Hoe verwijder ik een boom uit mijn tuin?

Stelt u voor, u hebt net een nieuwe woning aangeschaft met een prachtige tuin. Alleen heeft de vorige bewoner midden in de tuin een eik geplaatst. Een paar struikjes verwijderen gaat nog wel. Maar hoe verwijdert u effectief een boom met diepe boomwortels? Lees hier verder hoe u het best een boom kan verwijderen en wat u met deze nieuwe ruimte kan doen.

De nadelen van een grote boom

Een boom kan mooi staan in uw tuin en is een bron van natuur. Maar toch zijn er genoeg redenen waarom u een boom zou willen verwijderen uit uw tuin. Een van de meeste gegeven reden is dat een boom voor veel schaduw zorgt en veel licht wegneemt. Bomen zorgen ook voor meer groene aanslag op een terras en soms zelfs op de dakpannen. Een boom is erg mooi maar levert een hoop extra werk op in de herfst. Zo zorgt een boom namelijk voor een hoop vuil en bladeren in uw tuin. Wanneer de boom vlak naast uw huis staat kan het zijn dat deze of haar wortels in de weg staat bij het uitbreiden van het huis. Of misschien zijn deze wortels wel hinderlijk in de tuin, zo kunnen ze paden omhoog drukken en misschien wel helemaal ontregelen. Helaas kunt u niet zomaar een boom verwijderen moet hier bij de gemeente een vergunning voor aangevraagd worden.

Een vergunning voor het verwijderen van een boom.

Bomen en struiken mogen niet zomaar verwijderd worden uit uw tuin. Er is bijna altijd een omgevingsvergunning of kapvergunning nodig van de gemeente. Zelfs wanneer u alleen grote takken wilt verwijderen is er een vergunning nodig. De redenen voor het verlenen van deze vergunningen kunnen verschillen per gemeente maar zullen in de meeste gemeentes vergeven worden als de boom:

  • een gevaar is voor de omgeving;
  • voor veel schaduw zorgt;
  • wanneer de boom ziek of dood is;
  • het uitzicht belemmerd;
  • wortels heeft die schade toebrengen aan straat, leidingen etc.

Zo verwijdert u veilig een boom.

Wanneer uw gemeente de vergunning heeft verleend kunt u beginnen. Het kappen van een boom is echt niet gemakkelijk en kan zelfs gevaarlijk zijn. Om een boom te kappen moet u bijvoorbeeld met behulp van een ladder de boom in klimmen om eerst de takken te verwijderen met een handzaag. Voor de stam heeft u een motorzaag nodig en deze zijn vaak zwaar en niet erg handzaam. Om een boom veilig te kunnen kappen moet u gefaseerd te werk gaan. Begin bovenaan en werk dan van boven af alle zijtakken weg. Wanneer enkel de stam over is zijn er twee manier om deze om te zagen. U kunt opnieuw bovenaan beginnen en vervolgens de stam in delen zagen. Of wanneer er genoeg vrij ruimte om de boom is kunt u ook de boom in een keer omzagen. Nadat de stam is omgezaagd blijven enkel de boomstronk en de wortels over. Wanneer het om een kleine boom gaat kun je deze uitgraven. Voor een grote boomstronk is een stobbenfrees nodig. Deze freest de stronk en wortels in houtsnippers. Het omkappen van een boom is dus een gevaarlijke klus die alleen succesvol voltooid kan worden met de juiste uitrusting.

Boom weg. En nu?

Nu u zelf of een specialist de boom heeft verwijderd heeft u als het goed is een hoop extra ruimte in uw tuin. Maar wat doet u met deze ruimte? Opties zijn bijvoorbeeld het aanbouwen van een buitenkamer of overkapping. In ons artikel over buitenkamers en overkappingen staat meer uitleg over de voordelen en nadelen. Een buitenkamer of overkapping is ideaal mocht u van het buiten leven houden. Een buitenkamer of overkapping zorgt voor extra karakter in uw huis en zorgt ervoor dat u ook tijdens de koudere maanden van het jaar in de tuin kan door brengen. De ruimte die het verwijderen van de boom heeft opgeleverd kan ook gebruikt worden voor de aanleg van een vijver. Een vijver is een echt hoogtepunt voor uw tuin. Een vijver is een mini ecosysteem en vormt op deze manier een bron van leven in uw tuin. Het is een ideale vervanging van de boom die u zojuist heeft verwijderd. Een andere mooie optie is het aanleggen van een terras. Met het aanleggen van een bestrating kunt u een mooi terras creëren, waar u kunt borrelen en buiten kan dineren. Mocht u hulp nodig hebben met het volgende project, neem dan contact met ons op!

Van Hout Tuinprojecten kan uw boom voor u verwijderen

Ziet u het niet zitten om zelf in de boom te klimmen? Van Hout Tuin projecten kan u helpen met het veilig verwijderen van een boom en indien gewenst met het plaatsen van een vervangende boom. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!