Een buitenkamer of overkapping?

Houdt u ervan om buiten te leven? En wilt u de woonkamer doortrekken naar buiten? Dan is een buitenkamer of overkapping een goede keuze. Een overkapping of buitenkamer zorgt voor extra karakter in uw tuin. Bovendien kunt u er zowel in de zomer als in de winter vertoeven. Het is een plek waar u kunt relaxen, een boek kunt lezen, koken of gezellig met vrienden kunt dineren.

Maar wat is het verschil tussen een buitenkamer en een overkapping? En welke soorten zijn er? Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Wat zijn de verschillen en voordelen?

Vindt u het heerlijk om buiten bezig te zijn? Dan is een buitenkamer of overkapping een uitkomst! Door de luxe overkapping krijgt uw tuin een echte upgrade. Het design van de overkapping of buitenkamer is afhankelijk van de gewenste sfeer in uw tuin, dit heeft u zelf volledig in de hand. Bent u bijvoorbeeld de trotse eigenaar van een mediterrane tuin? Dan benadrukken materialen als aluminium, staal en hout de mediterrane sfeer van uw tuin. Twijfelt u over het best passende materiaal voor uw tuininterieur? Of vindt u het lastig om de juiste ligging voor een overkapping of buitenkamer te bepalen? Laat u dan adviseren over de mogelijkheden. Met behulp van een tuinontwerp krijgt u 3D opties te zien, waarna u vervolgens uw definitieve keuze maakt.

Voordelen van een buitenkamer

Een buitenkamer: de naam zegt het eigenlijk al. Het is letterlijk een kamer in de buitenlucht. Een buitenkamer is als het ware een luxe overkapping waarbij u de zijkanten kunt sluiten. Door de bediening van de zijwanden, kan de ruimte zowel geopend als gesloten worden. Een buitenkamer hoeft niet aan het huis vast te zitten, maar kan ook als een losstaande ruimte in uw tuin geplaatst worden. Hierdoor kunt u het hele jaar genieten van uw tuin. Zowel bij regen, sneeuw als zonneschijn is het heerlijk vertoeven in de buitenkamer. Aangezien deze ruimte binnen met buiten verbindt, heeft u de mogelijkheid om dezelfde stijl door te trekken. Met behulp van accessoires, zoals verlichting, geluidsinstallatie, screens en verwarming maakt u de buitenkamer zo luxe als u zelf wilt. Ook heeft u keuze in de bediening van de accessoires; met een afstandsbediening stelt u de screens en verlichting in.

Voordelen van een overkapping

Bij een overkapping creëert u een verlenging van uw huis of schuur, zonder dat er zijwanden aan bevestigd zijn. Houd er overigens rekening mee dat een overkapping altijd vast zit aan een huis of schuur. Een overkapping kenmerkt zich door een open en sfeervol aanzicht. Het is de ideale plek om een zomerse dag in door te brengen. Ook hier brengt u binnen naar buiten en andersom. Zo creëert u meer samenhang en sfeer in uw interieur én exterieur. Bovendien kunt u de schaduw opzoeken als het te warm wordt in de zon.

Een overkapping is de perfecte plek om te relaxen, dineren of barbecueën. Ook hier heeft u volop keuze in accessoires. Zo zorgt de juiste verlichting voor een luxe uitstraling en houdt u de ruimte warm met warmtelampen of kachels.  Zo kunt u bij lagere temperaturen alsnog gebruik maken van de overkapping.

Waar u op moet letten bij het maken van uw keuze

Bent u van plan om een buitenkamer of overkapping te plaatsen in uw tuin? Zorg in dat geval dat u rekening houdt met een aantal zaken. Allereerst doet u er goed aan om na te denken over de plek waar u de buitenkamer of overkapping wilt plaatsen. Ligt de gekozen plek in de wind, de zon of juist in de schaduw? Deze weersinvloeden kunnen van toepassing zijn op het maken van de juiste keuze. Ligt uw huis in de zon? Dan loopt u het risico dat een volledig glazen buitenkamer al snel als een broeikas aanvoelt. Ligt uw huis juist in de schaduw? Dan kan een houten overkapping resulteren in een te donkere ruimte. Overweeg uw opties dus zorgvuldig, en neem de ligging van uw huis in acht.

Ook kunt u de keuze afstemmen aan de hand van uw gezinssamenstelling. Heeft u bijvoorbeeld studerende kinderen of werkt u steeds vaker vanuit huis? Dan kan een buitenkamer ook dienen als studie- of werkkamer.

Wat voor buitenkamers zijn er?

Een buitenkamer of overkapping is een échte eyecatcher voor elke tuin. Afhankelijk van de materialen bepaalt u de sfeer van uw tuininterieur. Zo zijn er verschillende soorten buitenkamers te verkrijgen. Deze lichten we hieronder toe.

Aluminium buitenkamer

Allereerst heeft u de keuze voor een aluminium buitenkamer waarbij verschillende kleuren mogelijk zijn. Wilt u een strak uiterlijk? Dan is zwart of donkergrijs de meest gekozen tint. Doordat aluminium dun materiaal is, valt er meer licht door het dak naar binnen.  .

Stalen buitenkamer

Ook kunt u kiezen voor een stalen buitenkamer. Deze heeft al een wat donkerdere uitstraling van zichzelf. Bovendien is een stalen buitenkamer chic en stijlvol. Ook bij deze stalen optie is het mogelijk om glazen zijwanden te plaatsen. Houd wel rekening met de aanschaf van materialen. Het staal moet namelijk over een gleuf beschikken waar de glazen schuif- of vouwwand in kan bewegen.

Vrijstaande buitenkamer

Zoals al eerder in dit artikel is benoemd, hoeft een buitenkamer niet per se aan een huis vast te zitten. Een buitenkamer kan ook vrijstaand in de tuin staan. Wilt u bijvoorbeeld werken of studeren midden in de natuur? Dan is een vrijstaande buitenkamer een goede keuze! Het is een optie die op maat gemaakt kan worden. Bovendien kan een buitenkamer bestaan uit glazen zijwanden en een glazen plafond. Zo wordt de ervaring dat u zich in de natuur bevindt, nog echter en realistischer; een perfecte keuze voor een mediterrane tuin.

Lamellen buitenkamer

Tot slot heeft u de keuze uit een buitenkamer van lamellen, welke perfect is voor een zomerse dag. Bovendien kunt u met behulp van een verwarming ook in de winter in uw buitenkamer zitten. Het geeft uw tuin een luxueuze upgrade. De lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals beige en witte tinten. Deze geven de ruimte een relaxte strand sfeer. Zo tovert u de buitenkamer om in een plek waar u in de zomer heerlijk kunt vertoeven. Met behulp van de draaibare lamellen kunt u zowel de lichtinval als de wind reguleren.

Wat voor overkappingen zijn er?

Er zijn verschillende soorten overkappingen. Kiest u liever voor een luxe overkapping? Dat kan! De overkappingen verschillen in materiaal en mogelijkheden om zich aan te passen.

Stalen overkapping

Allereerst heeft u de mogelijkheid om te kiezen voor een stalen overkapping. Bij een stalen overkapping zijn de palen en afwerking van staal. Het dak is van glas, waardoor er veel lichtinval is. De terrasoverkapping heeft door het staal een stevige constructie. Verder zorgt een stalen overkapping voor een karakteristieke uitstraling in uw tuin. Bovendien geeft het staal de overkapping een luxe en design tintje. Ook is het bij een stalen overkapping mogelijk om meerdere materialen met elkaar te combineren. Zo kunt u bijvoorbeeld een stalen montuur combineren met een houten afwerking.

Aluminium overkapping

Een aluminium overkapping heeft dezelfde uitstraling als een stalen overkapping. Het verschil zit hem in de afwerking. Aluminium is namelijk licht en stijlvol. Door de dunne staanders, wordt de meerderheid van het plafond gevuld met glas. Hierdoor valt er veel licht in de ruimte, wat ideaal is voor een tuin met veel schaduw.

Doekoverkapping

Ook heeft u de keuze uit een doekoverkapping. Bij een doekoverkapping kunt u door middel van de afstandsbediening het doek openen en sluiten. Tijdens een zomerse dag creëert u zo zelf uw eigen schaduw door het doek te openen. Bovendien kunt u ook onder het doek zitten als het regent. Deze is namelijk gemaakt van waterdicht materiaal. Ook kunt u zelf bepalen wat voor soort frame u wilt. Zo kunt u kiezen voor een houten frame, aluminium frame of stalen frame.

Lamellen overkapping

Bij een lamellen overkapping bestaat het plafond uit lamellen. Op die manier kunt u zelf de lichtinval reguleren met behulp van een afstandsbediening. Ideaal als uw tuin op het zuiden ligt en er daardoor te weinig schaduw te vinden is. Door de lamellen kunt u de licht- en zoninval zelf reguleren.

 Houten overkapping

Tot slot heeft u de keuze uit een houten overkapping. Hout zorgt voor een karakteristiek en uniek uiterlijk. Ook kunt u zelf bepalen of u donker of licht hout wilt voor uw overkapping. Samen met het glazen plafond, zorgt het hout voor een chique en sfeervolle uitstraling. Bovendien is het materiaal stevig en geschikt voor elke weersinvloed.

Wilt u meer informatie?

Bent u enthousiast geworden over een buitenkamer of overkapping? De specialisten bij van Hout Tuinprojecten helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Wij zijn gespecialiseerd in tuinontwerp, tuinaanleg en tuinrenovatie. Wij bekijken uw woonsituatie, de ligging en de functies van uw tuin om een passend advies te geven. Onze expertise ligt bij mediterrane tuinen. Het aanleggen van een luxe buitenkamer of overkapping past dan ook volledig in ons straatje! Wij zijn werkzaam in omgeving Den Bosch en Rosmalen. Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!