Welke sierbestrating kiest u voor uw tuin?
Wilt u in uw tuin een pad of terras aanleggen? Dan zijn er veel verschillende keuzes in sierbestrating. Kiest u bijvoorbeeld voor grind of voor een natuursteen? Afhankelijk van uw budget maakt u uiteraard deze keuze. Maar welke voordelen heeft sierbestrating het nog meer? In dit artikel gaan we daar verder op in.
Welke soorten materialen?
Er zijn verschillende soorten materialen te verkrijgen als u sierbestrating wilt aanleggen. De verschillende soorten lichten we hieronder uit.
Betonnen bestrating
Het voordeel bij dit materiaal is dat het duurzaam en herbruikbaar is. Betonnen bestrating is niet kleurvast, tegenwoordig zit er vaak een toplaag op waardoor de kleur wel langer goed blijft. Toch zal de kleur bij betonnen bestrating altijd vervagen. Het materiaal is goedkoper dan bijvoorbeeld keramiek. Ook in kleur is er veel keuze bij een betonnen bestrating. Wilt u een tuinpad met dezelfde kleur steen als uw huis of blokhut? Dat is mogelijk bij betonnen bestrating! Tot slot is dit materiaal erg makkelijk te onderhouden. Heeft u een bezem, water en een beetje groene zeep? Breng dit aan op de tegels, laat het even intrekken en spoel vervolgens de tegel schoon met water.
Betonnen bestrating bestaat niet alleen uit tegels, maar ook uit klinkers. Dit omvat een kleiner formaat bestrating dat vaak wordt gebruikt voor opritten. Doordat de klinkers dikker zijn, kan het materiaal zwaarder gewicht (zoals auto’s) dragen.
Gebakken bestrating
Met gebakken bestrating kunt u alle kanten op. Doordat de tegels van klei worden gemaakt, heeft het een grof uiterlijk. Het materiaal heeft een lange levensloop en kan jaren tot wel eeuwen meegaan. Hierdoor is het weinig tot niet milieubelastend materiaal. Daarnaast is gebakken bestrating kleurvast en bevat het een lage wateropname, waardoor het vorstbestendig is. Deze bestrating kunt u het beste schoonhouden door wekelijks te vegen met de bezem. Zo kunt u het vuil van de bladeren wegvegen. Wilt u de stenen grondig reinigen? Maak dan een mengsel van zeep en zout. Daarnaast is een hogedrukspuit een effectief hulpmiddel om de bakstenen weer schoon te krijgen. Let wel op: u kunt de voegen weg spuiten waardoor u ze opnieuw moet aanvullen.
Halfverharde bestrating
Onder halfverharde bestrating valt grind en split. Dit materiaal is een goedkope optie voor sierbestrating. Halfverharde bestrating wordt vaak gebruikt op een pad in een tuin. Grind is vaak ronder van vorm, terwijl split wat hoekiger en grover is. Voor elke uitstraling is er dus een optie.
Halfverharde bestrating is waterdoorlatend en kan gemakkelijk verkleuren. Om te zorgen dat het grind en split op de juiste plek blijft liggen kunt u kiezen voor een ondergrond van antiworteldoek of grindmatten. Het onderhouden van grind en split hoeft niet veel werk te zijn als u het periodiek bijhoudt. Hark bijvoorbeeld regelmatig het grind om of vernieuw de toplaag met nieuw grind. Bovendien kunt u het grind of split weer schoon krijgen door het met water af te spoelen.
Natuursteen bestrating
Onder natuursteen bestrating valt leisteen, marmer, graniet en hardsteen. Natuursteen als sierbestrating heeft vaak een chique en moderne uitstraling. Echter wordt dit materiaal bijna niet meer gebruikt en is het lastig om hier aan te komen De reden hiervoor is dat het een dure optie en meestal niet milieuvriendelijk, omdat het materiaal moet worden ingevlogen. De verkleuring van de natuursteen hangt af van het materiaal. Zo zullen graniet en leisteen niet makkelijk verkleuren, maar marmer en hardsteen verkleuren wel als u deze niet goed onderhoudt.
Keramische bestrating
Bent u op zoek naar tuinbestrating dat bijna helemaal geen onderhoud vergt? Dan zijn keramische tegels een goede optie. Dit materiaal is de laatste jaren erg populair geworden. Keramische tegels zijn prijzig, maar daarentegen wél duurzaam en milieuvriendelijk. Het materiaal is ook ontzettend makkelijk in onderhoud en kleurvast. Het is de investering dus dubbel en dwars waard.
U kunt ook kiezen voor een nieuw soort tegel: keramiek op beton. Beton is namelijk makkelijker te leggen, terwijl keramische tegels dun zijn waardoor dit een speciale methode van leggen vergt. Door deze twee materialen te combineren, hebben keramiek op beton tegels het beste van beiden werelden. Wel is keramiek op beton een stuk duurder.
Wilt u meer informatie?
Bent u geïnteresseerd in sierbestrating voor uw tuin? Wij helpen u graag bij uw keuze. Heeft u hulp nodig bij het maken van een tuinontwerp? Ook daar kunnen wij u bij ondersteunen. Van Hout Tuinprojecten beschikt over een ruim assortiment voor uw tuinproject. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.
Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?
Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!