Maak uw tuin lenteklaar met deze tips!

Het zonnetje komt steeds vaker voor de dag en daarmee is ook de tijd aangebroken om uw tuin lenteklaar te maken. Bij mooi weer wilt u natuurlijk graag genieten in een tuin die er weer tiptop uitziet. Schone tegels, gezonde planten en een gazon dat er prachtig bijligt. Tijd voor een onderhoudsbeurt dus!

Heeft uw tuin wel wat meer nodig dan alleen een goede onderhoudsbeurt? Denk dan eens aan een tuinrenovatie! Als hovenier komen wij graag bij u langs om uw wensen te bespreken. Indien gewenst maken wij voor u een tuinontwerp waarbij we uw droomtuin uitschetsen. Hierbij houden we naast uw wensen natuurlijk ook rekening met de stand van de zon in uw tuin en de aanwezige grondsoort.

Heeft u al een tuinontwerp en zoekt u een deskundige partij voor de aanleg van uw tuin? Van Hout Tuinprojecten staat voor u klaar om de tuinaanleg van A tot Z voor u te realiseren. Samen zorgen we ervoor dat u extra kunt genieten van de lente en zomer! Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Wilt u uw huidige tuin alleen lenteklaar maken en weet u niet goed waar u moet beginnen? Als tuinexpert geven wij u een aantal tips, zodat u binnenkort heerlijk kunt genieten van uw goed onderhouden tuin, die helemaal klaar is voor het lente- en zomerseizoen!

Tip 1: Geef uw tuin een boost met de juiste bemesting

In de koude, natte maanden heeft uw tuin best wel wat te verduren gehad. Tijd dus om de bodem te voorzien van een boost vol voedingsstoffen en mineralen. Door de tuin te bemesten zorgt u ervoor dat uw tuin weer op kracht komt om de komende maanden flink te groeien en te bloeien. Met het bemesten van de tuin bedoelen we het bemesten van de grond, u hoeft dus niet de bloemen en planten te bestrooien.

Voor het bemesten van de tuin kunt u kiezen uit organische mest en kunstmest. Organische mest bestaat meestal uit koemest, champignonmest en compost. Deze stimuleren het bodemleven en bevatten veel verschillende voedingsstoffen, die langzaam vrijkomen en worden afgegeven aan de bodem.

Kunstmest, ook wel minerale mest genoemd, bestaat voornamelijk uit stikstof, fosfor en kalium. Op de verpakking vindt u de verhouding van deze stoffen in de mest. Kunstmest geeft de voedingsstoffen en mineralen direct af aan de bodem.

Organische mest is, zoals u waarschijnlijk al vermoedt, beter voor het milieu. Dat wil niet zeggen dat kunstmest per definitie milieuvervuilend is, maar het voegt ook niet veel toe aan het bodemleven.

Tip 2: Verwijder onkruid uit de tuin

Hoewel de meeste mensen er niet echt op zitten te wachten om urenlang het onkruid tussen de planten en tegels uit te trekken, is het wel van essentieel belang om de tuin gezond te houden. Wanneer het lentezonnetje doorbreekt, groeien de onkruidsoorten en zullen deze bloemen en zaden gaan vormen. Vervolgens bestaat de kans dat zij zich verder gaan verspreiden door de tuin. Wees de verspreiding daarom voor en neem het onkruid wieden mee tijdens de werkzaamheden om de tuin voorjaarsklaar te maken.

Tip 3: Kalk strooien op het gazon

Het gazon kalken wordt door veel tuineigenaren nog wel eens over het hoofd gezien, maar is belangrijk om de gezondheid van het gazon optimaal te houden. Wilt u een gazon zonder onkruid en kale plekken? Dan is het raadzaam om het gazon te bekalken. De kalk zorgt er namelijk voor dat de bodem de juiste zuurgraad heeft, zodat het gras de juiste voedingsstoffen op kan nemen.

Het bekalken van het gazon kunt u meenemen tijdens het lenteklaar maken van uw tuin. Kalk is een bodemverbeteraar, wat betekent dat het even duurt voordat de bodem reageert op de kalk en zijn werk gaat doen. We geven als tip om het gazon ook in het najaar te bekalken. Dit zorgt ervoor dat onkruid in het voorjaar minder kans heeft om tevoorschijn te komen en u dus minder hoeft te plukken!

Tip 4: Snoeien van planten

Wilt u planten die het hele seizoen weer prachtig stralen? Dan is het belangrijk dat u de planten op het juiste moment snoeit. Het snoeien van de planten in uw tuin kunt u perfect meenemen tijdens het voorjaarsklaar maken van de tuin. Het is daarbij wel belangrijk dat u naar de specifieke behoeften per plant kijkt. De ene plant is de andere niet en heeft daardoor ook verschillende tijden en manieren van snoeien. Zoek per plant daarom op wanneer en hoe u deze moet snoeien.

Tip: ga er de eerste keer even goed voor zitten en maak als het ware een plan van aanpak voor het snoeien van de planten in de tuin. Dit kost eenmalig wat extra tijd en werk, maar u kunt het plan daarna ieder jaar gebruiken en hoeft niet telkens alles weer opnieuw op te zoeken.

Tip 5: Groene aanslag verwijderen

Het maakt het aanzicht van de tuin meteen een stuk minder aantrekkelijk; zo’n groene aanslag op de tegels en tuinmeubelen. Tijd dus voor een schoonmaakbeurt, zodat alles er weer netjes bijligt voor het voorjaar! U hoeft echt niet met zware chemische middelen aan de slag om die stoep of loungebank weer blinkend schoon te krijgen. Sterker nog, dit zou het oppervlak wel eens permanent kunnen beschadigen.

Terras schrobben met een bezem of borstel

Het terras kunt u prima schrobben met een bezem en heet water. In de meeste gevallen verdwijnt de groene aanslag dan als sneeuw voor de zon. Is de groene aanslag toch wat hardnekkiger en krijgt u het met alleen warm water niet weg? In dat geval kunt u wat groene zeep toevoegen aan het warme water en spoel het oppervlak daarna goed schoon met water.

Nog een manier om het terras te ontzien van een groene laag, is het scrubben van het oppervlak. Maak het eerst goed nat en strooi er vervolgens zand overheen. Door het oppervlak te borstelen, scrubt u met het zand de groene aanslag weg. Let wel op dat het oppervlak bestand is tegen de zandkorrel. Poreuze oppervlakten kunnen beschadigen door het veelvuldig schrobben met zandkorrels.

Het oppervlak schoonspuiten met een hogedrukreiniger

Geen zin om in de weer te gaan met een bezem? Een hogedrukreiniger blaast met de extreem krachtige waterstraal het vuil zo van de tegels. Ook bij deze werkwijze moet u, net als bij het scrubben met zand, goed kijken naar het te reinigen oppervlak. Niet ieder oppervlak is geschikt om te reinigen met een hogedrukreiniger. De kracht van de straal kan de toplaag van de tegels aantasten, waardoor de tegels poreus worden.

Tip 6: Voorzie de tuin van nieuwe bloemen en planten

Het lenteklaar maken van de tuin is een uitgelezen kans om de tuin te voorzien van wat nieuwe bloemen en planten. Niet iedere plant blijft jaar in jaar uit goed groeien, ook al verzorgt u de plant nog zo goed. Hou hier dus ook goed rekening mee wanneer u de beplanting voor uw tuin uitkiest.

Door een paar nieuwe planten met bloemen toe te voegen aan uw tuin, geeft u direct meer uitstraling aan het geheel. Bekijk per plant goed welke ondergrond en locatie deze behoeft en wanneer deze geplant moet worden. Planten zoals de narcis, viool en iris kunt u bijvoorbeeld het beste in april planten, zodat u er in augustus van kunt en genieten. Houd tijdens het planten en zaaien het geheel in uw achterhoofd en kijk goed naar de combinaties van kleuren en soorten planten.

Uw tuin renoveren? Wij helpen graag!

Staat het voorjaar voor de deur en wilt u uw tuin helemaal onder handen nemen? Wij denken graag met u mee en onze vakmensen met groene vingers staan te popelen om aan de slag te gaan in uw tuin. Wij kunnen een tuinontwerp voor u maken en deze vervolgens tot leven brengen in een compleet nieuwe tuinaanleg of tuinrenovatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!