Een trap in de tuin; waar moet u op letten?

Heeft u te maken met hoogteverschillen in uw tuin? Door een trap in uw tuin te plaatsen wordt uw tuin niet alleen toegankelijker, maar is het esthetisch ook nog aantrekkelijk en kan het mogelijk zelfs bijdragen aan de waterafvoer in uw tuin. Voornamelijk nieuwbouwtuinen hebben vaak te maken met hoogteverschillen in de tuin, maar het kan bij iedere tuin voorkomen. Het plaatsen van een trap in de tuin kan dus van grote toegevoegde waarde zijn in uw tuin op meerdere gebieden. Of u nu een kleine tuin hebt met lichte hoogteverschillen of een uitgestrekte tuin met meerdere niveaus, het installeren van een tuintrap kan een slimme investering zijn. Voordat u in de tuin een trap gaat plaatsen, is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken die zowel praktische als esthetische waarde heeft.

Verschillende materialen

Eén van de keuzes die u moet maken wanneer u besluit om een tuin trap te plaatsen, is het materiaal van de trap. Er zijn verschillende materialen om te gebruiken voor een trap in de tuin zoals beton, hout en metaal. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen karakteristieke eigenschappen. Door een houten trap te plaatsen, creëert u een hele andere sfeer in de tuin dan met een betonnen trap. Daarnaast hebben ook de verschillende materiaalsoorten andere regels voor reinigen en onderhoud.

Beton

Het sterkste kenmerk van een betonnen trap is letterlijk de sterkte. Een betonnen trap is ontzettend stevig en slijtvast. Hierdoor behoort beton ook tot de duurzamere materiaal keuzes voor een tuin trap. Een betonnen trap kunt u kopen in prefabelementen, op locatie laten storten of zelf maken met losse traptreden. Een betontrap geeft een strakke, moderne uitstraling aan de tuin. Dit is echter ook meteen het nadeel, want de strakke vorm en structuur zorgt ervoor dat de trap glad kan worden. Op de treden kan alg- of mosvorming plaatsvinden, waardoor u de trap regelmatig schoon moet spuiten. Door het beton goed te laten impregneren, kan dit probleem wel geminimaliseerd worden. Het is ook een optie om houten treden of anti-slip profielen op de trap te plaatsen.

Hout

Een houten buitentrap heeft een warme, natuurlijke uitstraling en voelt authentiek aan tijdens het lopen. Het grootste voordeel van een houten tuin trap is de bewerkbaarheid en het feit dat deze op veel verschillende manieren ingezet en gebruikt kan worden. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een massief hardhouten trap of een massieve trap van geïmpregneerd hout. Door voor een stevige, bewerkte houtsoort te kiezen wordt het onderhoud van de trap al een stuk minder. Een houten trap heeft zo nu en dan grondig onderhoud nodig in de vorm van schuren, schilderen, oliën of beitsen. Wilt u een houten trap, maar het onderhoud zoveel mogelijk vermijden? Door voor een stalen of stenen trap met enkel hardhouten treden te kiezen, is de trap velen malen onderhoudsvriendelijker. Daarnaast combineert u de warme uitstraling van de trap met het moderne, strakke uiterlijk van metaal en steen.

Metaal

Een metalen buitentrap is relatief lichtgewicht, ijzersterk en geschikt om grote afstanden te overbruggen. Houd er wel rekening mee dat een metalen trap een stuk kouder aanvoelt en klinkt dan bijvoorbeeld een houten trap. Een metalen trap zal waarschijnlijk meer resoneren dan een trap van een ander materiaal. Door de metalen trap te voorzien van hardhouten treden, wordt het geluidsprobleem al een stuk minder. Van uw metalen trap kunt u een waar kunstwerk maken met bijvoorbeeld ronde vormen, verschillende materialen en glazen balustrades.

Tegels of natuursteen

Wilt u een trap die qua uiterlijk een echte toevoeging is aan uw tuin? Met natuursteen of tegels creëert u een buitentrap die er mooi uitziet én een leven lang meegaat. Met natuursteen kunt u weliswaar geen hoge, stijle trap maken, maar het is een mooie manier om een overgang tussen twee niveaus in de tuin te realiseren. In Rosmalen hebben we een mooi tuinaanleg met trap in de tuin mogen realiseren. De traptreden zijn van keramische tegels en hebben hierdoor een luxe uitstraling.

Zelf maken of laten maken?

Een andere keuze die u moet maken wanneer u in de tuin een trap wil plaatsen, is wie het ontwerp en de montage gaat realiseren. Wilt u de trap helemaal zelf maken en in uw tuin plaatsen? Dat kan, maar is wel afhankelijk van het model en de materiaalsoort die u wenst. Er zijn verschillende sites die stappenplannen aanbieden voor het maken van een houten, betonnen of natuurstenen buitentrap. Meestal zijn de stappen die u doorloopt bij het realiseren van een tuin trap als volgt:

  • Locatie bepalen en ontwerpen
  • Zorgen voor het juiste grondwerk en fundering; maak de grond schoon van obstakels en maak een gedegen fundering.
  • Het in elkaar zetten van de trap; op locatie of vooraf om later te plaatsen
  • Afwerken; werk de trap af door deze bijvoorbeeld te schuren of te beitsen.

Ziet u het echter niet zitten om zelf de trap te ontwerpen en te bouwen? Wij kunnen u helpen bij zowel het ontwerp als de aanleg van de trap in uw tuin. We kijken hierbij altijd naar uw voorkeuren en welke trap het beste in uw tuin zou passen. Wanneer u eraan denkt om in uw tuin een tuintrap te plaatsen, is het wellicht een goed idee om ook eens naar de rest van uw tuin te kijken. Zo kunt u de trap naadloos laten passen in de rest van de tuin zoals bij deze Oosterse tuin in ‘s-Hertogenbosch.

Tuinrenovatie met trap van keramische tegels in Rosmalen

Voordelen van een tuintrap

Er zijn verschillende redenen waarom u mogelijk het aanleggen van een tuintrap overweegt. Als u een nieuwbouwwoning heeft en bezig bent met het ontwikkelen van een tuinontwerp is een tuintrap iets dat gemakkelijk direct meegenomen kan worden in het ontwerp. Maar ook in een bestaande tuin kan het aanbrengen van een tuintrap esthetische en praktische pluspunten hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voordelen.

Brengt dynamiek aan in uw tuinontwerp

Door bewust hoogteverschillen aan te brengen in uw tuin, zoals een terras dat wat hoger of lager ligt, geeft u uw tuin een flinke dosis dynamiek en diepte. Dit soort hoogteverschillen maakt uw tuin direct interessanter om te zien en zorgt ervoor dat u verschillende plekken kunt creëren met elk een eigen vibe. U kunt bijvoorbeeld denken aan een zonnig, hoger terras vanwaar u mooi over uw tuin heen kijkt, of juist een gezellige, lager gelegen zithoek voor meer privacy en rust. Deze variatie in hoogte maakt uw tuin spannender en kan de ruimte bovendien groter laten lijken dan de tuin in werkelijkheid is.

Tuintrappen zijn er in alle soorten en maten. U kunt uw tuintrap een onderdeel van de stijl van de tuin laten worden. Heeft u een strakke tuin? Denk dan eens aan een stijlvolle, strakke betonnen trap. Met een houten trap geeft u een sierlijk, natuurlijk uiterlijk aan de tuin.

Een tuintrap kan er voor zorgen dat u verschillende delen kunt realiseren in de tuin zoals terrassen, gazon of een groententuin. Het kan zo makkelijker zijn om de tuin in de delen. Vervolgens kunnen al deze delen met een tuintrap – meerdere – weer met elkaar verbonden worden.

Oplossing voor tuin waar reeds hoogteverschillen aanwezig zijn

Door een trap te plaatsen in uw tuin, kunt u uiteraard eventuele reeds aanwezige hoogteverschillen eenvoudig oplossen. Met een goed ontworpen trap kunnen mensen eenvoudig van het ene niveau naar het andere verplaatsen. Dit maakt de tuin toegankelijk voor iedereen.

Afwatering

In sommige gevallen heeft een tuintrap ook een positief effect op de afwatering in de tuin. Vooral in gebieden met steile hellingen en zware regenval kan een tuintrap ervoor zorgen dat het water niet alle grond wegspoelt. Gezien we in Nederland steeds vaker te maken krijgen met heftige regenval raden we sterk aan de afwatering in uw tuin prominent mee in overweging te nemen bij het opstellen van uw tuinontwerp.

Heeft u hulp nodig bij het maken van het tuinontwerp of zoekt u een partner voor de aanleg van de tuin? Van Hout Tuinprojecten denkt graag met u mee om uw droomtuin te realiseren! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met uw tuinaanleg of tuinrenovatie?

Wilt u een tuintrap in uw tuin laten plaatsen of gaat u de hele tuin opnieuw aanleggen en wilt u weten of er mogelijkheden zijn voor een tuintrap? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!