Buxusschimmel bestrijden?
De buxus is al decennia lang een van de meest populaire tuinplanten. Mede omdat de plant ook in de winter zijn groene blaadjes blijft behouden, is het een perfecte keuze wanneer u een lage haag wilt creëren. De buxus heeft echter ook een groot nadeel. De plant wordt vaak geplaagd door de zeer besmettelijke buxusschimmel. Deze schimmel kan binnen mum van tijd uw hele haag vernietigen. In dit artikel vertellen we u hoe u buxusschimmel kunt herkennen, voorkomen en bestrijden.
Hoe herkent u buxusschimmel?
Een buxus is normaliter in alle jaargetijden mooi groen. Wanneer uw buxus besmet is met buxusschimmel verkleuren de bladeren en de takken. Er zijn twee soorten buxusschimmel, namelijk de Cylindrocladium en Volutella. Beide soorten schimmels uiten zich op een andere manier.
Wanneer uw buxus is aangetast door de buxusschimmel Cylindrocladium ziet u zwarte vlekjes op het blad en zwarte strepen op de takken. Wanneer u de schimmel niet behandeld vallen de bladeren in rap tempo af.
Is uw buxxus besmet met de buxusschimmel Volutella, dan worden de bladeren van uw buxus gelig en lichtbruin van kleur. De bladeren verliezen hun vocht verdorren, zoals u gewend bent van een herfstblad. Opvallend is de lichtroze schimmelsporen die u aan de onderkant van het blad van een met Volutella besmette buxus aantreft. In tegenstelling tot een buxus met Cylindrocladium schimmel zal uw plant na besmetting met de Volutella buxusschimmel zijn bladeren wel gewoon behouden. Van de mooie uitstraling van uw buxus is echter helaas niets meer over.
Hoe verspreidt buxusschimmel zich?
Zowel de Cylindrocladium als de Volutella buxusschimmel is zeer besmettelijk. Wat begint als een kleine plek in uw haag verspreidt zich al snel naar al uw buxus beplanting. De schimmel verspreidt zich via;
- afgevallen bladeren,
- schimmelsporen die door de wind meegevoerd worden.
- schimmelsporen die dankzij regen in de tuinaarde belanden,
- uw kleding,
- tuingereedschap
Kortom; als uw buxus eenmaal besmet is, is het verspreiden van de schimmel niet eenvoudig te voorkomen.
Hoe voorkomt u buxusschimmel?
Het is dus duidelijk wenselijk om deze schimmel in eerste instantie al buiten uw tuingrenzen te houden. Een goede kwekerij verkoopt alleen buxusstruiken die in voldoende gezonde aarde en zonder te veel chemische middelen zijn gekweekt. Door de plant op de juiste manier te kweken wordt hij sterker en meer resistent tegen buxusschimmels. Echter kan ook een goede kwaliteit buxus nog altijd slachtoffer worden van deze veelvoorkomende plantziekte. Om de weerstand van uw buxus te verhogen en daarmee de kans op een buxusschimmel besmetting te voorkomen geven wij u graag de volgende tips:
Tips om buxusschimmel besmetting te voorkomen
- Plaats uw buxusplanten niet te dicht op elkaar zodat zonlicht en wind voldoende ruimte tussen te planten krijgen. Dit geldt ook wanneer u met de buxus een haag wilt creëren.
- Biedt de buxus de juiste voeding. Hierdoor wordt de plant sterker en kan hij zich beter wapenen tegen de schimmel. Besmet de tuinaarde daarom met enige regelmaat.
- Heeft u een klei-achtige ondergrond in uw tuin of groeit er veel mos op de plek waar uw buxus staat? Dan kan het wenselijk zijn om in het voorjaar en het najaar wat kalk door uw tuinaarde te mengen. Buxus gedijt goed in een kalkrijke ondergrond. Hoeveel kalk u moet strooien is volledig afhankelijk van uw huidige tuinkwaliteit. Dit valt dus pas vast te stellen wanneer een hovenier bij u op locatie is.
- De buxusschimmel is met name in de periode tussen mei en september erg actief. Controleer in deze periode uw haag dus extra zodat u snel kan ingrijpen en geef de plant eventueel wat extra voeding.
- Optioneel kunt u ervoor kiezen een preventief bestrijdingsmiddel op de buxus te spuiten. Die dit dan vanaf het vroege voorjaar en herhaal de handeling met regelmaat.
Buxusschimmel behandelen
Soms heeft u pech en is, ondanks de juiste voorzorgsmaatregelen, uw buxus toch besmet geraakt met een buxusschimmel. Dan wilt u deze schimmel uiteraard zo snel mogelijk verwijderen. Zeker wanneer u veel buxusstruiken in uw tuin heeft is het cruciaal snel actie te ondernemen. Gelukkig is de buxusschimmel wel te behandelen mits op er op tijd bij bent. Als u te laat actie onderneemt kan het goed zijn dat u al uw struiken moet verwijderen. Daarom nogmaals het advies om in de periode tussen mei en september extra alert te zijn om deze plantziekte.
Als uw buxus is besmet moet u de besmette delen zo snel mogelijk snoeien. Probeer daarbij te zorgen dat de besmette onderdelen niet in aanraking komen met de gezonde delen van de buxus. Een buxusschimmel is zeer besmettelijk dus het kwaad is al snel geschied. Ruim ook gevallen bladeren direct op. Gooi de bladeren en afgesnoeide delen van uw buxus niet op een composthoop maar gebruik een afgesloten GFT-bak om verdere verspreiding te voorkomen. Zet de GFT-bak bij voorkeur dicht bij u zodat u de afgesneden takken direct in de bak kan deponeren. Zodoende is de kans kleiner dat een windvlaag voor verdere spreiding zorgt.
De schimmelsporen worden net zo gemakkelijk door uw tuinhandschoenen of kleding overgebracht. Probeer zelf daarom ook niet een de gezonde delen van de plant te komen en gooi uw kleding en tuinhandschoenen na het snoeien in de wasmachine. Vergeet niet om uw tuingereedschap na het snoeien ook goed te ontsmetten.
Een buxus staat graag in een vochtige grond. Waarbij we regen niet kunnen voorkomen, maar sproeien kunt u beter vermijden wanneer uw buxus besmet is met een buxusschimmel. Kies ervoor om de plant laag aan de grond van water te voorzien. Bijvoorbeeld met een (geautomatiseerd) beregeningssysteem, met een gieter of handmatig gebruik van de tuinslang.
Het is belangrijk de besmette delen zo snel mogelijk weg te halen. Wacht hier echter mee wanneer het net heeft geregend. Als u de buxus snoeit terwijl deze nat is zal de schimmel zich door spatjes water onherroepelijk verspreiden. Bovendien is de kans groot dat de verse snoeiwonden aan de buxus dan direct weer besmet raken. Snel snoeien is geboden, maar alleen als de buxus droog is.
Wanneer u alle besmette onderdelen van de buxus heeft verwijderd is het raadzaam de plant in te spuiten met een bestrijdingsmiddel. Kijk voor de gebruiksaanwijzing op de verpakking van het gekozen bestrijdingsmiddel.
Te laat voor bestrijding
Zoals eerder vermeld is het cruciaal om een buxusschimmel tijdig te behandelen. Wanneer de schimmel te lang zijn gang heeft kunnen gaan is het niet meer mogelijk de buxusschimmel te bestrijden. De buxus is te ver afgezwakt en kan niet meer herstellen. Is dit geval is het volledig verwijderen van de buxus helaas de eigen optie. Laat u uw buxus verwijderen? Vergeet dan niet om ook een laag tuinaarde te laten afscheppen. De kans is per slot van rekening groot dat hier sporen van de schimmel in zitten waardoor een nieuwe buxus plant snel weer besmet kan raken.
Alternatief voor buxus planten
Moet u uw hele buxus haag verwijderen? Dan heeft u wellicht uw buik wel even vol van deze struik. Als alternatief voor de buxus zou u kunnen denken aan een Taxus, Japanse karnidaalsmuts of Japanse hulst (Ilex Crenata). Met name de Japanse hulst is een erg populair aternatief voor de bekende buxus. Het lijkt er qua uiterlijk veel op maar is minder vatbaar voor plantziektes.
Hulp nodig? Van Hout Tuinprojecten staat voor u klaar!
Moet u uw buxus verwijderen? Wilt u een alternatief aanplanten en wilt u zeker weten dat dit goed gebeurd zodat u niet van de regen in de drup beland? Neem dan contact op met Van Hout Tuinprojecten om de mogelijkheden te bespreken of direct een offerte aan te vragen. Wij kunnen u helpen met het verwijderen van de struiken en zorgen ervoor dat uw tuinaarde weer gezond is. We denken graag met u mee welke oplossing de beste is voor uw nieuwe beplanting en komen de tuinrenovatie vakkundig en snel voor u verzorgen.
Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?
Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!