Wortels uit de tuin verwijderen; waar moet u op letten?

U kent het vast wel; asfalt dat helemaal gescheurd is op het fietspad, omdat boomwortels zich naar de oppervlakte gewerkt hebben. Ook in uw tuin kan het zijn dat wortels van bomen of onkruid zich buiten de gebaanden paden treden en voor flink wat overlast zorgen in uw tuin. Dit wilt u natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen door de overlastgevende wortels uit de tuin te verwijderen. In dit artikel vertellen wij u waar u goed op moet letten bij het verwijderen van de wortels uit de tuin.

Wortels in de tuin hoeft niet perse te betekenen dat u een groentetuintje heeft waarin oranje winterpeentjes groeien. Wortels kunnen ook voortkomen uit bomen, struiken of zelfs onkruid in uw tuin. Vooral wortelonkruiden zijn een plaag voor menig tuinbezitter. We kennen allemaal wel de brandnetel als vervelend, jeukend onkruid, maar ook andere soorten zoals zevenblad, haagwinde en kweekgras kunnen voor veel overlast zorgen in de tuin.

Wortels verspreiden zich snel door de tuin

Boom- en onkruidwortels kunnen zich als een lopend vuurtje door uw tuin verspreiden en uw planten aantasten, tussen het gazon gaan groeien of zelfs omhoog komen tussen de tegels van uw terras of tuinpad. Boomwortels die zich langzaam een weg naar boven banen, kunnen niet alleen een lelijk aanzicht geven maar daarbij ook nog gevaarlijk zijn. Zo kunnen de wortels stoptegels omhoog duwen, waardoor er struikelgevaar ontstaat. Niet alleen voor uzelf kunnen er gevaren ontstaan, maar ook de bomen kunnen serieus beschadigen wanneer er iets met de wortels gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan een grasmaaier die over de wortels rijdt en deze als het ware opensnijdt. Als laatste kunnen boomwortels ook nog een gevaar vormen voor rioleringen en funderingen onder de grond. Wortels van bomen kunnen zich heel ver verspreiden en dus uiteindelijk de riolering of de fundering van uw huis beschadigen of van hun plek duwen.

Het verwijderen van boomwortels uit de tuin

Zoals eerder vermeld, kunnen wortels in de tuin, en dan met name die van bomen, dus serieuze gevolgen hebben voor uw eigen veiligheid en die van de boom. Daarom is het belangrijk om ze snel aan te pakken en ervoor te zorgen dat ze niet overal naar boven komen, terwijl ook het welzijn van de boom in gedachten wordt gehouden.

Het verwijderen van de gehele boomstronk

De meest gangbare methode voor het verwijderen van wortels is het volledig verwijderen van de wortels en de stronk. Deze manier is echter wel meer geschikt voor het verwijderen van kleine boompjes. Voor het verwijderen van grote bomen kan van Hout u helpen om deze veilig uit de tuin te halen. Wanneer u zelf een klein boompje uit de tuin wilt verwijderen, kunt u rekening houden met de volgende punten:

  • Zorg dat u genoeg ruimte creëert rondom de stronk en de wortels. Dit kan met een schep of een speciale boomwortelsteker.
  • Zorg ervoor dat u rechtop blijft werken. Voor u het weet hangt u de hele dag voorover om de wortels uit te steken en ligt u ’s avonds met een pijnlijke rug op de bank. Zorg er altijd voor dat het gereedschap dat u gebruikt geschikt is voor uw lengte en voorkom dat u met een gebogen rug werkt.
  • Steek de wortels altijd verticaal uit. Wanneer u de wortels horizontaal uitsteekt, heeft dat minder impact op de boomwortels.
  • Verwijder de wortels met een wortelbijl. Belangrijk is dat u een kwalitatief hoogwaardige wortelbijl aanschaft, zodat u niet na drie keer steken met een gebroken wortelbijl zit.

Heeft u voldoende tijd om te wachten tot de natuur zijn werk doet? Dan kunt u er ook voor kiezen om de boom en zijn wortels weg te laten rotten door bijvoorbeeld schimmelvorming. Hiervoor wordt uw geduld echt aardig op de proef gesteld, want dit kan soms wel 10 tot 15 jaar duren.

Het verwijderen van wortels van een oude boomstronk

Vaak wordt een boom uit de tuin verwijderd, maar worden hierbij de wortels (voor een deel) vergeten. Het kan zo zijn dat deze wortels na een tijd alsnog problemen met zich meebrengen en bijvoorbeeld stoeptegels omhoog gaan duwen. Achtergebleven wortels vergaan in principe vanzelf weg, maar zoals hierboven is uitgelegd kan dit wel een behoorlijke tijd in beslag nemen. U kunt wel de achtergebleven wortels laten verwijderen met een machinefrees door een hoveniersbedrijf. Zij hebben het juiste materiaal om de achtergebleven wortels in uw tuin effectief en volledig te verwijderen.

Het verwijderen van alleen de wortels terwijl de boom blijft staan, wordt sterk afgeraden. U kunt dit vergelijken met het afnemen van zuurstof, eten en drinken bij mensen. Deze zijn nodig om te overleven en zo heeft een boom dus ook wortels nodig om bijvoorbeeld water uit de grond te kunnen halen. Daarnaast geven de wortels de boom stabiliteit, zodat hij niet zomaar omvalt. Wanneer u enkel de wortels verwijderd, is de kans groot dat boom naar verloop van tijd toch voor problemen – of zelfs gevaarlijke situaties – gaat zorgen.

Het verwijderen van onkruidwortels

Het verwijderen van onkruidwortels is in principe geen zware klus en kunt u eenvoudig zelf doen in uw tuin. Het is daarbij wel handig om te weten hoe u dit het beste aan kunt pakken, zodat u niet wekelijks op uw knieën de tuin in hoeft om terugkerende onkruidwortels te verwijderen. Voor het verwijderen van onkruidwortels kunt u het beste een onkruidsteker, harkje of riek gebruiken. Hiermee wrikt u in de grond om deze losser te maken. Zo laten de wortels los van de grond en kunt u deze eenvoudig in zijn geheel verwijderen. Ook is een vochtige grond flexibeler om de wortels te verwijderen of kunt u eenvoudig de tuin schoffelen om deze vrij te houden van onkruid.
Onkruidwortels tussen de terrastegels kunnen wat lastiger te verwijderen zijn. Zo kunt u vast wel het euvel dat u aan het onkruid trekt, maar dat de wortel alsnog tussen de tegels blijft zitten. Door gebruik te maken van een speciale voegenborstel of voegenkrabber trekt u eenvoudig het onkruid tussen de tegels uit, met wortel en al.

Tijd voor een tuinrenovatie of het aanleggen van een nieuwbouwtuin?

Gaat u de tuin bij uw nieuwbouwwoning aanleggen of wilt u uw huidige tuin op de schop gooien? Zitten hier bijvoorbeeld nog oude boomstronken of wortels die eruit moeten? Geen nood! Wij hebben alle kennis en materieel in huis om de boomstronken en wortels te verwijderen. Daarnaast kunnen wij u helpen met het maken van een passend tuinontwerp, de nieuwe tuin aanleggen of uw huidige tuin renoveren. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!