Wat je altijd al wilde weten over tuinaanleg

Bent u onlangs verhuisd of is uw tuin aan vernieuwing toe? In dat geval overweegt u waarschijnlijk om uw tuin opnieuw aan te (laten) leggen. Maar met welke zaken moet u dan rekening mee houden? Ook zult u wellicht praktische vragen hebben die van toepassing zijn op tuinaanleg. Hieronder zetten we een aantal veel gestelde vragen op een rijtje.

Wat is de eerste stap om een nieuwe tuin aan te leggen?

Voordat de werkzaamheden daadwerkelijk van start gaan, moet er eerst nagedacht worden over het tuinontwerp. Om een duidelijker beeld te krijgen, is het belangrijk dat u zichzelf de volgende vragen stelt:

  • Wat vindt u belangrijk in een tuin?
  • Wat is het doel van de tuin?
  • Wilt u graag een schaduwrijke tuin?
  • Wat voor soort beplanting vindt u mooi?

Natuurlijk kunt u het ontwerp zelf uitwerken met behulp van een moodboard. Maar u kunt er ook voor kiezen om een hoveniersbedrijf in te schakelen. Een professional kan u goed adviseren, met name over de beplanting. Met de juiste beplanting wordt uw tuin het een compleet plaatje; planten zijn namelijk enorm sfeerbepalend. Maar om de juiste keuze te maken, moet er rekening worden gehouden met de bloeitijden, bloeikleur, hoogte van de planten en waar deze geplant gaan worden. Naarmate het tuinontwerp zich vormt, krijgt u een beter inzicht in de kosten en termijn.

Hoe lang duurt het om een nieuwe tuin aan te leggen?

Ook hier is het antwoord afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van het project, planning, levertijden en beschikbaarheid van materialen/beplanting. Normaliter duurt de oplevering gemiddeld twee tot zes weken.

Wat kost de aanleg van een tuin?

Dat is een vraag waar we geen kant-en-klaar antwoord op kunnen geven. De prijs is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Hieronder benoemen we de zaken die invloed hebben op de prijs:

– Oppervlakte en afmetingen van de tuin

– Gebruik van materiaal

– Conditie van de bodem

– Terrasbestrating: ja of nee?

– Gebruik van graszoden: ja of nee?

– Het plaatsen van een zwemvijver: ja of nee?

Neem gerust contact met ons op om een offerte op te vragen.

Wat is de beste tijd om een nieuwe tuin aan te leggen?

Vaak kiezen mensen ervoor om een nieuwe tuin in het voorjaar aan te leggen. Maar eigenlijk is de herfst hét perfecte seizoen voor tuinaanleg. In de herfst is de bodem namelijk vochtig. En doordat de bodem nog warm is van de zomer, kunnen planten beter wennen aan de nieuwe omstandigheden. Als gevolg krijgen planten sneller nieuwe wortels. Houd wel rekening met vorstgevoelige planten; deze gedijen beter in het voorjaar.

Hoe lang gaat mijn tuin na de aanleg mee?

Een tuin zou gemiddeld twintig jaar mee moeten gaan, met de kanttekening dat u de tuin goed onderhoudt. Wist u namelijk dat de bodem een grote invloed heeft op de levensduur van uw tuin? Alle reden om uw tuin goed te onderhouden, of het onderhoud uit te besteden.

Waar moet ik rekening mee houden met de beplanting?

Bij het uitkiezen van de beplanting, is het belangrijk dat de deze geschikt zijn voor de omstandigheden van jouw tuin. Staat jouw tuin de hele dag in de zon? Kies in dat geval niet voor planten die schaduw nodig hebben, maar juist voor planten die wél in de volle zon mogen. Heb je een tuin op het zuiden? Misschien wil je dan juist aan de hitte ontsnappen. Denk in dat geval over het creëren van schaduwrijke plekken door bomen en struiken te planten. Bij tuinen op het noorden heb je minder kans op zon. Zorg daarom voor lage beplanting en lage tuinafscheiding om elke zonnestraal mee te pikken.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinaanleg op de regio Den Bosch. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!