Planten beschermen tegen vorst: hoe doet u dat?
Nu de winter zijn intrede gaat doen, bestaat het risico dat uw planten vorstschade oplopen. Om uw planten te beschermen tegen vorst, wilt u natuurlijk de nodige voorbereidingen treffen. Voordat u hiermee aan de slag gaat, is het goed om te weten dat er winterharde en vorstgevoelige planten zijn. Bij aanschaf kunt u hier al rekening mee houden; op het kaartje staat vermeldt in welke mate de plant tegen winterse kou kan.
Vorstgevoelige planten zijn bestand tegen een paar graden vorst, maar dreigen af te sterven bij een vochtige grond. Palmen, fuchsia en pampasgras zijn vorstgevoelige planten. Winterharde planten daarentegen beschermen zichzelf tegen de winterse kou. Hoe ze dit doen? Door boven de grond volledig af te sterven, of door hun bladeren te laten vallen. Dit zorgt ervoor dat er minder vocht wordt verdampt. De hibiscus is een voorbeeld van een winterharde plant. Daarnaast bestaan er ook half-winterharde planten, zoals de vlinderstruik. Deze hebben nét wat extra hulp nodig om de winter te overleven.
Hoe beschermt u planten in pot tegen vorst?
De meeste beplanting in onze tuin kunnen een vorstperiode makkelijk overleven. Dit geldt niet voor planten die in pot staan. Deze zijn kwetsbaarder en hebben daarom meer bescherming nodig tegen vorst. Doordat de plant boven de grond staat, heeft vorst meer kans om toe te slaan.
Planten in pot isoleren
Zorg er daarom voor dat u de buitenkant van de pot omwikkelt met noppenfolie; zo voorkomt u dat de wortelkluit van de plant bevriest. Ook vermijdt u hiermee scheurvorming in uw pot van aardewerk.
Moet u de planten nog in pot zetten? Dan is het verstandig om de binnenkant van uw pot(ten) te isoleren met noppenfolie. Het enige wat u hoeft te doen is de binnenkant bekleden met noppenfolie. Vergeet hierbij niet om gaatjes in de bodem te prikken; dit zorgt ervoor dat regenwater eenvoudig afgevoerd wordt. Ook kan een vochtige grond dan niet bevriezen bij lage temperaturen.
Een andere tip is om vorstgevoelige planten in een pot bij elkaar te zetten. Hierdoor wordt het eenvoudiger om de planten te beschermen tegen vorst.
Potten binnenzetten
Doordat vorst makkelijk kan doordringen in een stenen pot, kunt u overwegen om uw potten tijdelijk naar binnen te verplaatsen. Zorg hierbij voor een onverwarmde ruimte: een tuinhuisje is bijvoorbeeld een goede plek. Zodra de temperaturen weer boven het vriespunt uitkomen, mogen de planten weer naar buiten.
Hoe beschermt u planten in de grond tegen vorst?
Een paar graden vorst is voor veel vorstgevoelige planten niet eens de boosdoener; koude wind is in dit geval funest. Daarom is het van belang dat uw planten op een beschutte plek staan. Zorg daarnaast ook voor een doorlatende grond; het water moet makkelijk weg kunnen stromen.
Planten inpakken
Net als planten in pot, is het belangrijk om uw planten in grond te isoleren. Dit is een van de betere manier om uw planten te beschermen tegen vorm. Maar hoe doet u dat? Heel eenvoudig: u pakt de vorstgevoelige plant in met noppenfolie, jute, vliesdoek of oude lakens. Zo legt u een isolerend laagje om uw plant heen. Houd er wel rekening mee dat u de tuinplanten op tijd laat luchten. Doet u dit niet? Dan heeft u kans op broeien en dat wilt u ten alle tijden voorkomen.
Maak gebruik van natuurlijke beschermingsmaterialen
U kunt uw planten nog op een andere manier isoleren: deze te bedekken met natuurlijke materialen zoals bladeren, dennentakken en stro. Zorg ervoor dat deze materialen droog zijn en dat u de laag met bladeren op zonnige dagen opengooit; zo voorkomt u broeien.
Laat de snoeischaar in de kast
Waarmee creëert u sfeer in uw tuin? Beplanting is nummer 1 om echt sfeer te maken in de tuin, hierdoor gaat de tuin echt leven. Wij vinden het dan ook belangrijk om een border of een plaats voor plantenbakken mee te nemen in het tuinontwerp. Ook als u niet van planten houdt en meer van een strakke tuin, zijn er planten die een strakke tuin net wat meer sfeer kunnen geven. Ook een spiegelvijver of een waterval kan voor sfeer in de tuin zorgen, net zoals de aankleding.
Hoe zit het eigenlijk met mediterrane planten?
Doordat we de afgelopen jaren geen strenge winters hebben gehad, zijn mediterrane planten zoals olijfbomen en palmbomen weer populair geworden. Deze planten zijn grotendeels afkomstig uit het Middellands zeegebied. Ook hier komt vorst voor; deze planten kunnen nog tegen een paar graden vorst. Maar doordat ze wel vorstgevoelig zijn kunt u deze planten beter inpakken met noppenfolie, vliesdoek jute of oude lakens. Ook voor deze planten geldt dat u ze tijdig moet luchten om broeien te voorkomen.
Kunnen wij u helpen met de beplanting?
Hopelijk bent u na het lezen van dit artikel iets wijzer geworden over het beschermen van uw planten tegen vorst en winter. Heeft u nog vragen of bent u op zoek naar advies rondom beplanting in uw tuin? Neem dan gerust contact met ons op! Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden.