Tips voor het aanleggen van een botanische tuin

Een waar kunstwerk waarin kleuren en geuren u tegemoet komen. Dit is vaak de eerste associatie met een botanische tuin. De kleur groen overheerst en het geheel krijgt een sierlijk en bijna magisch uiterlijk.

Een botanische tuin is officieel een tuin met wetenschappelijk karakter. In deze tuinen worden allerlei planten verzameld, van zeldzame en bedreigde soorten tot planten die je hier in de omgeving vindt en exotische planten van over de hele wereld.

Botanische tuin

Vroeger werden botanische tuinen vooral aangelegd door universiteiten, overheden of andere wetenschappelijke instellingen voor onderzoek. Maar tegenwoordig zien we ook steeds vaker mensen thuis hun eigen botanische tuin laten aanleggen. Niet zozeer voor wetenschappelijk onderzoek, maar gewoon omdat men wil genieten van een mooie verzameling planten en een kleurrijke, sprookjesachtige tuin willen creëren. Iets wat wij als hovenier maar al te goed begrijpen!

Het ontwerpen en aanleggen van een botanische tuin vereist wat aandacht en kennis. Van Hout Tuinprojecten helpt u graag bij het ontwerpen en aanleggen van uw botanische tuin en geeft u in dit artikel alvast een aantal tips.

Bepaal eerst de zones voor uw botanische tuin

Een van de belangrijkste kenmerken van een botanische tuin is de indeling in verschillende zones. In iedere zone van de tuin wordt een landschap nagebootst. Het is belangrijk om vooraf voor uzelf te bepalen hoeveel zones u wilt creëren. Het is afhankelijk van de grootte van uw tuin hoeveel verschillende zones u kunt aanleggen. Heeft u maar een kleine tuin en wilt u toch een botanische tuin realiseren? Kijk dan eens naar een verticale botanische tuin. Hierbij worden bloemen, planten en grassen niet enkel in de grond geplant, maar hangt u ze ook aan de muur. Het toevoegen van verticale delen in de tuin is niet enkel leuk bij een kleine tuin, maar kan ook voor een mooie variatie en dynamiek zorgen in een grote tuin.

Maak een selectie van bloemen en planten

Zoals al benoemd, is een botanische tuin een verzameling van verschillende bloemen, planten en grassen. Dit wil echter niet zeggen dat deze bloemen en planten zonder achterliggende gedachten in de tuin geplant worden. Zorg dat u van te voren een duidelijk beeld heeft van de bloemen, planten en grassen die u wilt gebruiken in uw botanische tuin. Het is de bedoeling dat u een variatie maakt tussen de verschillende bloemen en planten in de tuin. Het is hierbij wel verstandig om te kiezen voor bloemen en planten die geschikt zijn voor een Nederlands klimaat. Exotische planten kunnen ook, maar deze zullen mogelijk niet overleven in ons klimaat of een grote mate van onderhoud vereisen. Geen probleem wanneer u groene vingers heeft en graag veel tijd in de tuin besteed, maar wanneer u wilt genieten van uw botanische tuin zonder hier al te veel omkijken naar te hebben kiest u beter voor inheemse planten.

Wanneer u een keuze heeft gemaakt voor de bloemen, planten en grassen in uw tuin, is het belangrijk om te bekijken in welke zone de beplanting geplaatst kan worden. Hierbij is niet esthetische effect belangrijk. Sommige planten hebben bijvoorbeeld veel zonlicht nodig, terwijl andere meer behoefte hebben aan schaduw. Op basis van de specifieke kenmerken van de bloemen en planten kunt u bepalen waar ze in de tuin geplant gaan worden.

Wissel af met siergras

Grote betonnen tegels passen natuurlijk niet in het beeld van een botanische tuin. Kies in plaats daarvan voornamelijk voor gras om de grote vlakken op te vullen. Vermijd gewone grasmatten en kies in plaats daarvan voor siergras. Siergras is er in vele soorten, maten en kleuren. Zo is er bijvoorbeeld Helmgras, Struisriet, Japanse Zegge, Liefdesgras of Pampasgras. Naast deze bekende soorten zijn er nog talloze soorten siergras meer waar u uit kunt kiezen. Neem dus vooral de tijd om de verschillende soorten te bekijken en kijk welke soort u het meest aanspreekt en het beste past bij de andere flora in uw tuin.

Maak de tuin functioneel met kruiden

Een botanische tuin ziet er natuurlijk mooi uit en creëert een ware beleving wanneer u door uw raam naar buiten kijkt. Een botanische tuin kan echter ook nog eens een ingezet worden als functionele tuin. Veel botanische tuinen hebben een kruidenzone. Denk hierbij aan bieslook, tijm, basilicum en andere smaakvolle kruiden, die u kunt gebruiken bij uw bereiding van gerechten in de keuken. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is wel de locatie van de kruiden. Plaats de kruiden in de zon en uit de wind, zodat ze in de meest ideale omstandigheden staan. Een goede plek voor de kruiden is bijvoorbeeld tegen de muur van uw woning. Zo staan ze uit de wind én staan ze dichtbij de keuken, zodat u ze eenvoudig aankunt om te gebruiken tijdens het koken.

Voeg een water element toe aan uw botanische tuin

De bloemen, planten en grassen in vele soorten, maten en kleuren zorgen al voor een mooie variatie in uw botanische tuin. Om nog meer afwisseling te creëren is het mooi om water toe te voegen aan het tuinontwerp. Dit hoeft niet altijd in de vorm van een grote vijver te zijn, maar kan ook veel subtieler verwerkt worden in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een fontein of een kleine waterval. Het kletterende geluid zorgt er dan ook nog voor dat het lijkt alsof u in een tropische, groene oase staat.

Waterval, leibomen, beplanting

Kies bewust voor de mate van onderhoud aan uw tuin

Misschien wel het belangrijkste om van te voren te bepalen; hoeveel onderhoud wilt u uitvoeren aan de tuin? Een botanische tuin vergt over het algemeen al wat meer onderhoud dan bijvoorbeeld een strakke moderne tuin. Toch kunt u ook bij het aanleggen van een botanische tuin nog wat spelen met de mate van onderhoud door bijvoorbeeld te kiezen voor onderhoudsarme planten zoals Naaldvaren of Hosta. Daarnaast hebben ook niet alle soorten siergras evenveel onderhoud nodig.

Overweeg een automatisch beregeningsysteem als u in de zomerperiode minder tijd kwijt wilt zijn met het sproeien van uw tuin. Met een slim beregeningsysteem heeft u nergens omkijken naar en staat uw tuin er ook na uw vakantiereis nog mooi bij. Bovendien is de tuinslang overbodig wat netter staat in de tuin.

Wilt u een terras in uw botanische tuin en wilt u deze gemakkelijk kunnen onderhouden? Kies dan voor bestrating met Geo-Ceramica tegels met opgevulde voegen. Deze tegels zijn behandeld met een vuilafstotende coating, waardoor ze minder vaak schoongemaakt hoeven te worden en het schoonmaken sneller gaat. Bovendien verkleuren ze niet door zonlicht waardoor ze zeer lang mooi blijven.

Vind u het niet erg om regelmatig de tuin in te gaan met uw tuingereedschap en de grote variatie aan bloemen, planten en grassen te onderhouden? Dan hoeft u natuurlijk niet gericht te kijken naar onderhoudsarme bloemen, planten en grassen en kunt u helemaal losgaan om een botanische tuin te realiseren die u mooi vindt.

Loopt u vast? Schakel hulp in!

Het ontwerpen en aanleggen van een botanische tuin vereist wat kennis van de verschillende bloemen, planten en grassen. Hoewel het leuk is om hier zelf helemaal in te duiken, kan het soms handig zijn dat iemand even met u meekijkt. Van Hout Tuinprojecten heeft een ruime ervaring in het aanleggen van botanische tuin, groot en klein. Wij kunnen u helpen met het maken van de juiste keuzes in het tuinontwerp en helpen bij de tuinaanleg van uw botanische tuin.

Benieuwd wat we voor u kunnen doen? Neem contact op en ontdek wat de mogelijkheden zijn om een botanische tuin bij u te realiseren.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!