Hemelwater opvangen in uw nieuwbouwtuin. Hoe?
De zomers zijn steeds vaker lang en droog, waarbij er op sommige dagen een grote hoeveelheid regen valt. Dit is allemaal het gevolg van klimaatverandering. Soms kan deze overmatige regenval zorgen voor de nodige problemen. De gemeente heeft steeds meer eisen met betrekking tot duurzaamheid en tuinaanleg bij nieuwbouw projecten. De riolering aanpassen kost te veel geld voor de gemeente, maar welke oplossingen zijn er nog meer? En wat kunt u zelf doen in uw tuin? Wij zetten alle tips voor u op een rijtje!
Hoe vangt u regenwater op?
Regenwater kan op verschillende manieren worden opgevangen. Door uw nieuwbouwtuin slim in te richten, kunt u zoveel mogelijk regenwater opvangen en dit later gebruiken bij droogte.
De volgende tips kunnen helpen bij het opvangen van regenwater en bij regenproblemen.
Minder verstening
Te veel verstening heeft als gevolg dat regenwater slecht ondergronds afgevoerd kan worden. Hierdoor kunnen straten al snel overlopen of andere problemen ontstaan. Dit kan voorkomen worden door bestrating te verminderen. Kies eerder voor een groen perceel zodat het regenwater ondergronds voldoende ruimte heeft om weg te kunnen lopen. Bovendien kunt u ook meer ruimte tussen de tegels laten, waar het regenwater vervolgens doorheen kan lopen.
Gebruik een regenton
Een regenton is vaak hetgeen waar men als eerste aan denkt bij het verwerken van regenwater. Het hemelwater wordt opgevangen in een regenton, wat u vervolgens kunt gebruiken voor het geven van water aan de planten. Ook nog eens een ideale oplossing voor de portemonnee. Er zijn Gemeenten die een subsidieregeling hebben voor het aanschaffen van een regenton. Kijk dit na bij uw Gemeente.
Leg een vijver aan
U kunt ervoor kiezen om een vijver aan te leggen, om hier vervolgens het regenwater in op te vangen. Als de vijver te vol is door overmatige regenval, stroomt dit de tuin in. Hierbij is het wel belangrijk dat de vijver naast een gazon of grasveld wordt aangelegd. Hier kan het water namelijk beter zijn weg in vinden.
Zorg voor de juiste infiltratie in de ondergrond
Een andere oplossing is om te werken met ondergrondse infiltratiebuizen of kratten. Deze constructie wordt ondergronds aangelegd en aangesloten op de regenpijp. Dit is een goede oplossing voor als u een nieuwbouwtuin wilt aanleggen. Doordat er bij de aanleg van deze constructie diep gegraven wordt, is deze optie vooral mogelijk bij een nieuwbouwtuin of renoverende tuin.
Verbeter de structuur in de bodem
Regen- of vochtproblemen in een tuin kunnen ook ontstaan als de bodemstructuur niet optimaal is. Vaak is de grond ingeklonken, waardoor het water niet meer gemakkelijk kan worden afgevoerd. Om dit probleem op te lossen wordt er geadviseerd om de grond te spitten. Bij het spitten van de grond worden er gaten en openingen gemaakt, zodat er meer zuurstof in de grond komt. Hierbij komen er mineralen vrij, die de grond vruchtbaarder en gezond maken. U kunt vervolgens de grond voeden met gedroogd mest en hydrokorrels, om het water makkelijker te geleiden.
Vraag een subsidie aan
Wist u dat u bij uw gemeente een subsidie kan aanvragen om de regenafvoer in uw nieuwbouwtuin beter te regelen. Als u regenwater zelf wilt opvangen, dan kunt u informeren naar de mogelijkheden voor een subsidie. De gemeente wil het opvangen van hemelwater namelijk juist stimuleren.
Ontwikkelingen hergebruik water
Er zijn diverse ontwikkelingen waarbij water wordt hergebruikt. Niet alleen de opvang van hemelwater in de tuin. Ook water waarmee u doucht of de afwas doet. Een ontwikkeling is om een grote ondergrondse opslag te plaatsen onder uw tuin, onder het gazon bijvoorbeeld. Waar niet alleen overtollig regenwater maar ook het douche water en ander water wordt opgeslagen voor hergebruik.
Vraag uw hovenier naar advies op maat
Staat u op het punt uw tuin te renoveren, een nieuwbouw tuin aan te leggen. Dan is ons advies uw hovenier te vragen naar de mogelijkheden om hemelwater in uw tuin op te vangen en zo ook in uw tuin te verduurzamen. Wij geven u ook graag advies hierover.
Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?
Wilt u een nieuwbouwtuin aanleggen en wilt u hierbij bewust omgaan met het opvangen van regenwater? Van Hout Tuinprojecten kan u hierbij helpen. Wij komen graag bij u langs om de mogelijkheden en wensen in kaart te brengen. Vervolgens maken wij een tuinontwerp en kunnen wij de ondergrondse regenafvoer in dit ontwerp meenemen. Bij wederzijdse goedkeuring gaan wij zo snel mogelijk aan de slag om uw droomtuin te realiseren. Wilt u onze recente projecten bekijken? Neem een kijkje op onze website. Wilt u een vrijblijvende afspraak maken of meer weten over onze serviceverlening? Neem gerust contact met ons op!