Wanneer is de beste tijd om uw tuin aan te (laten) leggen?

De meeste aanvragen voor de aanleg van een nieuwe tuin, krijgen wij rond het voorjaar. En dat begrijpen we wel: het zonnetje begint weer te schijnen en mensen bedenken nu weer dat het eigenlijk tijd is voor een nieuwe tuin. Maar is dit daadwerkelijk ook de beste tijd om uw tuin aan te leggen? En wat als u een nieuwbouwhuis heeft gekocht? Dan heeft u namelijk geen invloed op de periode wanneer u aan de slag kan. Eigenlijk maakt het niet uit wanneer een tuin wordt aangelegd. Elk seizoen heeft zijn voor- en nadelen. Door in het tuinontwerp al goed na te denken over de soort beplanting, kan in zowel in de zomer als winter uw nieuwe tuin worden aangelegd.

De voordelen van tuinaanleg in de herfst en winter

Een tuin aanleggen kan in principe het hele jaar door, behalve als het echt heel erg vriest. En dan bedoelen we dat de grond daadwerkelijk bevroren is, dat komt in Nederland (gelukkig) echt heel zelden voor. Grondwerk is namelijk niet mogelijk bij een bevroren grond. Behalve in het unieke scenario dat het hard kan gaan vriezen, zijn de herfst en winter juist hele geschikte perioden voor tuinaanleg. We zitten dan namelijk midden in het plantseizoen. Niet alleen zijn planten dan goedkoper, ook zal de beplanting sneller en beter aanslaan. Omdat bomen en planten geen bladeren hoeven aan te maken, gaat alle energie naar het maken van wortels. Hoe meer wortels, hoe kleiner de kans op uitdroging of ondervoeding.

Bovendien hebben hoveniers het in deze periode over het algemeen wat rustiger. Zo kunnen we langer de tijd nemen om tot een goed ontwerp te komen en liggen de prijzen soms gunstiger. Meer voordelen van het aanleggen van een tuin in de winter leest u in ons blog ‘Een tuin aanleggen in de winter: kan dat?

De voordelen van tuinaanleg in de lente en zomer

Het aanleggen van een tuin in de lente of zomer is natuurlijk dat het een stuk prettiger werken is wanneer het lekker weer is. Bovendien kunt u meteen genieten van uw nieuw aangelegde tuin. Als alles goed en professioneel wordt uitgevoerd, staat de beplanting meteen in bloei, waardoor het resultaat meteen optimaal is.

Tuin aanleggen in de regen

We weten het allemaal, het regent nogal vaak in Nederland. Gemiddeld regent het 120 tot 155 per jaar, dat is ruim één op de drie dagen. Grote kans dus dat er neerslag valt op de dagen dat u uw tuin wilt laten aanleggen. Regen hoeft gelukkig niet persé een belemmering te zijn. Zeker een enkele bui kan geen kwaad. Heeft het al een aantal dagen langdurig geregend? Dan kan het zijn dat de grond te vochtig is waardoor grondwerk moeilijk wordt. Een modderpoel is namelijk moeilijk vlak te krijgen en bovendien kunnen planten en gazon minder groeien. Of dit een probleem is, heeft ook te maken met de ondergrond van uw tuin. Een goede hovenier zal dit altijd onderzoeken en met u bespreken wat de mogelijkheden zullen zijn.

Graszoden

Voor het aanleggen van graszoden werkt helaas net even anders. Dit kan namelijk het beste gebeuren in het voorjaar (april/mei) of het najaar (augustus/september). In deze maanden is de temperatuur namelijk het meest geschikt. Als het te koud is, kunnen ze moeilijk groeien en als het te warm is, kunnen ze verbranden. Bovendien zijn we in de zomer sneller geneigd op het gras te gaan lopen, wat schade kan veroorzaken.

Belangrijk: houd in uw tuinontwerp rekening met periode van aanleg

Eigenlijk kan uw tuin dus in elke maand van het jaar worden aangelegd. Hierbij moeten we wel vertellen dat het belangrijk is om in uw tuinontwerp rekening te houden met het seizoen wanneer het wordt aangelegd. Als uw tuin in de winter wordt aangelegd, is het belangrijk om winterharde planten mee te nemen in het ontwerp. In de zomer moet juist weer beplanting worden gebruikt die iets beter tegen minder vocht kan. Bovendien raden we altijd aan om verschillende bloeiers door elkaar heen te gebruiken: vroegbloeiers, zomerbloeiers, herfstbloeiers en winterbloeiers. Zo kunt u elk seizoen genieten van kleur en planten in uw tuin, en voorkomt u dat uw tuin in de winter helemaal kaal lijkt.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Graag maken we een passend tuinontwerp, waarin we rekening houden met het seizoen van aanleg. Neem contact met ons op!