Tips voor het ontwerp van uw nieuwbouwtuin

Zelf een tuin ontwerpen is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak wordt er op Pinterest gekeken om inspiratie op te doen. Maar waar moet u op letten bij de aanleg van een nieuwbouwtuin? En hoe zorgt u ervoor dat al uw ideeën tot zijn recht komen in een samenhangend tuinontwerp? Wij helpen je hier graag bij! Daarom zetten we hieronder een aantal tips voor een nieuwbouwtuin ontwerp op een rij.

Ideeën en inspiratie opdoen

Zorg er allereerst voor dat u genoeg inspiratie opdoet, om zo het gewenste thema voor uw tuin duidelijk voor ogen te krijgen. Maak bijvoorbeeld een moodboard op Pinterest of neus tuinbladen door.

Heeft u een duidelijk beeld van de gewenste sfeer voor uw droomtuin? Bijvoorbeeld modern, landelijk of mediterraans? Dan is het tijd om na te denken over de inrichting van de tuin.  Denk hierbij aan beplanting en meubilair om de inrichting te laten matchen met de gewenste sfeer voor uw tuin.

Ligging van uw tuin

Vergeet niet om de ligging van uw tuin onder de loep te nemen. Heeft u een tuin op het zuiden? Dan heeft uw tuin aan zon geen tekort. Zorg daarom dat u voor beplanting kiest die goed bestand is tegen veel zonlicht. Ook kunt u overwegen om een veranda te plaatsen, zodat u de schaduw kunt opzoeken als het te warm wordt. Ligt uw tuin juist op het noorden? Dan zal er in uw tuin weinig tot geen sprake zijn van zon. Vermijd daarom hoge bomen of schuttingen om meer zon en lichtinval in uw tuin te ‘creëren’.

Stel een schets op

Vervolgens bent u klaar om te starten met het maken van een schets. Meet de ruimte van uw tuin op en teken het uit op papier. Vul vervolgens de ruimte in met de mogelijkheden en wensen voor uw tuin. Neem alles in de schets mee, dus ook de fietsenstalling en een eventuele speelplaats voor de kinderen. Vervolgens bepaalt u op welke plek u het terras wilt plaatsen en hoeveel ruimte het meubilair mag innemen.

Beplanting en verlichting

Niet geheel onbelangrijk is de beplanting. Afhankelijk van de ligging van uw tuin, kiest u de juiste beplanting. Heeft uw tuin bijvoorbeeld weinig schaduw? Ga dan voor planten die goed bestand zijn tegen de zon. Maar is er juist teveel schaduw in uw tuin? Dan is het beter om planten te kiezen die weinig lichtinval nodig hebben om te groeien.

Vaak wordt verlichting over het hoofd gezien. Zonde, want verlichting is cruciaal voor een gezellige sfeer in de avonduurtjes. Aangezien een nieuwbouwtuin nog volledig aangelegd moet worden, kunt u ervoor kiezen om de verlichting gelijk mee te nemen in het tuinontwerp. Zo kunt u de verlichting afstemmen op de gewenste sfeer voor uw tuin.

Privacy

Bent u erg gesteld zijn op uw privacy? Dan is het raadzaam om hier rekening mee te houden in uw tuinontwerp. Mensen met een open tuin zullen eerder geneigd zijn om een schutting te laten plaatsen. Maar u kunt uw privacy ook waarborgen met extra beplanting. Zorg dat u goed nadenkt over deze mogelijkheden, om zo nieuwsgierige blikken van buren te voorkomen.

Overige wensen

Droomt u daarnaast van een zwembad of plunge pool? Dromen mag altijd, maar u kunt uw dromen ook werkelijkheid laten worrden! Ga bijvoorbeeld eens langs bij een zwembad specialist, hier kunt u advies inwinnen en inspiratie opdoen. Neem vervolgens de aanleg van een zwembad mee in het ontwerp van uw nieuwbouwtuin.

Maar misschien droomt u wel helemaal niet van een zwembad, maar laat u liever een veranda of buitenhuis aanleggen. Ook dit is allemaal mogelijk! Wel is het belangrijk dat u deze zaken vooraf meeneemt in het tuinontwerp.

Tuinontwerp uitbesteden

Uiteraard heeft u de mogelijkheid om zelf een tuinontwerp te maken, maar u kunt er ook voor kiezen om het ontwerp van uw nieuwbouwtuin uit te besteden. Dan bent u bij Van Hout Tuinprojecten aan het juiste adres!

Hoe gaan wij te werk?

Samen met u brengen wij uw wensen en ideeën in kaart. Vervolgens maken wij een tuinontwerp die we aan u voorleggen. Na wederzijdse goedkeuring, starten wij met de aanleg van uw tuin. vanzelfsprekend nemen wij alle werkzaamheden voor u uit handen. Met onze kennis en expertise toveren wij uw nieuwbouwtuin om in úw droomtuin.

Heeft u geen tijd om de tuin goed te onderhouden? Ook dan kunt u bij ons terecht; wij verzorgen tevens periodieke tuinwerkzaamheden. Wilt u meer weten of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op!

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!