Tips voor tuinonderhoud in de winter

In het voorjaar bent u druk in de weer om uw tuin tiptop op orde te krijgen. Bij de eerste zonnestralen bent u er als de kippen bij. Een kopje thee, een boek lezen of barbecueën; u bent grotendeels in uw tuin te vinden. Maar om ervoor te zorgen dat u het gehele jaar kunt genieten van uw tuin, is het van belang dat u deze ook in de winterperiode onderhoudt. Het is even doorbijten met het koude weer, maar gelukkig hoeft er minder te gebeuren dan in het voorjaar. Hieronder zetten wij een aantal tips voor tuinwerkzaamheden in de winter op een rijtje.

Tip 1: Onkruid verwijderen

Doordat Nederland een wisselvallig klimaat heeft, hebben we gelukkig niet altijd te maken met een strenge winter. Planten passen zich echter helaas niet aan als er wél sprake is van een strenge winter. Daarom blijven ze in de winter doorgroeien. Maar dit geldt niet alleen voor planten, maar ook voor onkruid. Wanneer u onkruid omhoog ziet komen, kunt u deze beter meteen eruit halen. Zorg dat u naast het zichtbare gedeelte ook de wortels onder de grond verwijdert. Zo voorkomt u dat in het voorjaar uw hele tuin volstaat met onkruid. Hiermee beperkt u tegelijkertijd het tuinonderhoud; wel zo prettig!

Tip 2: Zorg goed voor uw planten die niet winterhard zijn

Om in voorjaar maximaal te genieten van uw planten, moet u deze tijdens het tuinonderhoud in de winter goed beschermen tegen vorst. En dan hebben we het voornamelijk over planten die niet winterhard zijn. Niet winterharde planten die in pot staan kunt u beter naar binnen halen of verplaatsen naar een plek die beter beschut is tegen de kou. Zorg er daarnaast voor dat u niet winterharde planten die in vaste grond staan isoleert tegen de vorst. Hier leest u hoe u planten goed beschermt tegen de vorst.

Tip 3: Aan de slag met de snoeischaar

Wist u dat veel bomen en struiken een winterslaap houden? Als gevolg valt de sapstroom tijdelijk stil. De winter is daarom de beste periode om uw bomen of struiken te snoeien. Nieuwe takken krijgen zo de ruimte om in het voorjaar te groeien.

Hoewel de kou het niet aanlokkelijk maakt om te gaan snoeien, kunt u door de kale takken wel makkelijker zien wat u moet wegsnoeien. Let echter wel op met snoeien in de winter; het kan schade toebrengen aan de boom. Plekken in de boom zijn tijdelijk zwakker doordat u heeft gesnoeid. Als het dan ook nog vriest, dan kan dat schadelijk zijn voor de boom. U kunt dit voorkomen door juist te gaan snoeien wanneer er nog geen vorst op komst is. Houd de weersvoorspelling daarom goed in de gaten!

Tip 4: De bloembollen mogen de grond in

Wilt u in het voorjaar kunnen genieten van een kleurrijke tuin vol met tulpen en narcissen? Zorg er dan voor dat u de bloemenbollen op tijd de grond in zet. Let wel op dat u dit doet voordat de vorst op komst is. Het kan wel even duren voordat de bloemen beginnen te bloeien, maar u weet wat ze zeggen: geduld is een schone zaak!

Tip 5: Vergeet u het gazon niet?

U zou denken dat u het gazon in de winter niet hoeft te onderhouden, omdat gras niet groeit in de winter. Maar het tegendeel is waar: gras blijft groeien tot een temperatuur van 5 à 6 graden Celsius. Dus het is nergens voor nodig om uw grasmaaier in de winter op te bergen. Om te voorkomen dat er tijdens de winterperiode kale plekken ontstaan in uw gazon, kunt u het beste uw grasmat niet te kort maaien. Let ook op dat er niet te veel bladeren op het gazon liggen. Dit kan er namelijk toe leiden dat er verkleuring en schimmel ontstaat.

Een laatste tip wij u willen meegeven is om niet op het gras te lopen tijdens een vorstperiode. Doet u dit wel? Dan heeft u kans dat u grassprietjes beschadigt.

Tijd voor een tuinrenovatie?

Gaat het het tuinonderhoud u goed af, maar bent u juist uitgekeken op uw huidige tuin? U vindt het tijd voor een spiksplinternieuwe tuin, maar u weet niet hoe u dit moet aanpakken. Geen nood! Wij hebben alle kennis in huis om u de tuinrenovatie voor u uit handen te nemen. Neem contact met ons op, zodat wij u verder kunnen helpen.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met uw tui?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u vragen rondom het onderhoud van uw tuin in de winter? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!