Nieuwbouwtuin aanleggen
U heeft een nieuwbouwhuis gekocht, gefeliciteerd! Daar hoort natuurlijk een nieuwe tuin bij, maar de aanleg van een nieuwbouwtuin is een hele investering, dus dat wilt u (logischerwijs) goed doen. Maar nu is de vraag: wat voor tuin heeft u in gedachten en valt dit binnen het budget? Wilt u bijvoorbeeld graag een moderne mediterrane tuin waar u met uw vrienden kan barbecueën, een speelparadijs voor uw kinderen of een luxe tuin met een groene oase? Toch is het belangrijk dat u eerst naar de praktische zaken kijkt, daar gaan we hieronder eerst op in. Vervolgens vertellen we u waar u op moet letten bij de aanleg van een nieuwbouwtuin.
Zorg voor een goede ondergrond
Tijdens de bouw van het nieuwbouwhuis rijden er hijskranen, vrachtwagens, betonmolens en nog meer zwaar vervoer over uw tuin heen. Het komt vast niet als een verassing dat dit schadelijk is voor de grond van uw nieuwbouwtuin. Doordat er met zoveel zwaar geschut overheen is gereden, is de grond dichtgeslagen. Dit heeft als gevolg dat er geen water door de grond kan komen, wat ervoor zorgt dat het zeker een jaar duurt voordat de grond in uw tuin hersteld is. Overleg daarom goed met uw aannemer en bespreek de manier waarop de zandvlakte wordt opgeleverd. Probeer tot een afspraak te komen dat er zo min mogelijk zwaar transport over uw nieuwbouwtuin heen rijdt. Maar houd zeker in uw achterhoofd dat het lastig kan worden om in het eerste jaar een nieuwe tuin aan te leggen. Dus het is geen ramp als uw hoofd nog bij uw nieuwbouwwoning zit. Mocht de conditie van de grond toch beter zijn dan verwacht, dan kunt u overwegen om een hovenier in de arm te nemen.
Wat komt er kijken bij de aanleg van een nieuwbouwtuin?
Een tuin komt vaak pas aan de beurt als de rest van het huis klaar is. Toch kunt u al inspiratie op doen; struin Pinterest door en bekijk wat de mogelijkheden zijn voor uw nieuwbouw tuin. Vraag uzelf af: hoe ziet mijn droomtuin eruit? Vervolgens gaat u bekijken welke zaken daarbij komen kijken. Dat hoeft u natuurlijk niet alleen te doen, een hovenier kan u daar zeker bij helpen.
Houd rekening met levertijden
De praktische kant wordt vaak vergeten, maar dit is zeker iets waar u rekening mee moet houden bij de aanleg van een nieuwbouwtuin. De levertijd is daar een goed voorbeeld van. Laat u daarom goed informeren over de levertijden, deze kunnen namelijk wel eens flink tegenvallen! In het ergste geval moet u maanden wachten op uw levering. Het is natuurlijk heel vervelend als u daar pas achter komt als u net begonnen bent met uw tuin onder de schop te nemen. U weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk.
Welke materialen wilt u gebruiken?
De aanleg van een nieuwbouwtuin staat of valt met de juiste materialen. Verdiep u dus in de verschillende soorten materialen en bedenk wat voor materiaal u graag wilt gebruiken voor uw tuin. Worden het klinkers, tegels of kunstgras? En gaat de voorkeur dan uit naar beton, keramisch of keramisch op beton? Als u een duidelijk beeld voor ogen heeft, kunt u de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.
Houdt u ervan om in de tuin te werken? Dan kunt u kiezen voor meer groen in uw nieuwbouw tuin. Maar het kan ook zijn dat u een druk leven heeft, waarbij u weinig tijd overhoudt voor tuinonderhoud. In dat geval kunt u ervoor kiezen om een onkruidvrij terras aan te laten leggen.
Een zwembad in een kleine tuin?
Om uw tuin een luxe uitstraling te geven, slaat u de plank nooit mis met een zwembad. Wij zijn ons bewust dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Naast de aanschafprijs, kost het onderhoud ook geld. Maar ook de grootte van uw tuin speelt hier een rol in. Normaal gesproken moet een tuin bepaalde afmetingen hebben om een zwembad aan te leggen. Maar hier is verandering in gekomen; tegenwoordig kunnen er ook zwembaden worden geplaatst in kleinere tuinen. Deze zwembaden worden plunge pools genoemd. Maar wat is nou precies een plunge pool? In het artikel ‘zwembad voor in een kleine tuin‘ gaan we hier dieper op in.
Vergeet de verlichting niet
Nu u toch de tuinaanleg vanaf het begin moet uitvoeren, kunt u dit maar beter meteen goed doen. Vaak wordt de verlichting pas achteraf gelegd en dit kan voor problemen zorgen. Bij verlichting in een tuin krijgt u te maken met bedrading die soms door de hele tuin ligt. Om te voorkomen dat deze bedrading in het zicht ligt, moet deze onder de tegels worden gelegd.
Ook de afwatering is van belang
Zoals we allemaal weten zijn Nederlandse regenbuien geen uitzondering. Als de afwatering in uw tuin dan niet goed geregeld is, kan dit voor problemen zorgen. Zorg daarom dat de goten op de juiste plek worden geplaatst, zodat u geen wateroverlast krijgt in uw nieuwbouwtuin.
Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg van uw nieuwbouwtuin?
Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!