Ibiza tuin: de trend van dit moment

Idyllische stranden, veel groen en tot laat in de avond relaxen in een heerlijke hangmat of stoel en een stapel kussens. Iedereen die ooit op Ibiza is geweest, herkent dit Ibiza-gevoel. Niet vreemd dus, dat steeds meer mensen deze sfeer naar Nederland willen halen. De vraag naar tuinen in Ibiza-stijl blijft toenemen. Maar wat zijn nou de karakteristieken van een Ibiza tuin? Het belangrijkste bij een Ibiza tuin is het creëren van een ontspannen en vrije sfeer die genieten van de natuur combineert met het gevoel van vakantie. Hoe u dat gevoel creëert, vertellen we in dit blog.

Het magische Ibiza-gevoel dichtbij

Veel mensen denken bij Ibiza aan een heerlijk klimaat, feesten tot in de vroege uurtjes, exclusieve DJ’s en veel cocktails. Maar Ibiza is zoveel meer dan dat. De natuur van dit bijzondere eiland is werkelijk adembenemend. Het is een prachtige mix van stranden, kliffen, bossen, meren en mediterrane landschappen. Naast party island staat Ibiza daarom ook bekend als populaire bestemming voor liefhebbers van yoga en meditatie. Ibiza heeft iets magisch. Het liefst zouden we het Ibiza-gevoel in een doosje willen doen om eraan te kunnen snuiven tijdens onze Nederlandse koude winters. Toegegeven… de winters kunnen we niet korter maken voor u, maar het Ibiza-gevoel kunnen we wel voor u naar huis halen, mét gezellige doorvertaling naar een oer-Hollandse winter, bijvoorbeeld met een hot tub, beplanting die het hele jaar door groen blijft en sfeervolle verlichting.

De kenmerken van een Ibiza tuin

Witte basis

Wie denkt aan Ibizi, denkt aan kronkelende straatjes met witte huizen. Nu zijn witte huizen in Nederland vrij zeldzaam, maar toch is het prima mogelijk om een Ibiza tuin te creëren met deze karakteristieke basis. Bijvoorbeeld door muren of schuttingen wit te schilderen. Een eenvoudige maar effectieve eerste stap naar uw Ibiza tuin.

Natuurlijke elementen

Hout, riet en natuursteen zijn de natuurlijke basiselementen van een Ibiza tuin. Denk aan natuurstenen paden, houten loungesets, een schutting of afscheiding van bamboe en winterharde palmbomen. Er is veel mogelijk als het gaat om natuurlijke elementen en groenblijvende beplanting. We adviseren u hier graag over.

Kleurrijke accessoires en Bohemian accenten

Tegenover de witte basis kenmerkt de Ibiza stijl zich door kleurrijke kussens, hangmatten, vrolijke parasols en gekleurde plantenbakken. Gebruik kleurrijke mozaïeken op muren of vloeren om uw Ibiza tuin een persoonlijke touch te geven en voeg bohemien accenten toe aan de tuin, zoals dromenvangers, wandtapijten, hangende lantaarns en artistieke decoraties. Dit geeft een speels en creatief tintje aan de ruimte.

Mediterrane planten

Olijfbomen, lavendel, oleanders, bougainvillea en palmbomen zijn kenmerkend voor Ibiza. Het punt is alleen dat ons Nederlandse klimaat niet te vergelijken is met het zonnige Ibiza. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor varianten van mediterrane planten die bestendig zijn tegen de Nederlandse winterkou. Zo is bijvoorbeeld niet iedere olijfboom winterhard. Ook is het belangrijk om te bekijken of de grond in uw tuin past bij hetgeen de planten nodig hebben. Zo moet de grond voor een olijfboom bijvoorbeeld niet te vochtig zijn, om wortelrot te voorkomen. Ook lavendel gedijt het beste in goed doorlatende grond. De grond moet los en licht zijn, bij voorkeur met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Zware kleigrond kan leiden tot wateroverlast en wortelrot. Als u kleigrond in uw tuin heeft kunt u deze verbeteren door compost of zand toe te voegen, om de drainage te verbeteren. Hou er verder met uw tuinontwerp rekening mee dat de mediterrane planten natuurlijk voldoende zonlicht nodig hebben. Denk hierbij aan minimaal zes uur zonlicht per dag. Wilt u zeker weten dat uw tuinaarde goed voorbereid is op de komst van mediterrane beplanting, heeft u hulp nodig bij het maken van en tuinontwerp en het kiezen van de juiste beplanting? Neem dan gerust contact met ons op. Wij verzorgen het gehele proces voor u.

Zwembad en waterpartijen

Eigenlijk zou elke Ibiza tuin een zwembad moeten hebben, maar niet iedereen heeft die behoefte. Afhankelijk van de ruimte kunt u kiezen voor een plunge pool of een groter zwembad. Wij informeren u graag over de aandachtspunten waar u rekening mee moet houden wanneer u een zwembad in uw tuin wilt (laten) aanleggen en kunnen indien gewenst ook dit voor u realiseren. Heeft u geen ruimte of behoefte aan een zwembad? Kies dan voor mooie waterornamenten, zoals een watertafel, fontein of waterbollen in de tuin. Het geluid van bewegend, kabbelend water heeft een bewezen rustgevend effect. Dit draagt daarom perfect bij aan uw Ibiza-gevoel.

Sfeervolle verlichting

Lantaarns, lichtslingers, kaarsen… Een goed lichtplan is de basis voor uw Ibiza-sfeer. Licht onder een overkapping of langs de paden, het kan zoveel verschil maken in sfeer en beleving, ’s zomers en ’s winters. Wilt u tot in de late uurtjes genieten van uw Ibiza tuin, dan is goede verlichting een must. Vertel ons wat uw wensen zijn: tot laat in de avond een boek lezen, samen eten of genieten van een comfortabele zonsondergang? Wij zoeken een passende oplossing om u een op en top Ibiza-beleving te geven.

Ibiza tuin, waar te beginnen

De realisatie van uw Ibiza tuin begint met uw ideeën en een goed ontwerp. Hiervoor gaan we allereerst met u in gesprek. We bespreken hoe u graag gebruik wilt maken van uw tuin, wat u mooi vindt én wat u zeker niet in uw tuin wilt zien. Vindt u het fijn om in de tuin te werken of wilt u liever een tuin waar u zo min mogelijk onderhoud aan hebt? Als we uw wensen in kaart hebben gebracht gaan we bekijken hoe we deze concreet kunnen maken. Hiervoor gaan we de beschikbare ruimte goed onder de loep nemen. We bekijken bijvoorbeeld hoeveel zonlicht er in uw tuin staat en op welke momenten van de dag deze in uw tuin aanwezig is. Ook verrichten we een bodemonderzoek op de huidige staat van uw tuinaarde inzichtelijk te maken. Vervolgens maken we een tuinontwerp voor u, waarbij we pas tevreden zijn als u dit ook bent.

Is het tuinontwerp en beplantingsplan compleet? Dan gaan we aan de slag met de tuinaanleg. Dit doen we bij Van Hout zowel voor nieuwbouw tuinen als voor tuinrenovaties.

Ibiza tuin in de winter

Op het moment dat we dit schrijven is het eindelijk een beetje zomer. Het oproepen van het Ibiza-gevoel moet op dit moment niet zo moeilijk zijn. Maar wat als we naar de winter gaan? Bedenk u dan dat winter bbq’s ook steeds populairder worden. Uw geweldige buitenkeuken of Green Egg doen ook dan prima dienst. Maak warme chocolademelk, heerlijke glühwein, een stevige goulash soep of andere gerechten klaar. Nodig vrienden uit en geniet bij een haardvuur, onder een zacht fleece-deken van uw winterse Ibiza tuin. Ontspanning gegarandeerd.

Weten hoe we uw Ibiza tuin kunnen realiseren?

Wilt u een Ibiza tuin realiseren maar heeft u zelf geen groene vingers? Neem vrijblijvend contact met ons op. We bekijken graag hoe we u kunnen helpen uw droomtuin te verwezenlijken.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!