De nieuwste trends op het gebied van houten tuinoverkappingen

Tuinoverkappingen zijn allang niet meer enkel een functionele beschutting. Ze zijn unieke, zelfstandige ruimtes op zich geworden waarin u tijdens ieder seizoen, op ieder moment van de dag kunt verblijven. De afgelopen jaren evolueerden deze ruimtes tot ware buitenoases, waarbij stijl, comfort en duurzaamheid samenkomen in een design dat naadloos integreert in de rest van de tuin. Laten we eens dieper duiken in de verschillende varianten houten tuinoverkappingen en welke keuzes u kunt maken om een overkapping te realiseren, die volledig past bij uw wensen en behoeften.

Tuinoverkapping van duurzaam materiaal

Duurzaamheid wordt alsmaar belangrijker, dus ook bij de houten tuinoverkappingen van 2024 kan deze trend niet ontbreken. We zijn steeds vaker op zoek naar duurzame materialen en manier om onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te verkleinen. Het plaatsen van een houten tuinoverkapping past perfect in de duurzame wereld waarin we leven, omdat hout wordt gezien als een hernieuwbare grondstof. Met goed beheer kunnen bossen blijven bestaan en tegelijkertijd de grondstoffen leveren die nodig zijn voor houtproductie. Tijdens de groei absorberen bomen CO2, wat bijdraagt aan het verlagen van broeikasgassen. De productie van hout vraagt relatief weinig energie, en na gebruik is het materiaal biologisch afbreekbaar of recyclebaar. Bovendien zorgen certificeringen zoals die van de Forest Stewardship Council voor verantwoord bosbeheer, waarbij zowel ecologische, sociale als economische factoren worden meegewogen.

Daarnaast is een houten tuinoverkapping een duurzame keuze, omdat deze – mits goed onderhouden en behandeld – jarenlang meegaan. De overkappingen zijn bestand tegen diverse weersomstandigheden.

Multifunctionele tuinoverkapping met slimme integratie

De eenvoudige tuinoverkappingen hebben plaats gemaakt voor ware buitenleefruimtes met eindeloze mogelijkheden op het gebied van ontwerp, materiaal en opties. Een tuinoverkapping is een onderdeel van de architectuur in de tuin geworden en sluit naadloos aan bij de stijl van de rest van de tuin.

Is uw koken uw passie en wordt u helemaal blij bij de gedachte aan een buitenkeuken? Bent u op zoek naar een knusse plek met een lekkere grote loungebang, waarbij u kunt genieten van het buitenleven? Lekker bubbelen in een jacuzzi of hottub met uitzicht op de tuin, maar wel overdekt zitten? De mogelijkheden voor een houten tuinoverkapping zijn eindeloos. Daarnaast kunt ervoor kiezen om alleen een overkapping te maken of deze uit te breiden met een schuurtje waarin u tuingereedschap of fietsen kunt opbergen.

Door verschillende accessoires zoals licht, geluid en zonwering toe te passen, kunt u ervoor zorgen dat u altijd kunt genieten van de tuinoverkapping. Ook wanneer het donker is of wanneer de zon niet schijnt. Wist u dat u uw tuinoverkapping ook kan voorzien van smart screens.

Nieuwbouw tuinaanleg Groote Wielen bij Rosmalen met luxe plungepool

Flexibel en modulair

Vindt u het lastig om te bedenken in welke stijl u uw tuin wilt hebben? Of willen u en uw partner iets totaal anders? Pak een aantal tijdschriften, knip eruit wat u mooi vindt en maak er een moodboard van. Dit is een hele makkelijke manier om een beeld te creëren bij hetgeen dat u voor ogen heeft voor de tuinaanleg. Ook als u zelf al precies in uw hoofd heeft hoe het eruit moet komen te zien, is het voor de hovenier fijn om een moodboard te ontvangen. Zo kan een hoveniersbedrijf als Van Hout Tuinprojecten gemakkelijk zien wat u mooi vindt en wat uw wensen zijn, ook als u en uw partner niet op een lijn zitten. Een hovenier kan beide sferen combineren tot één geheel, waar u beiden gelukkig van wordt. Mocht het op deze manier nog niet lukken, hebben onze hoveniers altijd een aantal voorbeelden voor u beschikbaar. Uiteraard voorzien wij u altijd van vakkundig advies.

Industrieel en stoer

Wat we al tijd tegenkomen bij houten tuinoverkappingen, en ook dit jaar weer veel terugzien, is het verven van de houten tuinoverkappingen in een zwarte kleur. De zwarte overkapping zorgt er direct voor dat uw tuin een moderne, industriële look krijgt. Door de zwarte kleur lijkt het groen in uw tuin nog groener. Een ideale kleurencombinatie dus om uw tuin echt te laten knallen.

Welk hout kiest u?

Goed, we hebben u verteld welke trends en ontwikkelingen we momenteel tegenkomen op het gebied van houten tuinoverkappingen. De volgende vraag is: voor welke houtsoort kiest u en wilt u hem behandelen of niet? Wij zetten graag de verschillende houtsoorten voor u op een rij en gaan daarbij ook dieper in op de verschillende mogelijkheden voor het realiseren van een houten tuinoverkapping.

Lariks hout

Lariks hout, ook wel bekend als Europees lariks of Siberisch lariks, is een houtsoort die wel veel tegenkomen bij houten tuinoverkappingen. Dit komt onder andere door de natuurlijke duurzaamheid en de esthetische waarde van het hout. Het hout heeft van zichzelf een warme kleur en opvallende nerfpatronen, waardoor het een rustieke, warme uitstraling geeft aan de buitenruimte én de tuin.

Lariks hout heeft van zichzelf veel duurzame eigenschappen en staat daardoor garant voor een overkapping die jarenlang meegaat.

Douglas hout

Douglas hout heeft veel overeenkomsten met lariks hout. Beide houtsoorten zijn harshoudend en afkomstig uit Noord-West Europa. Ook staan beide houtsoorten bekend om hun duurzaamheid, wat ze uitermate geschikt maakt voor houten tuinoverkappingen. Het grootste verschil zit hem in de kleur van het hout. Douglas hout is doorgaans iets meer rosé van kleur dan lariks hout. Daarmee geeft douglas hout van zichzelf een warmere uitstraling aan het geheel, zonder deze te behandelen met een olie of beits. Het is afhankelijk van uw wensen en behoeften welke houtsoort het meest geschikt is voor uw houten tuinoverkapping. Een bekend profiel met douglas hout is Zweeds rabat, ook wel bekend als potdekselplanken. De planken worden als het ware in elkaar gestapeld en bevatten een sponning. Het is een relatief eenvoudige montagemethode, maar levert een sfeervol, warm en natuurlijk resultaat op.

Vurenhout

Vurenhout, ook wel bekend onder de bijnaam ’tuinhout’, is zeer geschikt voor gebruik in de tuin. Het houtsoort is relatief zacht en makkelijk te bewerken. Wanneer het op de juiste manier behandeld is, is de overkapping beschermd tegen de weersinvloeden en valt het onder een duurzame keuze voor uw tuinoverkapping.

Eikenhout

Eikenhout valt onder de categorie hardhout en staat bekend om de robuustheid en duurzaamheid. Een uitstekende keuze dus voor buitengebruik zoals een houten tuinoverkapping. Het hout heeft een kenmerkende donkere kleur en mooie, subtiele houtnerven. Zelfs bij grondcontact heeft eikenhout een zeer lange levensduur. Houd er wel rekening mee dat aan eikenhout een heel ander prijskaartje hangt dan aan bijvoorbeeld douglas of lariks hout. Een manier om toch gebruik te maken van eikenhout bij uw houten overkapping, zonder hiervoor uw portemonnee om te moeten kiepen, is het combineren van eikenhout met andere houtdelen. Zo kan het skelet uit eikenhout bestaan, maar worden de wanden bijvoorbeeld gemaakt van zachtere, goedkopere houtsoorten zoals Zweeds rabat. Bel ons gerust als u wilt sparren over de mogelijkheden.

Houtsoorten combineren

Hoewel het in eerste instantie waarschijnlijk een logische keuze lijkt om te kiezen voor één soort hout, zodat de overkapping geen chaotisch geheel vormt in de tuin, hoeft dit niet per se. Dat laatste tijd zien we steeds vaker dat er verschillende houtsoorten gecombineerd worden bij het bouwen van een houten tuinoverkapping. Door verschillende houtsoorten te combineren creëert u een unieke uitstraling en wordt de houten tuinoverkapping een ware eyecatcher in uw tuin.

Het combineren van lariks en douglas hout is een veelgemaakt keuze en levert een harmonieuze mix van kleuren en texturen op. Wilt u iets meer luxe of robuustheid toevoegen aan uw houten tuinoverkapping? Door hier en daar wat eiken te gebruiken creëert u al meteen een hele andere look, zonder dat u de hoofdprijs betaald voor een complete eiken tuinoverkapping.

Van Hout Tuinprojecten maakt uw tuinoverkapping op maat

Wij zorgen er graag voor dat u maximaal kan genieten van uw tuin. Dat doen wij door een tuinrenovatie of tuinaanleg van A tot Z te verzorgen. Een mooie tuinoverkapping op maat mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Wij maken uw tuinoverkapping geheel naar wens en passend bij uw tuin. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of voor een offerte aanvraag. We denken graag met u mee.

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met uw houten tuinoverkapping?

Wilt u een houten tuinoverkapping laten plaatsen in uw tuin? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich op de regio Rosmalen. Onze vakmensen staan te popelen om u te helpen met uw overkapping! Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!