Wintergroene planten en winterharde planten

Het is voor groen liefhebbers misschien wel de somberste periode van het jaar. Tijdens de herfst en winter verliezen de meeste planten hun groene blaadjes en ziet de tuin er vaak wat droevig uit. Het aanschaffen van winterharde planten of wintergroen planten kan dit tegengaan. Deze twee termen worden vaak in een adem genoemd maar zijn zeker niet hetzelfde. Winterharde planten zijn namelijk planten die goed tegen vorst kunnen terwijl wintergroene planten hun groene blaadjes in de winter niet verliezen. Niet per definitie hetzelfde dus. In dit artikel zullen wij ons voornamelijk focussen op de wintergroen planten, zodat u tuin er niet grijs en kaal uit ziet in de winter!

Wintergroene hagen

Hagen kunnen worden ingezet als natuurlijk schutting of als manier om delen van de tuin van elkaar te scheiden. Dit kan erg mooi zijn maar verliest zijn kracht wanneer de haag in de winter helemaal kaal is. Weg sfeer, weg privacy. Dit is gelukkig gemakkelijk te verhelpen door een aantal groenblijvende hagen te planten. Hierbij een paar voorbeelden van groenblijvende hagen:

De Hederahaag. 
Ideaal wanneer u een iets wildere haag wilt; de Hederahaag. Deze klimop haag heeft weinig onderhoud nodig. Om de voorkomen dat de Hedera teveel verwilderd is één snoeibeurt per jaar al voldoende. Ook een fijne eigenschap; stop een tak Hedera in uw groen container en het voorkomt dat u in de zomermaanden last heeft van maden in de bak!

De Thuja haag.
Nog zo’n gebruiksvriendelijke haag die het hele jaar groen blijft is de Thuja haag. De Thuja, ook wel de coniferen haag genoemd, is bovendien goed bestand tegen ziektes. De plant groeit hard en laat zich makkelijk snoeien, wat overigens maar één keer per jaar hoeft te gebeuren.

De Japanse hulst.
De look van de populaire Buxus zonder last te hebben van beruchte buxusmot. Met de Japanse hulst heeft u is een groenblijvende haagplant die steeds meer in tuinen wordt toegepast. De hulst heeft kleine blaadjes en groeit heel compact. Pottenkijkers maken geen kans met deze haag. De Japanse hulst is voor zowel kleine hagen als hoge hagen goed inzetbaar. Door zijn compacte groei kunt u met de Japanse hulst een heel strak effect creëren.

Wintergroene struiken

Ook wintergroene struiken zijn een mooie aanvulling voor uw tuin. Zeker groenblijvende struiken met bloemen zorgen ervoor dat uw tuin ook in de herfst en wintermaanden aantrekkelijk blijft. Het aanplanten van deze struiken kunt u het beste in het najaar doen. De grond is dan namelijk nog warm waardoor de struik zich goed kan aarden en in het voorjaar klaar is om te groeien. Hieronder geven we u een paar voorbeelden van wintergroene struiken. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, ieder met zijn eigen uitstraling. Heeft u hulp nodig met het samenstellen van de juiste beplanting? Van Hout tuinprojecten kan u helpen met het maken van een tuinontwerp.

De Amerikaanse sering.
Deze struik is wintergroen en krijgt prachtige blauwe en paarse bloemen. De bloemen van de Amerikaanse sering beginnen in de zomer te bloeien en blijven bij lichte vorst tot in de winter. De struik wordt maximaal 150 centimeter maar kan natuurlijk handmatig gesnoeid worden als u liever een kleiner formaat struik wilt.

De Viburnum tinus.
Naast de Sering is ook de Viburnum tinus een populaire wintergroene plant. In de volksmong wordt deze struik “sneeuwbal” genoemd. De groenblijvende sneeuwbal is het mooist in de winter. De sneeuwbal groeit in de winter en het voorjaar namelijk helemaal vol met witte, zachtroze of rode bloemetjes. Let wel op; deze struik kan tot 3 meter hoog worden! Deze struik staat het liefst op een beschutte plek in de tuin.

De olijfwilg
De look van een olijfboom is al langere tijd erg populair en voorlopig zien wij die populariteit nog niet dalen. Logisch! Want de olijfwilg heeft een schitterende grijsgroen blad dat het hele jaar rond gewoon aan de takken blijft zitten. De olijfwilg kan wind kan wind en vorst prima verdragen. In de herfst is deze wintergroene struik extra mooi dankzij de geurende witte bloemen. Zet een olijfwilg bij voorkeur op een plek waar hij veel zonlicht krijgt. Een olijfwilg kan snel groeien en maar liefst 3,5 meter hoog worden. Door tijdig te snoeien kunt u hem uiteraard compact(er) houden. We raden aan dit sowieso twee keer per jaar te doen.

Wintergroene bodemdekkers

Er is genoeg keuze uit groenblijvende bodemdekkers. Deze laag liggende planten zijn ideaal om te voorkomen dat uw tuin er in de winter grauw en kaal wordt. U kunt ze plaatsen onder niet wintergroene struiken om te zorgen dat deze plekken toch in de donkere maanden van het jaar aantrekkelijk blijven. Ook zijn ze ideaal voor smalle borders en bloembakken.

De Campanula Poscharskyana (simpel gezegd: klokjesbloem)
Neem bijvoorbeeld de klokjesbloem, deze supersterke bloem blijft de hele winter groen en kan temperaturen van -30 graden weerstaan. De klokjesbloem komt oorspronkelijk uit de bergen en kan daarom deze omstandigheden overleven. De plant blijft het gehele jaar groen en als bonus groeien er tussen juni en augustus ook nog mooie witte bloempjes uit. Plant deze klokjesbloem 30 centimeter uit elkaar om ze optimaal te laten groeien.

De Aubrieta (blauwkussen)
Een andere optie voor groenblijvende bodemdekkers is de blauwkussen oftewel; de Aubrieta. Dit sterke plantje kan in de winter temperaturen van -25 graden weerstaan. De plant bloeit van april tot en met mei en krijgt mooie lavendelblauwe bloemetjes. De hoogte van deze plant is slechts 10 centimeter waardoor hij zich gemakkelijk laat combineren met andere beplanting.

De Vinca Minor (Maagdenpalm)
Heeft u een flink stuk bodem dat bedekt moet worden? Dan is dit wellicht uw winnaar. Deze sterk groeiende plant breidt zich uit als een tapijt en heeft binnen mum van tijd grote stukken tuin bedekt. De Maagdenpalm kan prima tegen zon én schaduw en krijgt mooie bloemen die bloeien van april tot juni. De plant groeit snel maar gedraagt zich niet als onkruid. U kunt de bodembedekker goed leiden omdat de Maagdenpalm met wortelende stengels uitbreidt. Sterker nog; deze plant zorgt ervoor dat onkruid minder ruimte krijgt om door te komen. Ideaal! De plant wordt ongeveer 25 cm hoog. Een combinatie met een lage bodembedekker als de Aubrieta zorgt dus gelijk voor een mooi dynamisch hoogteverschil.

Groenblijvende winterbomen

Nu we gekeken hebben naar struiken en bodemdekkers kunnen we eindelijk de hoogte in. Wanneer we aan winterharde bomen denken verschijnen er waarschijnlijk beelden van dennebomen met sneeuw op hun takken in uw hoofd. Er zijn alleen nog een hoop andere bomen die goed tegen de winter kou kunnen. Denk aan de witte Spar, deze bomen kunnen tussen 20 en 50 meter hoog worden en zijn in staat temperaturen van -20 graden te weerstaan. De Japanse esdoorn is een populaire boom die oorspronkelijk alleen in China, Japan en Korea groeiden. De boom is zeer gewaardeerd onder bonsai liefhebbers. De esdoorn bereikt een hoogte van ongeveer 10 meter met een maximum van 15 meter. De esdoorn kan tot -18 graden weerstaan en is dus sterk genoeg voor de gemiddelde Nederlandse winter. De Quercus suber (kurkeik) geeft uw tuin meteen een mediterraans tintje. Net als de groenblijvende olijfboom natuurlijk. Dit soort bomen vormen een echte eyecatcher in uw tuin.

Laat u bij de aanschaf van een boom goed adviseren!

Een boom in uw tuin plaatsen is geen beslissing die u overhaast moet nemen. Een plantje of struikje verplaatsen is niet zo’n karwei. Als u later spijt krijgt van uw keuze is het vervangen van een boom echter een meer kostbare en tijdrovende klus. Wij adviseren u graag zodat u zeker weet dat u geen kostbare investering doet waar later spijt van krijgt. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

Wilt u ook een wintergroene tuin?

Een tuin ontwerpen en aanleggen die het hele jaar door aantrekkelijk is? Waarbij alle beplanting goed op elkaar is afgestemd en alle planten de juiste bodemvoeding en juiste hoeveelheid zonlicht krijgen? Dat is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig hebben wij er ons werk van gemaakt. Neem contact met ons op als we u kunnen helpen met het maken van een tuinontwerp, het aanleggen van een nieuwe tuin of het renoveren van uw huidige tuin. We creëren graag een tuin voor u, waar u het hele jaar door van kunt genieten!

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!