Zo maakt u zelf een tuinontwerp
Onderzoekers hebben al lange tijd geleden bewezen dat een tuin ons helpt om te ontstressen. Hoe meer groen, hoe minder stress. In de zomer genieten we van de heerlijk geurende bloemen en in de laatste maanden van het jaar kijken we reikhalzend uit naar dat mooie laagje sneeuw over onze winterharde beplanting. Klinkt goed, zo’n tuin waar je het hele jaar van kan genieten. Toch? Maar hoe doet men dat nou eigenlijk? Hoe zorgt u dat alles goed op elkaar aansluit, dat uw zorgvuldig gekozen planten niet afsterven en u al dat werk voor niets hebt gedaan? Het begint met het maken van een goed tuinontwerp. En daar helpen we u graag een handje mee.
Waar begint u bij het maken van een tuinontwerp.
Een goed tuinontwerp sluit aan bij uw persoonlijke wensen. De eerste stap is daarom meteen een hele leuke; ga een wensenlijstje formuleren! Of het nu gaat om een nieuwbouw tuin of het herinrichten van een bestaande tuin. Probeert u zich nog even niet te beperken door na te denken over de uitvoering van de plannen. Schrijf alles op wat in u opkomt en daag eventuele huisgenoten (en mede tuingenieters) uit om dit lijstje aan te vullen. Waar moet u dan aan denken? Misschien heeft u een jong gezin en wilt u de kinderen graag een plek geven om te kunnen spelen. Wellicht organiseert u graag etentjes voor uw vriendengroep en lijkt een buitenkeuken u fantastisch. En hoe leuk zou het zijn als u op die BBQ dan ook nog eens groenten uit uw eigen moestuin kan grillen? Neem de tijd en schrijf alles op.
Waar ergert u zich aan?
Nu weet u wat u wél wilt. Maar er zijn vast ook dingen die u irriteren. Ergert u zich aan het aanzicht van kliko’s in de tuin? Heeft u een hekel aan onkruid wieden? Krijgt u al buikpijn bij het idee dat u het gras in de zomer wekelijks moet maaien? Geen zorgen. Er zijn mogelijkheden om dit zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te doen, zonder dat dit betekent dat u uw hele tuin hoeft te betegelen. Maar schrijf ook deze punten wel op. Een “pijnpunten lijstje” helpt u om tijdens het ontwerpen valkuilen te omzeilen.
Maak een tuin moodboard
De één is helemaal verliefd op mediterrane tuinen terwijl de ander veel liever het ying yang effect van de Oosterse stijl in zijn tuin creëert. Smaken verschillen. Er is geen goed of fout wat dat betreft. Wat we wel aanraden is dat u voor een bepaalde stijl kiest. Anders loopt u het risico dat uw tuin uiteindelijk al een onsamenhangend geheel oogt. Kijk eens op Pinterest of in tijdschriften. Ga naar een botanische tuin voor inspiratie en maak foto’s van wat u aanspreekt. De Blauwe regen die over een terrasoverkapping groeit of de Adezz plantenbak die direct voor een modern effect zorgt; ze geven u richting. Zo wordt het beeld van uw perfecte tuin al steeds concreter. Kijk voor inspiratie ook eens naar de tuinen die Van Hout tuinprojecten heeft opgeleverd. Wat dacht u bijvoorbeeld van een rustgevende waterval in de tuin zoals we hebben gerealiseerd in deze luxe tuin met zwembad in Den Bosch?
Biedt uw droomtuin ruimte voor duurzaamheid?
Het klimaat verandert. In het tuinontwerp kan u daarom denken aan oplossingen waarmee u de natuur een handreiking biedt. Denk bijvoorbeeld aan beplanting waar de vlinders en bijen gelukkig van worden. Een insecten hotel (dat ook nog eens een leuke eyecatcher kan vormen) of een watervriendelijke tuin. Ook wanneer u kiest voor extra gemak in de tuin door automatisering toe te voegen kunt u denken aan de meest ecologische oplossingen door bijvoorbeeld te denken aan led-verlichting of domotica die wordt gevoed door zonne-energie.
Teken eerst de vaste basis uit, voor u gaat ontwerpen.
Nu wordt het dan toch echt tijd om die grootste plannen concreet te maken. Meten is weten. Begin daarom eerst met opmeten van uw tuinoppervlak. Hou hierbij ook rekening met vaste objecten waar u in uw ontwerp niet omheen wil of kan. Denk hierbij aan een schuur, een openzwaaiende tuindeur of een vijver die u graag wilt behouden. Teken dit uit. Een vel papier dat is voorzien van vakken kan u helpen om het geheel correct op schaal in te tekenen. Teken hierbij ook de schuttingen en geef duidelijk aan waar uw tuin eindigt en uw woning begint. Dit helpt u om te voorkomen u dat u een ontwerp maakt dat op papier fantastisch oogt, maar in de praktijk al het daglicht uit uw woning weert.
Kan uw huidige tuingrond de beplanting voldoende voeden?
Er zijn zaken waar iedereen rekening mee moet houden voor hij aan het ontwerpen van zijn of haar tuin begint. Ongeacht welke stijl u verkiest.
Het succes van uw tuinwerkzaamheden valt of staat bij een goede voorbereiding dus neem hier echt voldoende tijd voor. De twee belangrijkste zaken waar u goed op moet letten voor u gaat ontwerpen;
- Hoe is de huidige staat van de grond in mijn tuin
- Wanneer en waar is er zonlicht in mijn tuin.
Laten we met dat eerste punt beginnen; het onderzoek van de grond in uw tuin. Verschillende beplantingen hebben vaak ook een verschillende soort ondergrond nodig. De ene plant heeft een rijk gevoede basis nodig terwijl de andere plant het niet zal overleven wanneer het regenwater onvoldoende wordt afgevoerd. Heeft u momenteel een klei ondergrond of zit er nagenoeg geen voeding (meer) in de bodem? Dan kunt u twee dingen doen; uw tuinontwerp volledig afstemmen op de ondergrond van uw tuin, of een flinke laag grond uit uw tuin vervangen. Zie het als het aanleggen van een fundering; als deze niet stevig is gaat uw tuin niet floreren.
Als u het lastig vindt om dit punt zelf op te pakken kunt u altijd een afspraak maken met Van Hout Tuinprojecten. Zo weet u zeker dat u straks geen kostbare beplanting in de verkeerde ondergrond plaatst. In de praktijk kiezen de meeste mensen ervoor om (machinaal) een laag grond te vervangen. Welke grondsoort u terugplaatst is uiteraard afhankelijk van het type beplanting dat u ambieert.
Waar komt het zonlicht in uw tuin
Heeft u een mooie aster op het oog? Let dan wel op dat u deze niet op een schaduwplek in uw tuin plaatst. Kruip even in de huid van een documentaire maker en observeer uw tuin; wanneer staat welke gedeelte van uw tuin vol in de zon? Welke plekken zijn echte schaduwplekken, halfschaduwplekken en welke plekken reserveren we voor de zonaanbidders? Maak hier aantekeningen van en teken ook dit (eventueel met een afwijkende kleur) bij op uw basis tekening. Deze aantekeningen helpen u niet alleen voorkomen dat uw beplanting straks te veel of te weinig zonlicht krijgt. Het geeft u wellicht ook inspiratie voor een leuk zitplekje om zelf lekker van de zon te kunnen genieten.
Tijd om creatief te worden!
U heeft uw huiswerk gedaan. U weet wat u prettig en minder prettig vindt aan een tuin. U weet welke sfeer u nastreeft. U heeft onderzocht wat wel en niet mogelijk is op basis van de ondergrond en het zonlicht in uw tuin. Nu is het tijd om uw creativiteit de volle ruimte te geven. U bent klaar om een eerste tuinontwerp te maken. Pak hiervoor een kalkpapier. Dit is een semi-doorzichtig papier waardoor u de lijnen van uw basis ziet, zonder dat u hierop aanpassingen hoeft te maken. Dit geeft u de mogelijkheid om diverse ontwerpen te maken zonder dat u steeds helemaal opnieuw moet beginnen.
We raden u aan om in deze fase nog niet te ver in details te treden. U hoeft nog niet direct uit te schrijven welke bodembedekker of welk siergras u concreet wilt beplanten. We raden u aan eerst een globaal ontwerp te maken. Hierbij tekent u bijvoorbeeld uit aan waar het terras komt en hoe groot u dit wordt. Waar u een boom wilt plaatsen en waar hoge beplanting moet komen. Waar komt de moestuin en waar plaatst u de kliko’s.
Hou rekening met de zichtlijnen
Hou bij het ontwerpen goed rekening met de belangrijkste zichtlijnen in uw tuin. Daarmee bedoelen we dat uw tuin ruimtelijker lijkt wanneer u vanuit uw woonkamer of terras van u af kan kijken. Een doorkijkje tussen de beplanting in kan zorgen voor meer dynamiek terwijl een slim geplaatste border ervoor zorgt dat de trampoline niet meer zichtbaar is. Probeer te visualiseren hoe uw tuinontwerp eruit zou zien wanneer u er doorheen loopt of ergens gaat zitten.
Maak uw tuin ook in de winter aantrekkelijk
Sommige planten zijn winterhard en blijven ook in de winter groen. Dit geldt echter lang niet voor alle tuinbeplanting. Voorkom dus dat uw tuin er in de wintermaanden volledig kaal bij ligt en hou hier een goede balans in. Vergeet ook niet om aan de levensduur van uw beplanting te denken. Zogenoemde basisbeplanting plant u in principe één keer en kan daarna jarenlang groeien in uw tuin. Er zijn ook planten die slechts één jaar mee gaan. Deze kunnen echter wel voor schitterende accenten zorgen in uw tuin en geven u ook de mogelijkheid om hier en daar wat afwisseling te brengen in uw tuin. We raden aan om 80% van uw tuin te voorzien van vaste beplanting en zo’n 20% te reserveren voor eenmalige beplanting. Zo voorkomt u dat uw tuin te veel kosten en onderhoud met zich meebrengt maar kunt u tegelijkertijd ook zorgen voor sprankelende verrassingen in uw tuin.
Uw tuinontwerp definitief maken.
Daag uzelf uit om een aantal ontwerpen te maken. Dit stimuleert de creativiteit. Laat ook anderen meekijken. Wellicht zien zij iets waar u overheen had gekeken. Weet u zeker dat u tevreden bent over uw vlakverdeling? Dan kunt u uw ontwerp gaan finaliseren. Dit is de stap waarbij u concreet gaat uitzoeken exact welke plant, waar komt te staan. Keramische tegels of toch beton tegels? En welke sierbestrating, verlichting, terrasoverkapping en welk beregeningsysteem gaat u kiezen? Dit kan een flink werk zijn want er zijn nogal wat mogelijkheden en naast de ondergrond en hoeveelheid zonlicht heeft u ook nog een budget om in te gaten te houden.
Onderzoek welke planten in aanmerking komen op basis van;
- type beplanting (bodembedekker, hoge beplanting, etc)
- benodigde hoeveelheid zonlicht
- benodigde ondergrond
- sfeer (vergeet uw moodboard niet!)
- vaste beplanting (80%) of jaarbloeier (20%)
- budget
Kunnen we u helpen met uw tuinontwerp?
U heeft wellicht nog nooit eerder een tuinontwerp gemaakt. Voor Van Hout tuinprojecten is dit echter dagelijkse kost. Mocht u ondanks bovenstaande tips er toch niet aan uitkomen of heeft u een ontwerp gemaakt maar voelt u zich er nog niet helemaal zeker over? Dan raden we aan even contact op te nemen. Planten zijn een kostbare investering. Het zou zonde zijn als u door een foutje in de voorbereiding die investering ziet afsterven in uw tuin. We helpen u graag om van uw tuin een echte droomtuin te maken.
Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden; wij staan voor u klaar. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op.