Tuinonderhoud in de herfst

De laatste zomermaand loopt langzaam af en de tuin is bijna uitgebloeid. Wat is er dan nog te doen in de tuin? Nou bijvoorbeeld het verzorgen van het gazon, bloempollen planten en het plukken van het laatste fruit. Genoeg klusjes, zoveel dat u door de bomen het bos niet meer ziet! Hier een lijst met een hoop klusjes die in de herfst gedaan kunnen worden.

Herstel uw gazon.

De zomermaanden zijn de maanden waarin we het meest actief gebruik maken van onze tuin. Zeker gezinnen met jonge kinderen zullen zich kunnen herkennen in het beeld van een gazon dat duidelijk wat geleden heeft in de zomerperiode. In de herfst is het de tijd om je gazon wat extra aandacht te geven. Waarom moet u dit doen? In het najaar gaat uw gras minder groeien. Toch is de bodem nog steeds warm en goed vochtig. Dit zijn de ideale omstandigheden voor het ontkiemen van graszaad en wortelgroei. Als u een mooi grasveld wilt dan is dit uw kans! Volg deze stappen om ook in het najaar een vol grasveld in uw tuin te hebben.

1. Verticuteren
Met verticuteren haalt u onkruid en dood gras uit uw gazon. Zo krijgt het overgebleven gras meer ruimte, op deze manier stimuleert u wortelgroei. Maai aankomende maand uw gras, haal het losse gras weg en verticuteer. Doe dit een keer in de breedte en een keer in de lengte.

2. Werk kale plekken bij
Verwijder het onkruid en mos, maak de grond los met een hark, meng gazongrond door de bovenlaag, strooi graszaad over de kale plek en maak het af door de grond aan te drukken.

3. Bemesten
Bemest uw gazon met een basisvoeding en strooi hierbij ook kalk uit. Zorg dat het gras gemaaid is en strooi vervolgens de korrels over het gazon. Besproei vervolgens uw gazon. Zorg dat u dit niet doet op een dag met veel zon, dan ontstaat er namelijk kans op verbranding.

Geef planten een steuntje in de rug

Na september zijn er nog steeds planten die flink doorgroeien, deze planten zullen alleen te zwaar worden voor hun eigen steel. Zeker bij deze planten kan een herfst storm voor veel schade zorgen. Om deze reden hebben ze een steuntje nodig. Hiervoor kan je bijvoorbeeld bamboestokken, snoeihout of rijshout gebruiken. Zorg dat de steun goed vastzit en geniet nog even wat langer van groeiende planten.

Wilt u uw planten meteen klaar voor de winter maken? Lees hier meer over hoe u uw planten kan beschermen tegen de vorst.

Voorkom dat uw vijver een verzamelplek voor bladeren wordt!

Mocht u een vijver hebben in de tuin dan is er nog een hoop te doen voordat de bladeren gaan vallen. Knip de bruine bladeren van de waterplanten af en haal zo af en toe de ingewaaide bladeren uit de vijver. Span vervolgens een net uit over de vijver zodat deze niet vol komt te liggen met gevallen blaadjes. Vergeet ook niet de afgestorven waterplanten uit de vijver te halen, doe dit voordat ze gaan zinken en op de bodem gaan rotten.

Wilt u uw tuin herfst of winter gereed laten maken?

Snoeien, verticuteren, zaaien, planten inpakken, netten spannen…. ziet u het niet zo zitten om dit allemaal zelf op te pakken? Van Hout Tuinprojecten komt graag bij u langs om het tuinonderhoud van u over te nemen. Zo weet u zeker dat dit op de juiste manier gebeurd en heeft u er geen omkijken naar. Neem gerust even contact met ons om voor meer informatie over onze diensten en de bijbehorende kosten.

De najaar bloeiers en groenblijvers

Dat de zomer eindigt betekend niet dat er alleen nog maar uitgebloeide of kale planten in de tuin moeten staan. Er zijn een hoop kleurrijke najaar bloeiers, deze zijn geschikt voor in de tuin maar ook in een pot. Denk bij deze najaar bloeiers aan Leliegras, Pampasgras en de Vlinderstruik. Genoeg mogelijkheden om uw tuin nog wat langer groen te houden. Naast de najaar bloeiers is de herfst ook de periode om sommige voorjaarsbollen te planten. De voorjaarsbloeiers moeten worden geplant in de bollenplanttijd, die begint in september en halverwege december eindigt. De vuistregel geldt dat hoe eerder de bollen geplant worden hoe sterker deze bol blijft staan. Kijk altijd even op de verpakking van de bollen of het echte voorjaarsbloeiers betreft om vraag om advies bij uw hovernier.

Is uw tuin in de herfst en wintermaanden nogal een dorre boel? Dan is het misschien tijd om een nieuw tuinontwerp te maken. Zo kan u opnieuw een balans aanbrengen in seizoensbloeiers en winterharde beplanting. Lees hier meer tips of neem contact met ons op om te mogelijkheden van een tuinontwerp met u te bespreken.

Overige taken voor de herfstmaanden

Pluk de laatste oogst van je fruitbomen! Als het goed is komen appels en peren nu met een kleine draai los van de boom. Het advies is wel om ze nu echt te gaan plukken, nog wat langer wachten en het fruit zal zelfstandig naar beneden komen!
De zomer avonden zijn nu echt voorbij, wilt u nog in je tuin kunnen zitten s ’avonds dan moet er misschien wat aangepast worden. De zon zal snel onder gaan en wanneer je nog geen tuinverlichting hebt zal het snel donker worden. De temperatuur zal ook gaan dalen, het ideale moment om een overkapping aan te leggen om toch nog s ‘avonds in de tuin te kunnen zitten. Hebt uw hulp nodig bij u volgende project neem dan contact met ons op!

Björn van Hout

Kunnen wij u helpen met de tuinaanleg?

Wilt u uw tuin opnieuw laten aanleggen of heeft u een nieuwbouwhuis gekocht waar de tuinaanleg nog mist? Wij kunnen u helpen! Van Hout Tuinprojecten richt zich met tuinen op de regio Rosmalen. Onze groene vingers staan te popelen om u te helpen met al uw tuinwensen! Van tuinaanleg en tuinontwerp tot diverse tuinwerkzaamheden. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem dan contact met ons op!