Is uw tuin winterbestendig?

Met de winter voor de deur neemt ook het risico op heftige stormen toe. Een goed voorbereide tuin kan het verschil maken tussen minimale verstoring en aanzienlijke schade. Bij Van Hout Tuinprojecten weten we precies hoe u uw tuin stormklaar maakt. Van het snoeien van uw bomen tot het verstevigen van uw schutting, we staan klaar om uw tuin winterbestendig te maken. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele schade en kunt in het voorjaar direct weer genieten van uw tuin.

Hoge bomen zijn gevoelig voor een storm

Zeker waneer zware windstoten iedere dag voorbij kunnen komen is het belangrijk de bomen in uw tuin te inspecteren. Zwakke of zieke bomen kunnen bij sterke wind omvallen of takken verliezen, wat gevaarlijk kan zijn. Is uw boom te groot gegroeid? De zware takken zijn dan extra vatbaar voor harde windstoten. Heeft u het idee dat uw boom niet meer gezond is? Dan kunnen de gevolgen na een storm nog vele malen groter zijn. Wacht niet af of uw boom wel of niet omwaait en onderneem op tijd actie.

Is uw houten schutting nog bestand tegen een storm?

Een goede kwaliteit schutting, die op de juiste manier is geplaatst, kan gemakkelijk 15 jaar mee. Maar… hoe lang staat uw schutting eigenlijk al in de tuin? Veel mensen hebben hier geen duidelijk antwoord op. Een zware storm geeft dan duidelijkheid; de schutting stond te lang. Probeer dit moment voor te zijn en controleer de kwaliteit van uw houten schutting. Ziet u tekenen van rottend hout? Wacht dan niet tot een storm het sloopwerk voor u doet.

Bij Van Hout Tuinprojecten plaatsen we uiteenlopende soorten schuttingen, altijd in de stijl die u zoekt. Dit kan een houten schutting zijn, maar uiteraard is een heg ook mogelijk. We denken graag met u mee om tussen alle beschikbare opties de oplossing te vinden die perfect aansluit bij uw wensen. Door een professionele hovenier in te schakelen voor het plaatsen van uw nieuwe schutting weet u zeker dat de schutting correct geplaatst is.

Maak domotica in uw tuin winterbestendig

Zorg ervoor dat alle domotica in uw tuin klaar is voor de winter. Vorst kan een grote impact hebben op apparaten zoals automatische irrigatiesystemen, slimme verlichting, en andere slimme tuinapparatuur.

Voor uw automatische irrigatiesystemen raden we aan om het water volledig af te tappen en de systemen uit te schakelen om bevriezing en schade aan de leidingen te voorkomen. Het is ook verstandig om sproeikoppen en slangen los te koppelen en op te bergen op een vorstvrije plek.

Bij slimme verlichting is het belangrijk om alle connecties en bedradingen te controleren op blootstelling aan de elementen. Gebruik isolerende materialen of beschermende behuizingen om ze te beschermen tegen lage temperaturen en vocht.

Als uw tuin uitgerust is met extra slimme apparatuur zoals weerstations of bodemvochtigheidssensoren, vergeet deze dan zeker ook niet te controleren. Afhankelijk van hun vorstbestendigheid, kan het nodig zijn om deze apparaten tijdelijk te verwijderen of goed te isoleren voor de winterperiode. Dit zorgt ervoor dat ze niet beschadigd raken door de kou en klaar zijn voor gebruik wanneer het weer verbetert.

Zwembad of plunge pool in de tuin? Let op vorst!

Uw zwembad of plunge pool heeft in de winter extra zorg nodig om bevriezingsschade te voorkomen. Dit begint met het correct laten zakken van het waterniveau om druk op de wanden te verminderen en het water uit leidingen en filters te halen om barsten te voorkomen.

Het is belangrijk om het water te behandelen met de juiste winterchemicaliën om algen- en bacteriegroei te onderdrukken. Een stevige afdekking is verstandig om te voorkomen dat bladeren en vuil in het water terechtkomen en om het zwembad te beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

Heeft uw zwembad of plunge pool ingebouwde verwarmingssystemen? Het is raadzaam om deze systemen uit te schakelen en te isoleren.

Help kwetsbare beplanting door de winter

Zorg dat uw planten de winter overleven. Vorst kan vooral voor bepaalde soorten, zoals mediterrane planten, vaste planten en jonge aanplant, een serieuze bedreiging vormen. Bij Van Hout Tuinprojecten kunnen we u helpen om vast te stellen welke planten in uw tuin extra aandacht nodig hebben en adviseren we u over de beste beschermingsmethoden.

Voor kwetsbare planten is het aanbrengen van een isolerende laag, zoals stro, bladeren of vliesdoek, een effectieve manier om ze tegen de kou te beschermen. Bij bepaalde planten, zoals rozen en jonge bomen, is het aan te raden de voet van de plant extra te bedekken. Planten in potten kunnen het beste dichtbij het huis geplaatst worden of, indien mogelijk, binnen overwinteren.

Voor groenblijvende planten is het belangrijk om uitdroging door vorst te voorkomen. Dit kan door ze op een beschutte plaats te zetten en indien nodig, in te pakken met jute of speciale winterhoezen.

Van Hout Tuinprojecten maakt uw tuin winterbestendig

Heeft u een boom die gesnoeid of verwijderd moet worden? Wilt u een nieuwe schutting of overkapping laten plaatsen? Hoveniersbedrijf Van Hout Tuinprojecten uit Rosmalen staat voor u klaar! Wij zijn gespecialiseerd in tuinaanleg en tuinrenovaties maar helpen u ook graag bij het winterbestendig maken van uw tuin. Per slot van rekening is het natuurlijk zonde als uw mooie tuin verloren gaat tijdens de wintermaanden. Samen zorgen we er graag voor dat u direct weer van het buitenleven kan genieten, zodra de eerste voorjaarszon zich laat zien! Wilt u dat voorjaar beginnen met een zwembad of plunge pool in de tuin? Of heeft u nog geen demotica in uw tuin maar lijkt een automatisch beregeningsysteem u ideaal? Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg of tuinrenovatie?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!