Overkapping in uw tuin, welke opties zijn er?

Een overkapping in uw tuin kan meerdere doeleinden hebben: relaxen, aanvulling van uw woonkamer, langer genieten van het seizoen, een extra schaduwplekje of al deze redenen. Maar waarom zou u kiezen voor een overkapping in uw tuin en welke opties zijn er?

Soorten overkapping

De moderne overkapping

Heeft u een moderne tuin? Daar zal een moderne overkapping logischerwijs het best bij passen. Denk aan een strak afgewerkte tuinoverkapping van aluminium in antraciet kleur of juist lichter. De mogelijkheden zijn eindeloos.  Kiest u voor aluminium? Dan bent u verzekerd van sterk, licht en duurzaam materiaal met een lange levensduur. Ook is een overkapping van aluminum zeer onderhoudsvriendelijk.

Landelijke overkapping

Bij een landelijke overkapping denken we al snel aan hout, wat een robuust en karaktervol materiaal is. Met hout kunt u spelen met verschillende soorten hout of kleuren. Neem bijvoorbeeld zwart en bruin, een goede combinatie voor een overkapping! Wilt u liever een wat frissere uitstraling? Ga dan voor wit hout. Om meer eenheid te creëren, kiest u hetzelfde dakbedekking als uw huis.

Pergola of prieel

Een pergola heeft een doek als dak of zelfs helemaal geen dak. Kies voor een doek in een bijpassende kleur voor uw tuin. Een prieel zorgt juist voor een dromerige en romantische sfeer in uw tuin. In tegenstelling tot een pergola, heeft een prieel vaak een dak van hout of metaal. Ook is een prieel altijd vrijstaand, terwijl een pergola ook aan huis gebouwd kan worden.

Van overkapping naar tuinkamer

Wilt u liever de overkapping dicht maken? Dan kan met behulp van een glazen schuifwand. Zo kunt tijdens de (vaak wat koelere) avonduurtjes nog genieten van uw tuin. Een glazen schuifwand kunt u vaak helemaal open zetten, zodat u zowel buiten als binnen kunt zitten.

Een andere mogelijkheid is om de zijkanten van de overkapping dicht te maken met hout, om zo minder in de tocht en wind te zitten. Niet alleen praktisch, maar ook nog eens knus!

Extra luxe uitstralen

Heeft u een zwembad in de tuin, of wilt u er één aan laten leggen? Met een terrasveranda bij uw zwembad creëert u een luxe mediterrane tuin. Voor de mensen met een kleinere tuin, is een plunge pool een goede optie.

Waar moet u rekening mee houden?

Afmeting

Bedenk goed hoe groot u de overkapping moet zijn. Het is natuurlijk een flinke investering, dus u wilt achteraf geen spijt krijgen van de afmeting van uw tuinoverkapping.

Zonwering

Er zijn verschillende opties voor de zonwering. Met een overkapping met lamellen kunt u zelf bepalen hoeveel zonlicht erdoorheen mag komen. Dit is vooral van toepassing bij lamellen die verstelbaar zijn. Het materiaal waar u uit kunt kiezen is veelal glas of plastic. Een andere mogelijkheid is om de zonwering deels dicht te maken waar er op sommige plekken licht doorheen mag komen.

Plek in de tuin

Een terras overkapping kunt u aan huis bouwen, maar u een vrijstaande overkapping is natuurlijk ook mogelijk. Denk goed na waar u de overkapping wilt plaatsen. Neem vragen mee als: op welke plek in de tuin heeft u het meest baat van de zon en wat is de looproute van de tuin? Bedenk goed dat een overkapping aan huis voor minder daglicht in huis kan zorgen. Bij het plaatsen van dakramen kan hier rekening mee worden gehouden.

Wordt het lounge of terras?

Wat is het doel van de overkapping? Wilt u een plek waar u heerlijk kunt relaxen? Dan is een loungebank onmisbaar! Voor echte bourgondiërs kan een grote tafel om aan te eten en borrelen niet missen. Heeft u zeeën van ruimte? Dan hoeft u niet eens te kiezen!

Technologie & accessoires

In ons kikkerlandje kunnen we nog wel eens last hebben van koude nachten en seizoenen. Met een heater of kachel/haard zorgt u ervoor dat u en uw gasten het niet koud krijgen in de late avonduurtjes. Zo kunt u nog gezellig blijven door borrelen.

Tv met audiosysteem

Een tv met een audiosysteem straalt extra luxe uit. Hoe fijn is het om ’s avonds buiten een film te kunnen kijken? Of samen met uw vrienden die voetbalwedstrijd kunnen kijken op een zomerse zondagmiddag. Zo kunt u van een overkapping ook een buiten woonkamer maken.

Aan de barbecue

Bent u in de zomer (of alle seizoenen) ook veel aan het barbecueën? Dan is een buitenkeuken of barbecue onder de overkapping geen overbodige luxe! Zorg wel dat er genoeg open ruimte is voor de rook. Let ook goed op dat het materiaal van de overkapping hier tegen bestand is.

Led-verlichting

Natuurlijk wilt u niet in het donker zitten als de avond valt. Led-verlichting is niet alleen een duurzame optie, maar het gaat ook nog eens lang mee. Met buitenverlichting maakt u de overkapping een stuk knusser en gezelliger, zodat u in de avonduren nóg meer plezier kan hebben van uw overkapping.

Betrouwbaar advies

Genoeg mogelijkheden dus voor een overkapping bij uw thuis. Wilt u gepast advies voor uw situatie, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij luisteren naar al uw wensen en behoeften om zo uw droomtuin te realiseren.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!