Het belang van een duurzame tuin

Het belang van duurzaamheid wordt steeds groter, het wordt tegenwoordig overal bij toegepast. Ook onze achtertuinen krijgen te maken met duurzaamheid. Er zijn zelfs verschillende soorten duurzaamheid van belang in onze tuin. Zo kunnen we rekening houden met duurzaamheid tijdens het aanleggen en ontwerpen van een tuin, door bijvoorbeeld enkel duurzame materialen te gebruiken. Maar duurzaamheid kan ook gericht zijn op de invloed van uw tuin op het klimaat of de mate van biodiversiteit in de tuin. Een hoop zaken om rekening mee te houden, gelukkig heeft een duurzame tuin ook een hoop voordelen. Denk aan:

  • Betere biodiversiteit
  • Betere luchtkwaliteit
  • Positief effect op welzijn en gezondheid

Voordelen van een klimaat verantwoordelijke tuin

Een tuin die klimaat verantwoordelijk is niet alleen voordelig voor het klimaat maar ook voor de bewoner. Een tuin die ontworpen is met de luchtkwaliteit in gedachten heeft namelijk meerdere voordelen. De groene omgeving die nodig is voor het opnemen van uitstoot en het produceren van schone lucht heeft naast het verbeteren van de luchtkwaliteit nog een positief effect. Het is namelijk bewezen dat mensen een groter geluksgevoel ervaren wanneer ze zich in een groene omgeving bevinden. Ook zorgt deze groene omgeving ervoor dat stress wordt verminderd en de kans op een depressie wordt kleiner.

Het belang van biodiversiteit

Duurzaamheid kan zich ook uiten in biodiversiteit, met biodiversiteit wordt er gedoeld op het aantal verschillende dieren of insecten aanwezig in uw tuin. Biodiversiteit is van groot belang voor ons ecosysteem en daarvoor onze gezondheid. Een tuin die gericht is op het duurzaam omgaan met insecten kan hier enorm bij helpen. Gebruik bijvoorbeeld houtsnippers in plaats van grind. Ook kan u in uw beplatingsplan rekening houden met de bijen, kies bijvoorbeeld planten en bloemen waar bijen op af komen.

De beregening van uw duurzame tuin

Een duurzame tuin houd ook rekening met het regenwater en de afvoer hiervan. Wanneer de tuin helemaal vol ligt met tegels dan heeft het regenwater geen natuurlijke manier om de grond in te lopen. Dit is niet voordelig voor uw beplanting, de planten in uw tuin hebben natuurlijk genoeg water nodig om te blijven bloeien. Ook kunt u rekening houden met duurzaamheid door regenwater op te vangen en te bewaren. Dit kan van pas komen in de drogere periodes. Omdat water belangrijk is voor de planten en zorgvuldig moet gebeuren kunt u kiezen voor een beregeningsysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat uw tuin van de juiste hoeveelheid water wordt voorzien om verspilling tegen te gaan.

Kiezen voor echt gras of de juiste tegels

Echt gras heeft meerdere voordelen, ten opzichten van tegels is het beter voor de waterafvoer in uw tuin. Door de tegels kan het water niet doorlopen terwijl dat bij een grasmat gemakkelijk gaat. Gras houd ook water vast en helpt mee aan die belangrijke groene omgeving. Die groene omgeving kan in theorie ook bereikt worden met kunstgras. Kunstgras doet alleen niks voor biodiversiteit en het productie proces is een stuk vervuilender dan die van echt gras. Wanneer gras geen optie is kunt u altijd nog kiezen voor de juiste soort tegels. Normale tegels zijn lastig schoon te houden, bij het schoonmaken zijn vaak chemische middelen nodig. Deze zijn vaak niet gezond voor uw bodem, gelukkig zijn er vervangers. Zo zijn keramische tegels gemakkelijker schoon te houden waardoor er geen chemische schoonmaak middelen in uw tuin komen.

Hulp bij uw duurzame tuin

Mocht u uw achtertuinen willen omtoveren in een duurzame tuin dan kan dat! Bij Van Hout kunt u terecht voor renovatie, aanleg en zelfs voor ontwerp. Wij staan te poppelen om in uw tuin aan de slag te gaan en samen met u een duurzame tuin neer te zetten.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met een duurzame tuin?

WilWilt u uw tuin om laten toveren naar een duurzame tuin? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Wij kunnen u helpen met tegels, beregening of uw grasmat! Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!