Dé tuintrend voor 2023: uw tuin als verlengstuk van het huis!

Wilt u uw tuin in 2023 opnieuw (laten) inrichten en bent u nog op zoek naar wat inspiratie? Een van de meest prominente tuintrends voor het nieuwe jaar is het aantal zithoekjes dat we creëren in de tuin en de manier waarop we deze vormgeven. Van Hout Tuinprojecten deelt wat tuintrends voor 2023 met u!

Het hele jaar door genieten.

De zomers worden langer. Met het oog op de klimaatverandering valt te zeggen dat dit een slechte zaak is. Feit is echter wel dat u hierdoor meer maanden in het jaar van uw tuin kan genieten. Met de inzet van een overkapping of glazen tuinkamer wordt dit comfort nog eens verhoogd.

Een terras in een zitkuil

Met hoogteverschillen creëert u meer dynamiek in de tuin. Daarbij denken de meeste mensen in eerste instantie aan in de hoogte werken. Maar u kunt ook juist een gedeelte van de tuin verlagen. In 2023 gaan we een opkomst van zogenoemde ‘zitkuilen’ zien. Een stuk van de tuin graven we af. In de ruimte die ontstaat creëren we vervolgens een gezellige zitplek. Met louche banken die de zijkanten van de zitkuil omlijsten of met een heerlijk hangmat waar u alleen of met tweeën in kan liggen. In een zitkuil zit u meer beschut tegen de wind. Hierdoor is het hier ook behaaglijk zitten wanneer er nog een beetje een fris briesje waait. En ander voordeel van een zitkuil is het ruimtelijke effect dat u hiermee bewerkstelligt. Doordat u vanuit uw woning over de zitkuil heen kijkt, lijkt uw tuin groter. Het zicht wordt per slot van rekening niet geblokkeerd door een grote tuinset. Deze is netjes uit het zicht gewerkt. Een tuintrend met verrassende effecten!

Een overkapping direct aan het huis

Overkappingen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Veel mensen kiezen voor een overkapping achterin de tuin. Meestal gemaakt van Zweeds rabat hout. In 2023 zullen we echter meer overkappingen direct aan uit huis zien. Hierbij voorspelt de tuintrend voor 2023 dat we meer gebruik maken van duurzaam hout in combinatie met glas. Door inzet van glazen schuifwanden maken we de overkapping multi-inzetbaar. Het is de perfecte manier om uw huis en tuin met elkaar te verbinden. Bij lagere temperature sluit u de zijwanden waardoor u een tuinkamer creëert. Bij zomerse temperaturen schuift u de wanden open waardoor een open terras ontstaat. Door het dak flexibel te maken, bijvoorbeeld met inzet van een screen of raampartij, kunt u de structuur van uw overkapping nog verder openen.

Haarden verwerkt in overkapping

Wat we in 2023 ook steeds vaker zullen zien is het verwerken van een haard, direct in de overkapping. Veel mensen hebben al een vuurkorf in de tuin. Omdat we in 2023 het gevoel van binnen, steeds meer doortrekken naar buiten, zien we volgend waar meer haarden die direct verwerkt zijn in het ontwerp van de overkapping. Bijvoorbeeld achter wat stucwerk of verwerkt in een houten wandkast op maat. Daardoor ziet de haard er net zo uit als de haard in uw woning. U haalt hiermee de zithoek uit de woonkamer mee uw tuin in. Zit u in het nieuwe jaar ook met een lekker mok warme chocolademelk en slagroom bij uw buiten haard?

Tuinterras anno 2023

De meeste mensen hebben een rechthoekig terras met betonnen tegels. In 2023 gaan we echter vaker terrassen zien met organische vormen. Een terras dat mee beweegt met de weelderige beplanting van een Bohemian stijl tuin bijvoorbeeld. Ronde vormen die in elkaar overvloeien en met de juiste bestrating voor een uniek resultaat in tuin kunnen zorgen. Maar ook perfect ronde terrassen gaan we meer zien in 2023. Vaak afgemaakt met een ronde tuinset of met low dining set. Want in 2023 gaan we de Westerse stijlen ook combineren met de Oosterse manier van eten. We zien een opkomst van tuinmeubilair waarbij we op een meer relaxte manier, dicht bij de grond, van onze etentje in de tuin genieten. Een stijl die we kennen van Oosterse tuinen.

Duurzaam omgaan met materialen in 2023

Duurzaamheid. Een tuintrend waar we al jarenlang eigenlijk niet meer omheen kunnen en die in 2023 zeker doorgetrokken wordt. Bijvoorbeeld door inzet van hoge kwaliteit materialen die herbruikbaar zijn. Denk hierbij aan de stoffering voor lounge tuinsets en sierkussens maar ook aan de materialen van de wandkleden die we in de tuinen van 2023 vaker zullen gaan zien. We kiezen met z’n allen steeds meer voor gerecyclede en hernieuwbare materialen. Daardoor wordt de markt hiervoor ook groter en is er meer te kiezen.

Het jaar waarin we bewuster omgaan met regenopvang

Ook kiezen we in 2023 vaker voor een duurzamere bestrating. Het correct afvoeren van regenwater kan forst worden belemmerd door de grote hoeveelheid betonnen tegels die we in de tuin hebben liggen. Grind en houtsnippers zijn voorbeelden ondergronden waarmee dit probleem is op te lossen. Wat gelukkig niet betekent dat we helemaal geen tegels meer in onze tuin kunnen gebruiken. Met een goed tuinontwerp kunt u hier de juiste balans in vinden. Zo voorkomen we vervelende rioleringsproblemen, doordat de druk van het grondwater op de leidingen onder het huis te groot wordt. Het plaatsen van een regenton is ook een optie. Gelukkig zijn hiervoor tegenwoordig stijlvolle opties op de markt. Ook hierbij geldt dat met het juiste tuinontwerp een regenton, indien gewenst, uit het zicht gehaald kan worden.

Tuin aanleggen in 2023? Wij helpen u graag!

Wilt u uw tuin graag omtoveren tot plek waar u het hele jaar door optimaal van kan genieten? Kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Van Hout Tuinprojecten helpt u graag. U kunt bij ons terecht voor een tuinontwerp waarmee we al uw wensen verwerken in een ontwerp waardoor u écht kan genieten van uw tuin. Zoals u dat wilt, het hele jaar door. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies waar we rekening mee moeten houden. Hierdoor voorkomt u kostbare fouten en bespaard u uzelf een hoop irritaties. Weet u precies hoe u uw tuin wilt inrichten of zoekt u een specialist voor tuinaanleg of tuinrenovatie? Bijvoorbeeld om een mooie overkapping te realiseren of een terras aan te leggen? Bel of of stuur even een mailtje. We nemen graag vrijblijvend de mogelijkheden met u door!

Björn van Hout

KUNNEN WIJ U HELPEN MET DE TUINAANLEG?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!