Graszoden leggen; hier moet u rekening mee houden
Een prachtig groen gazon, dat willen we allemaal wel! En het liefst zo snel mogelijk. Als u meteen gebruik wil maken van het gazon, zijn graszoden de perfecte oplossing. Maar waar moet u nu allemaal rekening mee houden? Hieronder gaan we eerst in op de voordelen en vervolgens geven we aan met welke zaken u rekening moet houden.
Wat zijn de voordelen van graszoden?
In vergelijking met graszaad zijn graszoden iets duurder. Maar dit weegt niet op tegen de voordelen. Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet.
- Graszoden kunnen bijna het hele jaar gelegd worden
- Het gras is van goede kwaliteit en vrij van onkruid
- U kunt meteen genieten van een dicht begroeide grasmat
- Na twee weken zijn de grasmatten al beloopbaar
- U heeft geen last van vogels die er met uw graszaad vandoor gaan
Wat is de beste tijd om graszoden te leggen?
Als u eenmaal de keuze voor graszoden heeft gemaakt, rest de vraag: wanneer kunt u het beste graszoden (laten) leggen? U kunt in principe het hele jaar graszoden leggen, mits het niet sneeuwt of vriest.
Maar de beste tijd om graszoden te leggen is aan het begin van het groeiseizoen; deze begint rond maart of april. Normaal gesproken begint het groeiseizoen wanneer de gemiddelde temperatuur een aantal dagen achter elkaar boven de vijf graden uitkomt.
Grasmatten in de zomer
U kunt graszoden ook in de zomer (laten) leggen, maar dan kunt u het best kiezen voor een bewolkte dag. Vermijd temperaturen rond de 30 graden. Mocht het nou niet anders uitkomen, dan is het belangrijk dat u de gelegde grasmatten de hele dag besproeit. Zo wordt de ondergrond goed vochtig en kan het gras snel groeien. Binnen zeven dagen kan het gras al aangehecht zijn.
Grasmatten in de winter
De winter is niet het beste seizoen om graszoden te (laten) leggen. Er is namelijk veel kans op vorst en dat kan ervoor zorgen dat de zoden gaan krimpen. Vrieskou bemoeilijkt daarnaast het versnijden van de graszoden. Verder is er te weinig zonlicht in de winter voor de graszoden om goed te kunnen groeien.
Maar stel dat u in december graszoden heeft laten leggen en het gaat vervolgens vriezen; dan bestaat de kans dat de wortels nog niet zijn aangegroeid. Maar geen paniek, de graszoden zullen vanaf een graad of 6 weer verder wortelen. Tot die tijd gaan ze in rust.
Wat te doen bij regen?
Regenachtige dagen zijn niet de ideale omstandigheden om graszoden aan te leggen. Door de regen wordt het namelijk erg lastig om de ondergrond te egaliseren. Ook moet u voorkomen dat de graszoden niet in een natte, modderige ondergrond worden gelegd. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten.
Bereid de ondergrond voor
Voordat grasmatten gelegd worden, moet u er zeker van zijn dat de ondergrond in orde is. De PH-waarde mag niet te laag zijn, anders is de ondergrond te zuur. Een te lage PH-waarde kunt u verhelpen door de grond te bestrooien met kalk. Zorg ervoor dat de toplaag uit minimaal 10 cm zwarte aarde bestaat. Ook is het van belang dat de grond niet te dicht is, anders kan het water niet wegstromen. Hierdoor blijft het water op het gras staan waardoor graszoden gaan rotten.
Het beregenen van graszoden
Om graszoden zo gezond mogelijk te houden, is het belangrijk dat u ze goed onderhoudt. Daarom zult u het gras voldoende water moeten geven. Dit kunt u doen met een tuinslang of met een beregeningssysteem. Houd er rekening mee dat grasmatten in de zomerperiode meer water nodig hebben dan tijdens koudere perioden.
Gaat u op vakantie? Vraag uw buren of familie om de tuin te besproeien tijdens uw afwezigheid. Het zou zonde zijn als het gras uitdroogt.
Kunnen wij u helpen met het aanleggen van graszoden?
Wilt u graszoden in uw tuin, maar wilt u dit liever uitbesteden? Wij helpen u graag! Van Hout Tuinprojecten richt op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met de aanleg van grasmatten. Verder kunt u bij ons terecht voor diverse diensten; van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!