Wat is een watervriendelijke tuin?
De klimaatontwikkelingen raken ons allemaal. Dit heeft zijn invloed op onze leefomgeving en daarmee ook direct betrekking op ons huis en de tuin. Een voorbeeld is de hevige regenbuien die we steeds vaker meemaken. Dit vraagt om duurzaamheid. Duurzaamheid in onze tuin. Gemeenten, maar ook waterschappen, stellen meer en meer regels op om bij nieuwbouwprojecten toe te passen. Meer en meer mensen zien dit ook en willen een groenere en duurzame tuin. Maar wat zijn de mogelijkheden om een duurzame tuin te creëren? En wat kan een watervriendelijke tuin daarin betekenen? Wij zetten alle tips en informatie in dit artikel voor u op een rijtje! Voordat we inzoomen op de watervriendelijke tips nog even een aantal tuintrends.
Welke tuintrends zien we terug
Heeft u een nieuwbouwhuis met een tuin of wilt u uw tuin renoveren? Dan is het altijd verstandig om op de hoogte te zijn van de laatste tuintrends! De tuintrends op dit moment zien er als volgt uit;
Onze tuin is een verlenging van de woonkamer
De eerste trend is dat de tuin steeds vaker wordt gezien als een verlengstuk van de woonkamer. Aangezien de temperaturen in Nederland stijgen, vind men het belangrijk om ook buiten comfortabele meubels te hebben. Zo willen we in de winter verwarmingsmogelijkheden en in de zomer verkoeling. Een ruime tuinset of een buitenkeuken staat vaak ook op het verlanglijstje. Het hele jaar door willen we genieten van de tuin. Zo worden er ook meer en meer luxere overkappingen gerealiseerd. Deze overkapping kan in de zomermaanden open en in de winter gesloten worden. Zo kunt u altijd met vrienden en familie in uw tuin zitten.
Duurzame elementen in de tuin
De tweede trend waar men steeds meer aandacht aan besteed is het aanschaffen van duurzame elementen. Denk hierbij aan elektrische barbecues, ledverlichting, water opvangmogelijkheden, een grondwaterpomp en andere duurzame mogelijkheden. Zo komen we ook meer en meer zonne-energie gestuurde oplossingen tegen.
Natuurlijke materialen
Er wordt steeds meer gekozen voor natuurlijke materialen, deze worden steeds populairder. Meubels worden steeds vaker gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en rotan. Ook hergebruik zien we terug, een mooie vintage gebruikte loungebank van binnen verhuisd naar buiten. Al deze natuurlijke materialen kunnen makkelijk gecombineerd worden met aardse kleuren en andere natuurlijke accessoires. Door deze combinaties ontstaan de mooiste tuinsferen. Aangevuld met de juiste beplanting wanen we ons zo maar in een mediterrane sfeer.
Kruiden en meer
De laatste tuintrend is het hebben van een kruiden- of moestuin. Steeds meer mensen vinden het leuk om hun eigen groentes en kruiden te kweken. Even naar buiten om een takje tijm uit eigen moestuin te halen, verser kan het niet! We hebben het in dit artikel over tuin trends, maar deze trend kan zelfs voortgezet worden als u een klein balkon heeft. Bovendien kunt u ook complete muren of schuttingen bedekken met eetbare bieslook of rozemarijn. Deze laatste trend zorgt niet alleen voor het verduurzamen van uw tuin, maar is ook nog eens erg handig om te hebben.
Waarom is duurzaamheid in uw tuin zo belangrijk?
Zoals in de trends hierboven al is benoemd, is het verduurzamen van een tuin steeds belangrijker. Het begon bij het verduurzamen van het huis, door middel van zonnepanelen en een waterpomp. Inmiddels zijn we ook steeds meer aan het focussen op het verduurzamen van de tuin.
Een duurzame tuin is allereerst belangrijk voor meer biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan de insecten en de vogels die hun gang kunnen gaan in uw tuin.
U draagt ook een steentje bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit als u de tuin verduurzaamd. Als u namelijk veel bomen en planten in uw tuin heeft, zal er ook meer zuurstof in de lucht zitten. Dit heeft als gevolg dat de warmte beter gereguleerd kan worden, wat kan bijdragen aan het verbeteren van het klimaat. Als we dit allemaal doen, maken we wel degelijk een verschil.
Tot slot kan een duurzame tuin bijdragen aan uw eigen gezondheid en welzijn. Wist u namelijk dat een groene omgeving een positief effect heeft op uw geluksgevoel? Daarnaast kan het zorgen voor minder stress en depressie gevoelens.
Terug naar de tips voor een watervriendelijke tuin.
Wat houdt een watervriendelijke tuin in?
Om in te spelen op het creëren van een duurzame tuin, is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk met hemelwater om te gaan. Vanwege klimaatverandering komen er steeds vaker drogere periodes, en juist dagen met hevige regenval voor. Deze wisseling van neerslag is de reden dat er vanuit gemeenten verschillende maatregelen worden opgelegd om een watervriendelijke tuin te realiseren. Ook waterschappen brengen dit meer en meer aan de orde.
Als u net een nieuwbouwhuis met tuin heeft gekocht, dan is nu de kans om te investeren in deze maatregelen. De kleinste aanpassingen kunnen al helpen bij een verbetering van het klimaat. U kunt bijdragen aan een watervriendelijke tuin door te investeren in de volgende maatregelen;
1. Een regenton aanschaffen
De eerste maatregel is om een regenton aan te schaffen die het regenwater kan opvangen. Vervolgens kunt u via de regenton water geven aan de planten in uw tuin. Hierdoor verspillen we minder drinkwater en daardoor ook minder uitstoot door de waterzuivering bedrijven.
2. De regenpijp afkoppelen
Als u de regenpijp afkoppelt en deze naar een opslagplaats of een vijver laat lopen kunt u veel water opvangen, wat u vervolgens kunt gebruiken voor de planten. Een regenpijp kan bijvoorbeeld ook naar een regenton lopen.
3. Een regenwater schutting
Als u een schutting uitkiest, kunt u ook kiezen voor een schutting die regenwater opvangt. De schutting vangt automatisch het water op in een bak, waar u vervolgens via een kraantje bij kunt. Een andere oplossing als regenwater schutting is een groene haag, de planten nemen dan ook water op.
4. Een installatie voor hergebruik regenwater
Met deze installatie kunt u regenwater omzetten naar water wat u kunt gebruiken voor de tuin, maar ook voor de wasmachine en voor de douche. Het is gezuiverd water, maar geen drinkwater. Hierdoor bezuinigt u op drinkwater. Informeer hiervoor naar de mogelijkheden binnen uw gemeente, mogelijk zijn hier subsidies voor.
5. Kies voor een reliëf in de tuin
Een tuin aanleggen met hoogteverschillen kan ook bijdragen aan een betere doorloop van hemelwater. Let op dat u bij het laagste gedeelte van de tuin gras of planten heeft waardoor het water gemakkelijk weg kan stromen.
6. Een vijver aanleggen
Daarnaast kunt u besluiten om een vijver aan te leggen. Het regenwater dat in de vijver wordt opgevangen kan gebruikt worden voor het water geven van uw planten. Tenslotte kan er meer biodiversiteit ontstaan in het water van de vijver.
7. Plaats infiltratiekratten in de grond
Ook infiltratiekratten kunnen helpen bij een betere doorstroming van het water. De kratten slaan het water op, waardoor ze vervolgens geleidelijk het water verdelen over de grond. Aangezien de kratten onder de grond zitten is het handig om dit bij een nieuwbouwtuin gelijk in de grond te laten leggen.
8. Een groen dak
Kiest u voor een groen dak op uw huis of garage? Ook dat kan helpen bij het verduurzamen van uw huis. Een groen dak houdt namelijk het hemelwater een tijdje vast. Hierdoor heeft de rest van de tuin genoeg tijd om het overige water te verwerken.
9. Van tegels naar groen
Minder tegels en kiezen voor meer voor groen, zoals gras en beplanting. Water kan nou eenmaal gemakkelijker opgenomen worden door gras. Kiest u toch voor tegels, dan heeft u de kans dat het water erop blijft liggen en er overlast ontstaat. Om dit te voorkomen zijn open voegen een goede oplossing maar niet het meest duurzaam.
10. Kies voor grind
Grind heeft als kenmerk dat het gemakkelijk water kan verwerken. Dit kan dus een goed alternatief zijn bij het kiezen van tegels voor uw tuin. Het is ideaal voor een onderhoudsvriendelijke tuin.
11. Een open goot maken
Tot slot kan het maken van een open goot zorgen voor een betere en snellere verwerking van regenwater. Door een open goot te maken, wordt het water boven de grond afgevoerd naar een lager gedeelte in de tuin.
Wij hopen u met deze tips voor een meer watervriendelijke tuin te inspireren om onderdelen op te pakken en zo ook bij te dragen aan het verduurzamen van onze leefomgeving.
Waar op letten bij het inrichten van een tuin?
Focussen op een duurzame tuin is dus erg belangrijk. Maar wat ook belangrijk is, is dat men zich er thuis in voelt. Door middel van het combineren van de tuintrends met de maatregelen voor een watervriendelijke tuin, zorgt u voor en tuin die voor iedereen toegankelijk is. Als u bijvoorbeeld kleine kinderen heeft, kiest u niet zo snel voor een vijver of watertje. Er zijn genoeg andere maatregelen waar u wel in kunt investeren, om een duurzame tuin te krijgen. Niets is leuker om samen met de kinderen de moestuin te onderhouden en te verzorgen. Dus enerzijds moet de tuin aan de verplichtingen van de gemeente voldoen, makkelijk te onderhouden en duurzaam zijn. En anderzijds is veiligheid en toegankelijk voor kleine kinderen erg belangrijk.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Bent u geïnteresseerd in het aanleggen van een watervriendelijke tuin? Wij bij Van Houttuinprojecten kunnen u daar bij helpen! Vind u het bijvoorbeeld lastig om uw tuin in te delen en in te richten? Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden en wensen in kaart te brengen. Vervolgens maken wij een tuinontwerp, waarbij u ook een 3D ontwerp te zien krijgt. Bij wederzijdse goedkeuring, gaan wij aan de slag om uw droomtuin tot werkelijkheid te brengen! Wilt u meer informatie over onze serviceverlening of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op!