunge pool. Mediterrane planten zijn natuurlijk warmte gewend en in ons kikkerlandje kunnen de winters nog wel eens flink koud worden. Vraag daarom altijd een specialist of hovenier hoe u de planten het beste kan beschermen. We hebben onze tien favoriete mediterrane planten voor u op een rijtje gezet.

Agave

De Agaveplant is een mooie aanvulling in uw tuin en heeft weinig onderhoud nodig. Er zijn Agave planten die winterhard zijn en Agaveoplanten die niet winterhard zijn. De Agave filifera en Agave montana kunnen tegen temperaturen tot -7 graden. Let wel op dat de plant niet nat staat. Bij vocht en en kou kan de plant namelijk kapot gaan.

Mediterrane planten, waaronder de Agave Filifera

Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei)

In dit rijtje kan de palm natuurlijk niet ontbreken. Want wat geeft een beter vakantiegevoel dan een palmboom? De Chinese waaierpalm is de bekendste palmboom van Europa. Deze palm kan goed tegen de kou en dat maakt deze plant zeer geschikt voor een Nederlandse tuin. Let wel op dat u de palmboom beschermt zodra het gaat vriezen. Maar al met al is het een makkelijke boom om te onderhouden.

Mediterrane planten voor in uw tuin, waaronder de Chinese palmboom - Trachycarpus fortunei

Lavendel (Lavandula angustifolia)

Naast een heerlijke geur krijgt u ook nog een beetje kleur in uw tuin. Lavendel heeft een prachtige paarse bloem die altijd goed naar voren komt. Deze plant staat niet alleen mooi in uw tuin, maar er komen ook bijen en vlinders op af. Wel heeft de lavendel voldoende zon nodig en moet deze twee keer per jaar gesnoeid worden.

Lavendel- Lavandula angustifolia

Boomvaren (Dicksonia antarctica)

Dit is een plant die zeer koudbestendig is, maar let op: ook deze plant moet tijdens een periode met flinke vorst extra beschermd worden. De boomvaren kenmerkt zich door zijn prachtige grote waaiers.  Hierdoor past hij goed in menig mediterrane tuin. Ook kunt u deze plant heel makkelijk verzorgen.

Mediterane planten, waaronder de Boomvaren - Dicksonia Antarctica

Olijfboom (Olea europea)

De olijfboom behoort met zijn prachtige olijfkleur bladeren tot de Oleaceae familie. Helaas zijn de olijven die eraan groeien niet te eten. Zet de olijfboom op een zonnige en beschutte plek en zorg ervoor dat de grond waterdoorlatend is. Verder kunnen olijfbomen ontzettend oud worden en kunnen ze goed tegen ons koude klimaat. Houd er rekening mee dat oudere olijfbomen ons klimaat goed kunnen hebben, maar jongere bomen hebben tijdens een vorstperiode extra bescherming nodig.

Mediterrane planten, waaronder de Olijfboom - Olea europea

Toscaanse Jasmijn (trachelospermum jasminoides)

De Toscaanse Jasmijn, ook wel sterjasmijn genoemd,  heeft mooie stervormige bloemen. Deze bloem heeft een heerlijke geur, dus ben jij gevoelig voor geuren? Dan is deze plant een must voor uw mediterrane tuin! Verder is de Toscaanse Jasmijn een klimplant die het best groeit op een zonnige plek. Wist u dat deze plant wel tot 5 meter kan groeien als de leefomstandigheden optimaal zijn?

de Toscaanse Jasmijn - trachelospermum jasminoides

Passiebloem (passiflora caerulea)

Een passiebloem geeft in de zomer de meest prachtige blauwachtige bloemen. Verder staat deze tropische plant erom bekend om flink te groeien en klimmen. Daarom moet u ervoor zorgen dat deze bloem in de buurt van een muur of schutting geplaatst wordt. Deze fungeren dan als steun. Tijdens de winter hoeft u zich geen zorgen te maken, want ook deze bloem is winterhard. In de zomer kan het zelfs voorkomen dat er (eetbare) vruchten aan de plant gaan groeien.

de Passiebloem - passiflora caerulea

Vijgenboom (Ficus Carica)

Net als de olijfboom, mag de vijgenboom niet ontbreken in dit lijstje voor mediterrane tuinen. De vijgenboom is een boom die u makkelijk kunt onderhouden én ook nog eens winterhard is. Een perfecte combinatie als u het mij vraagt! Verder kunt u een vijgenboom het beste dicht tegen een muur of schutting plaatsen, zodat de boom beschermd wordt. Houd wel in gedachten dat er veel verschil is in de kwaliteit van vijgen. Informeer dus altijd bij een specialist of hovenier welke vijgen het lekkerst van smaak zijn.

de Vijgenboom - Ficus carica

Oleander (Nerium oleander)

De Oleander is een vrolijke gekleurde bloem die uw tuin laat stralen. Deze bloem bloeit de hele zomer door en geeft uw mediterraanse tuin een tropisch tintje door de mooie kleur. Echter kan de Oleander niet goed tegen vorst; de plant is dus niet winterhard.

de Oleander - Nerium oleander

Eucalyptus (eucalyptus gunnii azura)

Hier hebben we weer een plant die ontzettend lekker ruikt. Dit keer een sterke frisse geur welke insecten weg houdt. Twee vliegen in één klap dus! De plant heeft een groen-grijs-zilverachtige kleur wat het hele jaar door niet verandert.

Pas als u de plant gaat snoeien, schrikt u ervan hoe hard een eucalyptus plant groeit. Ook staat deze plant graag in de zon, maar de eucalyptus kan de winter goed overleven.

Mediterrane planten, waaronder de Eucalyptus - eucalyptus gunnii Azura

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten mediterrane planten,  maar deze zijn onze favoriet! Bij van Hout Tuinprojecten kunnen wij u verder adviseren en informeren over mediterrane planten voor uw tuin. Wij nemen de aandacht om te kijken wat bij uw levenstijl past en zorgen wij er daarnaast voor dat u weer verliefd wordt op uw tuin. Aarzel niet en neem gerust contact met ons op.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!